發新話題

[長膠] 長膠反手殺球和拉波

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:30 下沉

長膠反手殺球和拉波

長膠反手殺球和拉波,很困難嗎????請師兄請教

如果自己發力長膠都拉到好轉的話, 你打職業應該都無乜問題~~~

朱世赫都可能會跟你偷師, 變成反手長膠拉削結合~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

咁即係一定無可能

引用:
原帖由 okt07226 於 2012-8-31 13:28 發表
咁即係一定無可能
結果你都知la~~~
< -- 新手中的低手

我拉都好多人食ga
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

殺球仲有得唸,, 拉波就算啦,  你打得長膠都預咗防守先架啦,, 仲唸ED野做咩

其實無話得唔得既
我主要覺得係..要睇對手回個咩既波返黎

回復 5# 的帖子

技術問題

殺波應該無乜可能  拍高波應該會有2板中掛
拉波應該可以
BTY有塊長膠叫Feint AG 攻擊型的 不過最少都3舊幾水
不過我個人就咁睇 長膠攻擊一板起2板止
比賽間5中用2 3板就得
如果攻擊多過防守的話 不如打生膠啦

Volvo D10A-245:HL7646 HV6947 HV7333

回復 1# 的帖子

長膠拉波,球速會好慢,旋轉弱
攻波要點在對方下旋回球時

引用:
原帖由 okt07226 於 2012-8-31 13:32 發表
技術問題
我地科學d去想一下件事, 如果 自己發力 長膠 拉得比反貼轉的話, 敢理應世上無反貼, 只有長膠la~~~
都係因為呢個理由, 無乜人會用兩面長膠, 因為發球都有d問題~~~

我強調係 自己發力, 因為如果個波係對手搞出來的, 你只係借對手而已, 不算係你拉出來的~~~
本帖最近評分記錄
  • okt07226 +2 非常贊同 2012-8-31 13:41
< -- 新手中的低手

長膠薄綿甚至沒有綿, 拉不太轉, 打不太快.
<-->
.

如果想打進攻長膠的話,,可以試下dhs c7,,都算半長膠,, 進攻得好爽,,不過就唔係太邪既

其實打長膠 比較重點既一點係根據自己既手感去練習最適合既技術
始終比較難控少磨擦既長膠唔係一塊好穩定既野
加上底板木質弾性, 海綿厚度硬度彈性等等都會影響到整體既控制性
所以 由一開始先睇下文了解下各種技術 自己嘗試去練習
然後續漸將1 -3 個技術練熟 , 運用自如  就已經好好了
主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
反手 : 1.5 長膠
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

打長膠想拉到波,用 LKT Stranger。 個時未轉橫板,揸直板,用 lee 塊長膠都可以橫打拉波,當然冇反貼咁轉。

發新話題