發新話題

[橫打] 正膠粒可以在反手橫打嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

正膠粒可以在反手橫打嗎?

各位師兄正膠粒可以在反手橫打嗎?

長膠橫打效果不明顯亦需要很高技術

其實中國網站都有不少研究
可以用 http://www.chinatt.com/tt/dispbbs.asp?boardid=135&id=582126  作例子學習
(PS: 我唔係有心宣傳其他網頁 , 如果唔可以打網址我可以刪除 )
同埋, 我認為正顆粒通常撞擊為主, 好難使用拉打技術又容錯率低
而且, 當比賽時對手適應打法過後就好難出奇制勝

可以,,不過唔係太過好用.. 多數都係for倒板

可以橫打, 不便橫拉
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-7-28 00:07 發表
可以橫打, 不便橫拉
因為當年王濤都係膠粒放在反手,反手超強

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-7-28 02:37 發表

因為當年王濤都係膠粒放在反手,反手超強
王濤吾係橫板咩?如果係佢洗咩橫打?

有位師兄占士邦最出名一招"長洲橫打",所以誰說粒仔不能橫打的!

黃濤反手是生膠來的,不是正膠!

802-1是生膠來的

引用:
原帖由 mike仔 於 2012-8-26 18:59 發表
802-1是生膠來的
有這種事?802-40 802 802-1 不是正膠來的嗎?

引用:
原帖由 tommypoon 於 2012-8-26 19:39 發表

有這種事?802-40 802 802-1 不是正膠來的嗎?
801-1係正膠但比802-40啲粒仔細粒啲。
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-8-29 14:40 發表

801-1係正膠但比802-40啲粒仔細粒啲。
生膠不是用材料來分別的嗎?是用顆粒大細作分別的嗎?

是不是應該說 802-1 是有生膠效果的正膠呢?但實際效果和正式生膠有多大差別,效果明顯嗎?

引用:
原帖由 tommypoon 於 2012-8-29 19:46 發表
是不是應該說 802-1 是有生膠效果的正膠呢?但實際效果和正式生膠有多大差別,效果明顯嗎?
正膠係熟膠做,生膠係生吧膠,質地上吾同
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-8-29 23:50 發表

正膠係熟膠做,生膠係生吧膠,質地上吾同
材料的分別,我是知道也了解!請再看我提的問題,再賜教小弟,謝謝!

小弟都系用緊粒仔直板橫打,個波會好飄但冇乜轉。

用生膠會較好
用來打

師兄,用邊塊生膠 好呢?
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

正膠係可以直板橫打,我試過用日直反手放TSP正膠是可以的。

發新話題