發新話題

[橫打] 日式直板還有無前途?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
其實日直單面還有back hand的, 我相信前途是有的, 但較艱辛

日式直板還有無前途?
我冇諗。 只係為興趣。 業餘水平打波簡單點, 為興趣的話 樂趣多一點。
如果係職業水平, 日直的確係要艱苦啲。因為體能要求係高啲。
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 11# 的帖子

你睇下馬琳近年比賽對柳成敏,你就知佢唔係近乎直板單面

講到尾日直打法較弱是因為只能打單面,反手冇得拉弧圈相持吧 ! 但其他技術都很卓越呢 !

日直也可以橫打

引用:
原帖由 iamalan2008 於 2012-7-13 19:05 發表
日直也可以橫打
當然可以啦 ! 但手感會冇咁好囉 !

回復 31# 的帖子

日直橫打太厚啦,應該好難擰到

其實日直都可以橫打,只是沒人去研究。因有人認為日直橫打會失去其特性。

May need to modify the Jpen racket to accommodate the RBH stroke
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-7-12 23:42 發表

小弟上兩三個禮拜前買了塊檜木中直,但從形狀及重心比例,卻和時興的中直有多少分別,感覺上有多少日直的影子,很可能這算是中日結合的新技術吧 !
咁你認為這是改良還是取締?

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-7-13 23:44 發表

咁你認為這是改良還是取締?
沒什麼所謂 ! 只要適合/合理地向前進,就無需那麼執著 !

回復 36# 的帖子

不同
前者是positive
後者是negative的

引用:
原帖由 乒乓人 於 2012-7-13 14:40 發表
日式直板還有無前途?
我冇諗。 只係為興趣。 業餘水平打波簡單點, 為興趣的話 樂趣多一點。
如果係職業水平, 日直的確係要艱苦啲。因為體能要求係高啲。
絕對同意!!
昨晚同一個波友講開點解用日直
我只可以講, 一方面係n年前教練既啟發
另一方面係enjoy用日直打波, 一野好大力打落去果個感覺,
輸贏, 好小事, 在過程中感到好玩才是重點

昨晚, 計埋我, 18個人, 有3個用日直

日直難用呀!
本帖最近評分記錄
  • 飛鷹 +2 非常贊同 2012-7-16 13:52
Donic~Butterfly,DHS,Double fish,Xiom

日直難用呀!
Donic~Butterfly,DHS,Double fish,Xiom

仲有我
主拍: 韓.金澤珠
膠皮:donic baracuda

引用:
原帖由 天龍 於 2012-7-14 23:49 發表
仲有我
You will never walk alone
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 天龍 於 2012-7-14 23:49 發表
仲有我
香港日直既前途, 靠哂你地年輕一輩啦!!!

日直的板柄設計也限制了倒板。我曾經睇過國家二隊一名選手打中直的。後面貼咗一塊半長膠。可以倒板正手攻球。打過去的波好沉。這樣就多咗一D變化。呢種打法系打比賽中好實用(我指系一般業餘球手的比賽中)。日直既唔得橫打又唔得倒板。這可能亦係越來越少人用日直多原因。
本帖最近評分記錄

發新話題