發新話題

[長膠] 最近發現有更多人改打長膠 !!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

最近發現有更多人改打長膠 !!

如題,大多改打長膠的都係成年人及阿叔,應該係打兩面反貼對體力消耗更多,會對年青人更有利吧 !

回復 1# 的帖子

打得死長膠都唔係件易事

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-30 05:36 PM 發表
打得死長膠都唔係件易事
同cut長膠都唔係件易事
比雙反更多體力,步法

~超級榮譽~

回復 3# 的帖子

CUT波CUT到對腳好似唔係自己咁

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-30 05:46 PM 發表
CUT波CUT到對腳好似唔係自己咁
上個月CUT到到我雙腳唔行得兩日,現在習慣哂,
最怕縮短

~超級榮譽~

小弟本來用單面中直,加入打多一面長膠的因由係: 開頭係小弟接發球唔係好叻,加上又唔係好識打橫打,當分辨唔到對手發什麼球時,用它幫接發球,等了解對方發什麼球後,才轉返用反貼接,算是以防萬一吧 ! 到最近,小弟發現在相持時常常處於守勢,形成死守等失,反而在使用反貼在相持成守勢時,加入一板轉板用長膠接,可使打球節奏作一大改變,通常對手會從攻撃中改守一板,這便是時機,反守為攻,很有味兒呢 !  

回復 6# 的帖子

橫板好小咁玩

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-30 18:02 發表
橫板好小咁玩
這算是中直近枱打法的特殊技吧 ! 先用反貼同對手相持過招,如發現不行便從過招中加入長膠,改變節奏,反守為攻 . 這戰略通常都十分有效,就算男甲、乙組球員,都唔係個個可適應在轉變中繼續進攻 . 加上仲可以用長膠發球、接發球、進攻、突襲對手tim呢 ! 相當好玩 !

回復 8# 的帖子

長膠發球

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-30 18:19 發表
長膠發球
yes ! 你可試下開波時放塊板係枱下,歡喜用邊面就轉邊面,而另一隻手就拋波,當個波下降時才攞塊板上嚟配合發球,可生突然作用呢 ! 如用得好,開得自然,哪可有意想不到的效果 !

回復 10# 的帖子

我橫板,試過拋左波先轉板,但人地都察覺到
自此唔敢開

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-30 18:31 發表
我橫板,試過拋左波先轉板,但人地都察覺到
自此唔敢開
所以要係拋波前轉好,當然可用長膠或繼續用反貼,及盡量縮短塊板係枱上嘅時間 .

回復 12# 的帖子

但人地一見紅黑都識啦

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-5-30 18:26 發表

yes ! 你可試下開波時放塊板係枱下,歡喜用邊面就轉邊面,而另一隻手就拋波,當個波下降時才攞塊板上嚟配合發球,可生突然作用呢 ! 如用得好,開得自然,哪可有意想不到的效果 !
記得球例曾提及,在球拋起後球拍好似係不可以低過檯面!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 14# 的帖子

唔怪得我上網睇教學係轉板啦

引用:
原帖由 青見人 於 2012-5-30 19:12 發表

記得球例曾提及,在球拋起後球拍好似係不可以低過檯面!
唔好意思 ! 球例中唔係講球拍,而係講個波 . 個波由拋起至觸拍,都應在枱上清楚看見 . 但冇講過塊拍點樣,所以可以自由發揮 !

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-30 19:06 發表
但人地一見紅黑都識啦
冇錯 ! 要接到唔難,但要接得好,就有小許困難 ! 通常啲人諗發球旋轉路線的方式已頭昏,對顏色膠種分別已分了心,所以充分利用長膠與反貼發球的差別,會很易上當的 ! 加上用長膠發球,請不要其望可直接得分,返而其望令對手回得差啲仲好過 ! 之後加上強攻奇襲吧 ! 哪就哈哈 !

如果你能把長膠控制得好...就可以唔洗走來走去都能把打倒對手

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-5-30 21:29 發表
如果你能把長膠控制得好...就可以唔洗走來走去都能把打倒對手
是 ! 對業餘球手嚟講,都可能係新時代的趨勢吧 ! 雖然常常有人講用長膠係邪門,但其實反貼與長膠的性質差別,算係器材上的陰與陽吧 ! 合乎陰陽大道學說呢 ! (看我乾坤大挪移吧 !)

而我玩長膠純粹興趣和玩長膠打法 , 不是體力問題 , 但唔想玩兩面都長膠, 玩正反反長。

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

發新話題