29 12
發新話題

[球例] 比賽時球破了

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

比賽時球破了

如果在比賽相持緊既時候個波爆左
係張台到停左,應該點計?

e分唔計,再打

不會發生, 個波死得這樣轟烈前例必爆一裂紋和不同聲響警示球手不再打它, 此時球手已要求更換新波
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-5-25 15:56 發表
不會發生, 個波死得這樣轟烈前例必爆一裂紋和不同聲響警示球手不再打它, 此時球手已要求更換新波
我真係試過

引用:
原帖由 BIRDF2998 於 2012-5-25 16:11 發表

我真係試過
無片好難令人信服
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-5-25 16:14 發表

無片好難令人信服
打打下無啦啦無哂彈力沈左~

回復 3# 的帖子

但我試過係街台一下打到個球一分為二 fly左出去
是前聽唔到任何波裂聲...
不過應該只係台上有d硬野...

打打下個波爆左,係真有可能的
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

terrible

我親眼見過, 屈機小王子同野獸eric係掃波時, 就已經硬生生打爆左個新波, 個波爆成幾塊碎片, 之前完全無先兆
太陽諗起就心痛

引用:
原帖由 阿舜 於 2012-5-25 19:51 發表
我親眼見過, 屈機小王子同野獸eric係掃波時, 就已經硬生生打爆左個新波, 個波爆成幾塊碎片, 之前完全無先兆
太陽諗起就心痛
既心痛又驚恐
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

多謝乒乓碎裂報告
<-->
.

試下打打下個波裂左,不過都5係經常出現ge

其實個波可能破咗好耐都唔知幾時開始計..

唔須要睇之前分數,裁判員判左既之前分是不會再改的。

個分應該計.. 球証一般唔理個波點.. 係球員覺得唔好想換... 如果破了.. 球員又唔理.. 一樣可以照打.. 但球証又唔知會唔會出聲有無權要換波..

裁判員一般不會提出換波, 除非見到個波分開兩邊不能再打才會叫暫停, 波半邊觸檯而另一半邊出界就不能判分時,換新波打兩球練習,從新再發球比賽。

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-7-31 11:31 發表
裁判員一般不會提出換波, 除非見到個波分開兩邊不能再打才會叫暫停, 波半邊觸檯而另一半邊出界就不能判分時,換新波打兩球練習,從新再發球比賽。
我估都係... 波裂多.. 破都未見過.. 分開兩邊就更神奇

這種情況應該判重發球。在這半年左右開始在比賽中採用新材料40+的诐;在我做裁判期間,新材料诐比較容易破裂,比賽期間經常發生。裁判袋裡的後備波會多一兩個。

打到半路隔籬飛個波過嚟裁判可以叫停.
想問下如果裁判見到個波唔適合比賽, 可唔可以主動叫停?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

29 12
發新話題