發新話題

[球板討論] 有人對於Bty純芳基結構的拍有研究嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

有人對於Bty純芳基結構的拍有研究嗎?

如呢三快 Butterfly Bazelart, Keyshot Light, Keyshot Alpha.
不知道球感, 能力如何呢?

可惜舊版的如Boll Spark, Biside, Moombean, Keyshot已找不到

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-5-9 12:02 發表
如呢三快 Butterfly Bazelart, Keyshot Light, Keyshot Alpha.

可惜舊版的如Boll Spark, Biside, Moombean, Keyshot已找不到
舊BTY牌的純芳基就好好打,
新嗰d 得個彈字, 難控 (可能打長膠會ok)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

Keyshot and Keyshot light 我都有,都是惜日既主扳.
如兩者既分別,keyshot light 重量較輕,脫扳速度較快
keyshot 就較吃球,手感較佳
引用:
原帖由 alanchan 於 2012-5-9 12:02 發表

主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

我自己的睇別人寫的有兩大類:
一類係說 脫扳快, 彈力一般.
另一類就說 震動小, 但其實食得好深, 可以拉得好轉.

其實我比較信 "彈力一般" 的, 因為在Keyshot light個板面只寫 "Medium Fast", 連"Fast"同"Very Fast" 都未到~~~
< -- 新手中的低手

係啦,因為唔同人用keyshot light都會配不同膠皮,所以感受不一
都係自己親身試過為準
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

舊版Boll Spark, Biside,  Keyshot 我都有

我有塊chinese AL 下星期五俾你試吓

回復 6# 的帖子

Spark賣唔賣

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-5-9 18:49 發表
我有塊chinese AL 下星期五俾你試吓
呢快都真係好經典可惜無橫板~~~~~
< -- 新手中的低手

AL既直板仲小,而家淨係得兩塊chinese AL,innerfoxce AL

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-5-9 13:42 發表
我自己的睇別人寫的有兩大類:
一類係說 脫扳快, 彈力一般.
另一類就說 震動小, 但其實食得好深, 可以拉得好轉.

其實我比較信 "彈力一般" 的, 因為在Keyshot light個板面只寫 "Medium Fast", 連"Fast"同"Very F ...
鈍 AL 真係一d 都唔會是慢的 ! (彈力一般我唔太同意)
第一代就是 Keyshot / Moonbeam 呢d BTY 既祖先純 AL 板, 唔會慢過而家d 碳板.
至於 Bazelart 在木材上已經是有刻意的調節過了 (用了更厚但軟一點的橫向大芯), 企圖加強控制, 減少速度.

(我話得個彈字, 係指新的純 AL - ie. Timo Boll AL)

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-10 01:35 發表

鈍 AL 真係一d 都唔會是慢的 ! (彈力一般我唔太同意)
第一代就是 Keyshot / Moonbeam 呢d BTY 既祖先純 AL 板, 唔會慢過而家d 碳板.
至於 Bazelart 在木材上已經是有刻意的調節過了 (用了更厚但軟一點的橫向大芯 ...
Thx~~~等我再研究下先~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 okt05018 於 2012-5-9 19:36 發表
Spark賣唔賣
拍邊有傷
唔介意可看貨

其實我比Butterfly的主網頁的一句毒到的~~

Arylate - Vectran Fiber displays great initial vibration when compared with other materials and very rapidly absorbs the vibration.  The big amplitude of Vectran Fiber at first period makes the racket very flexible and offers more spin., KEYSHOT LIGHT, BAZELART, INNERFORCE AL
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-5-10 10:40 發表
其實我比Butterfly的主網頁的一句毒到的~~

Arylate - Vectran Fiber displays great initial vibration when compared with other materials and very rapidly absorbs the vibration.  The big amplitude of Vec ...
Arylate 的主要功能是吸震 - 同意
純 Arylate (視乎純度, 以往的比現時的硬)
Keyshot Light 我冇打過....
Bazelart 好似記得係用硬 Limba 做面材, 加上厚的橫向 Balsa 大芯, 幾咬波, 我個人覺得好 !
Innerforce AL 就麻麻地喇, 真係得個彈字, 手感有d 怪.

請問 Timo Boll ALC vs 張繼科ALC vs Viscaria 係咪一樣結構?

其實舊波仲有出,不過係新牌

http://livemap2000.pixnet.net/bl ... lc%EF%BC%8Cviscaria,%E5%BC%A0%E7%BB%A7%E7%A7%91----%E5%90%8C%E6%97%8F%E5%9B%9B%E8%99%8E%E5%90%8C%E6%A0%B7

網上找到一篇長文,比較Viscaria, Tim Boll Spirit, Tim Boll Alc & ZJK Alc.   有興趣的可細讀。

用得好唔好BT spark只是個人技術問題!在唔同人手上,就出現唔同結果,本人有一塊st,佩多塊膠都不就手。送咗比教練個囡。我見她打這塊板後、我就傻了眼。彈打,拉波都非常快。講到尾都是果句,冇技術,什麼靚板都係無用。。。。

發新話題
最近訪問的版塊