66 1234
發新話題

[長膠] 長膠配海綿問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:30 下沉

長膠配海綿問題

我而家打過兩種配置
第一:Blade丁松   FH:vega asia  BH: TSP CURL P1R (0.3mm)
第二:Blade朴美英削球板 FH:S2   BH: BTY LONG III (1.1mm)
其中第一塊板在處理短台的小球時顯得較好,不易吃轉。但在遠台削的時候,比較容易削高,球亦較沉。
第二塊板在處理短台的小球時顯得較差,易吃轉。但在遠台削的時候,比較穩定,亦沒有那麼沉。

想問問各位師兄,這是海綿的問題?還是膠皮的問題,是LONG III比較容易吃轉嗎?因為LONG III的顆粒也較軟,是因為這原因所以易吃轉亦在遠台時較易削嗎?
還是與顆粒的軟硬度沒有太大的關係,主要還是海綿厚度的問題?

正常黎講P1 仲食轉過 LONG3 不過你打1.1海綿所以變左LONG 3易食D

咁即係吃轉只是海綿厚度的問題吧!?
平時我用P1R的時候只是用輕力,就不會吃轉而且球還會到對面台的
那麼我使用LONG III的時候應該如何處理小球呢?
是不是海綿厚些好削點?還是又是膠皮的問題?

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-5 20:51 發表
我而家打過兩種配置
第一:Blade丁松   FH:vega asia  BH: TSP CURL P1R (0.3mm)
第二:Blade朴美英削球板 FH:S2   BH: BTY LONG III (1.1mm)
其中第一塊板在處理短台的小球時顯得較好,不易吃轉。但在遠台削的時 ...
我沒打過你以上配置,確實,海綿厚薄係關係到回球問題!薄海綿的話球易到板底,出球相對較快!海綿厚咬球較耐回球時可借助海綿嘅力量!不說長膠吧!在處理近檯球時,持球時間越短,越不易吃轉!所以海綿薄較易處理近檯球,但因為出球快變得難控制(弧線不足)!一般打怪膠的選手較多用薄海綿,因海綿及底板嘅影響力不足,那球就容易受膠皮嘅影響因球還未被海綿咬實,沉一點飄一些!但因海綿過薄,較易受底板影變得吃不住球,相對難控!
在退檯時,回球能借助海綿嘅厚度咬實來球再借助海綿嘅力量幫助回球,但因此亦減低了膠皮對球的影響!變得沒那麼沉及飄!在退檯削時我們多會先壓後磨再送!薄海綿在壓及磨的時候已出現亂子,吃不住來球又如何壓得好?也不能頂着球來磨擦!
本帖最近評分記錄
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 4# 的帖子

是不是海綿愈厚,就愈似反貼的打法?

削球好講手感,要日日練習,功多藝熟,今晚練了三小時

~超級榮譽~

回復 6# 的帖子

你打緊幾多海綿???

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-6 01:15 AM 發表
你打緊幾多海綿???
沒有海綿,感覺自然,有海綿反而不習慣

~超級榮譽~

回復 8# 的帖子

你會唔會遠台削???

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-6 01:22 AM 發表
你會唔會遠台削???
長膠多數站近台,比人拉多數遠台削,正手拉,衝
有防有攻,有長短,有轉無轉,變化多,

~超級榮譽~

回復 10# 的帖子

我都係咁諗
但一離開用薄綿/OX就好難削番過去
但1.1綿台內技術又處理得唔好
我塊主板都係諗住用0.5~0.8海綿

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-6 01:44 AM 發表
我都係咁諗
但一離開用薄綿/OX就好難削番過去
但1.1綿台內技術又處理得唔好
我塊主板都係諗住用0.5~0.8海綿
同練波波友好重要,又要識拉長膠,又要高自己一班波
教練只可以教導技術,經常練波對象就十分難搵

~超級榮譽~

回復 12# 的帖子

係呀,我而家搵個D最多拉2-3板...
我近台完全唔掂,睇黎要第一次搓長等人起手,再遠削,削中反攻先得...

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-6 12:08 PM 發表
係呀,我而家搵個D最多拉2-3板...
我近台完全唔掂,睇黎要第一次搓長等人起手,再遠削,削中反攻先得...
我識拉長膠,正手反膠都學過好多,拉少衝多
我問過長膠高手,長期使用板和長膠就不要轉來轉去
好影響手感,所以我現在板和長膠就不會經常換
有問題請教他們,

~超級榮譽~

回復 14# 的帖子

我就係遠台削唔點,我又想打削,先轉做1.1海綿,但處理小球不太好

引用:
原帖由 閃人 於 2012-5-6 12:14 PM 發表

我識拉長膠,正手反膠都學過好多,拉少衝多
我問過長膠高手,長期使用板和長膠就不要轉來轉去
好影響手感,所以我現在板和長膠就不會經常換
有問題請教他們,
最衰既就係我買唔返saviga v
直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-6 12:21 PM 發表
我就係遠台削唔點,我又想打削,先轉做1.1海綿,但處理小球不太好
慢慢學,練好長膠控球,每日最少練兩,三小時
只要有恆心,努力,一定有進步

~超級榮譽~

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-5-6 12:24 PM 發表

最衰既就係我買唔返saviga v
打定一塊長膠,學好控球,

~超級榮譽~

回復 18# 的帖子

其實我而家打唔同既板,膠都係為左配塊朱世赫既海綿厚度
睇黎0.5~0.8最好

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-6 12:35 PM 發表
其實我而家打唔同既板,膠都係為左配塊朱世赫既海綿厚度
睇黎0.5~0.8最好
有海綿沒有打過,不過首要是控制要好
邪難控,適合自己打法為首要

~超級榮譽~

66 1234
發新話題