發新話題

[其它討論] 膠皮上典馳油後要多久才可 乾透上板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

膠皮上典馳油後要多久才可 乾透上板

狂飆3在塗上典馳油後, 在正常溫度/濕度下, 要多久才可乾透上板?
塗了4膠4油2日後, 仍然拱有6cm高,不能上板.
我搽典馳油仍然在試驗階段, 請有經驗球友多多分享

主板:龍張(直)
正手:省狂
反手:R7
*******努力打大波*******

一般兩日應該OKAY
可能你塗得太多啦
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我第一塊都係上4次典馳油,結果同樓主一樣。其實已經乾咗,但係太卷上唔到板。之後豬到塗典馳油上膠面諗住可以平d上板,最後係平咗但塊膠冇曬力。其後嗰塊我上兩次典馳油便好好打,現在你只好找東西壓住佢看看過幾日得唔得,如果唔係可能要到過曬氣縮返水先再上過油。

呢舊野幫到你
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
  • jcclee +5 多謝分享 2012-3-17 11:21

回復 4# 的帖子

@@正野來

引用:
原帖由 Terence 於 2012-3-16 12:36 發表
呢舊野幫到你14368
塊野好 cool, 我有諗過買....

但如果本身是因為板面有過厚的 Coating 問題, (或過份捲曲)
夾板是可以解決"短暫和即時"的問題,
但再隔一排, 或受天氣影響, 問題又會再浮現返, 再甩過 !

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-3-17 11:24 發表

塊野好 cool, 我有諗過買....

但如果本身是因為板面有過厚的 Coating 問題, (或過份捲曲)
夾板是可以解決"短暫和即時"的問題,
但再隔一排, 或受天氣影響, 問題又會再浮現返, 再甩過 !
應該唔會既, 我一般夾實佢2-3小時, 至今未試過甩番出黎. 有次乒總臨時幫人上塊舊omega IV pro, 你知呢隻膠皮一查膠水便捲曲得好勁, 咁我咪用呢塊野夾實的, 好彩都打到比賽, 而且打完后仲黏得好實. 如果用200多元有咁既效果, 真係超值.

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2012-3-16 12:23 發表
我第一塊都係上4次典馳油,結果同樓主一樣。其實已經乾咗,但係太卷上唔到板。之後豬到塗典馳油上膠面諗住可以平d上板,最後係平咗但塊膠冇曬力。其後嗰塊我上兩次典馳油便好好打,現在你只好找東 ...
然仔, 你星期二查好塊膠 (上4次油)帶黎, 我幫你夾一夾

引用:
原帖由 Terence 於 2012-3-17 11:40 發表

然仔, 你星期二查好塊膠 (上4次油)帶黎, 我幫你夾一夾
Thanks Terence,塊膠已經唔用得,冇曬彈力。我換咗塊新的。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2012-3-18 00:24 發表

Thanks Terence,塊膠已經唔用得,冇曬彈力。我換咗塊新的。
冇曬彈力咁恐怖?

我仍然在試驗階段, 請有經驗球友多多分享

引用:
原帖由 lycong 於 2012-3-18 00:37 發表

冇曬彈力咁恐怖?
係呀,比d朋友試過都得出同一結果。

典馳油係咪打底膠水泥架?

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-3-18 10:38 發表
典馳油係咪打底膠水泥架?
是, 但生產商標明膠水效力袛能維持2星期, 但等上板已過了四日, 今日率之上了板, 而家用重物壓緊, 期待明日再看結果......

發新話題
最近訪問的版塊