發新話題

打削球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動
引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-25 08:02 發表
新手岩岩學打...重係練基本功...但感覺上想練削多過練攻球...

有人話練削搵攻球手爆拉/沖就ok...

但接拉/沖球對新手避免太難喇...

各位有冇d波友有冇d新手練削球o既方法...
削球最重要步法,所謂七分腳三分手。以搓球著手增加對球的感覺。

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-12-25 09:47 發表

削球最重要步法,所謂七分腳三分手。以搓球著手增加對球的感覺。
錦個步法又姐係點呢?有冇片講下...?

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-25 10:26 發表

錦個步法又姐係點呢?有冇片講下...?
一般攻球手是左右步法;削球手還有前後步法。大陸有一本書叫“削球”去參考。

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-12-25 10:40 發表

一般攻球手是左右步法;削球手還有前後步法。大陸有一本書叫“削球”去參考。
呢本?

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010212605

打削球d基本功要好紮實

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-26 20:51 發表

呢本?

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010212605
YES

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-29 17:20 發表
打削球d基本功要好紮實
還有全面

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-12-29 17:33 發表

還有全面
55,沒錯,我也是全面的球手,我想打生膠!但是我想問問為什麼打削基本功要紮實?

現任男港隊教練 - 陳XX, 他的太太 - 莫XX, 也是前香港女隊球員, 也是削球手一名, 現在好像是教練.

查實仲係練緊基本功o既,為削球而換長膠係咪早左呢?

正手削球(遠枱)塊板o既角度大概幾多到,(好似有點過份o既問題 )...

因為總係教唔好個角度,削出黎成日落晒網...

同埋何謂不轉球呢?

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2009-12-29 21:02 發表
查實仲係練緊基本功o既,為削球而換長膠係咪早左呢?

正手削球(遠枱)塊板o既角度大概幾多到,(好似有點過份o既問題 )...

因為總係教唔好個角度,削出黎成日落晒網...

同埋何謂不轉球呢?
(1) 正手削球(遠枱)塊板o既角度根據來球以論,一般來說來球很轉,板角度近垂直;來球一般轉,板角度45度。還有避轉軸的方法。
(2) 不轉球是無轉的球。大家話〝球飄〞之稱。

平時睇好多削球教學o既片都只係局限於講遠枱,查實近枱又如何應付呢?

宜家打左波幾個月都唔知自己學左d咩,學得冇咩方向...

只係識d推檔,簡單o既攻球技術...

查實要學削打法,個學習流程係點呢?學攻球先定學好全防守先學攻球技術呢?

引用:
原帖由 lochrisisme 於 2010-1-1 12:24 發表
先反手握板(人在後),衝前一削,削掂
唔多明
=======================================
補充:小弟左拗仔用橫板,求波友比多d意見

我想問下"枱上球"點削...

因為同一個防守型o既人打過,佢都係用削/推,好少進攻,

大部份都係短球,所以唔會離枱...一係就近枱唔似近枱,真係唔係沖就拉最好(不過我唔多識 )...

所以我想用削球o既技術應付...

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-2 23:03 發表
我想問下"枱上球"點削...

因為同一個防守型o既人打過,佢都係用削/推,好少進攻,

大部份都係短球,所以唔會離枱...一係就近枱唔似近枱,真係唔係沖就拉最好(不過我唔多識 ).. ...
你用什麼胶皮?如果由後上前一定回不出枱。

引用:
原帖由 samchtam 於 2010-1-4 00:30 發表

你用什麼胶皮?如果由後上前一定回不出枱。
反貼膠(pailo cj8000)

自問冇技術都未成熟,唔太敢換長膠,我怕自己控唔起...

各位有意練削球之朋友, 深圳大鳳鳳球館剛來了一位削球男教練, 橫板正反反長, 技術不錯, 有意可以去練習一下..

各位練刺削球o既波友,你地一開始係點練架...

係咪練切球先?

近期打波有個盲位,就係d岩岩好離枱又低又下旋o既重有少少偏中間...

用平時削離枱果種方法,又唔夠位,用削枱上球o既方法又落晒網...

引用:
原帖由 Crazynarco 於 2010-1-15 19:40 發表
近期打波有個盲位,就係d岩岩好離枱又低又下旋o既重有少少偏中間...

用平時削離枱果種方法,又唔夠位,用削枱上球o既方法又落曬網...
入唔切檯削一般都要檯底撈一板
其實撈得好都好可能攞分

發新話題