25 12
發新話題

[綜合技術] 換膠新體驗

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

換膠新體驗

半年前,由單面中直反貼轉為中直單面生膠,頭三個月感覺幾好,和一d高手對戰都提高了小小對抗能力,但最近感覺到以經沒有進步,由其是係生膠的打滑問題,我一直都解决吾到,打完乒總單打後,剛轉了中直單面正貼,控球比較穩定,旋轉增強,但完全吾邪,speed減慢,天啊,真係好難搵一塊完全適合自己的膠,不過試打兩次後,感覺還可以,決定試打三過月,睇下啱吾啱打。
本帖最近評分記錄
  • 阿舜 +10 繼續加油, 為粒粒增光 2012-2-15 12:23
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

Thx
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

想研制一個與別不同的餅給我們食
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

舉粒支持
<-->
.

你打反貼對我來說, 是九死一生
你打生膠對我來說是 no fight
唔知你打正膠....會點呢 ?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-2-15 11:06 發表
你打反貼對我來說, 是九死一生
你打生膠對我來說是 no fight
唔知你打正膠....會點呢 ?
我同你對戰的感覺
反貼---我輸多過贏
生膠---感覺上好好多,接近五五波
正貼---我都想知!幾時有機會同你打,

之後就可以體驗到一般乒乓球理論的可信性
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

唔知oldcake下次會唔會造防弧餅
要搵到岩自己又有殺傷力既打法絕非容易  繼續努力

我砌左塊 正反/反防弧
遲D 會試下用佢來打橫板
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

to be honest
你打反膠以前 55
后來 3:7 (你7我3)

打生膠是 1:9  (你9我一)
唔知正膠點....
我不在香港....回來一定同你再玩過....
香港乒乓網

oldcake兄 換膠成功,今次愛乒聯賽 冠軍
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

其實oldcake可以試下用防弧喎, 或者有意外驚喜呢

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2012-2-15 11:36 發表
oldcake兄 換膠成功,今次愛乒聯賽 冠軍
吾知係咪巧合,上次換生膠同今次換正貼的第一次打呢過比賽,都係攞冠軍,根著就無以為繼,好係好奇怪,同古佢吾到

試多d 唔同類型既膠

引用:
原帖由 Terence 於 2012-2-15 11:37 發表
其實oldcake可以試下用防弧喎, 或者有意外驚喜呢
防弧就暫時吾考慮,因為打單面,好難配合到我嘅打法,

引用:
原帖由 old-cake 於 2012-2-15 11:47 發表

吾知係咪巧合,上次換生膠同今次換正貼的第一次打呢過比賽,都係攞冠軍,根著就無以為繼,好係好奇怪,同古佢吾到
通常第一次試唔同既膠, 對手未適應, 有d著數, 但之后可能回復原狀.

引用:
原帖由 kennylaw321 於 2012-2-15 11:48 發表
試多d 唔同類型既膠
用同一種打法,係吾同性能的膠皮上面實現,過感覺都幾特別架

係朋友口中得知oldcake兄球技出眾
原來貓哥都是.........
但朋友同我講oldcake兄初期是打長膠個禾,是真嗎??

old cake 一直都好波, 而我只是小丙一個...望塵莫及
香港乒乓網

咁貓哥....
oldcake哥是不是乙組冠軍??
希望有機會見到佢既風彩..........

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2012-2-15 13:09 發表
old cake 一直都好波, 而我只是小丙一個...望塵莫及
你係小丙一個,但係好多乙組嘅朋友都輸比你

25 12
發新話題
最近訪問的版塊