發新話題

仔仔準備改打法

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-2-11 11:28 發表
其實應唔應該打長膠.........
我認為樓主應比仔仔決定
因為長膠同反膠始終好大分別,反轉長易,長轉反就難啦
所以樓主可先比仔仔試下長膠 等佢自己再作決定
今天多謝太陽,借左塊有長膠的橫板給朗朗打,真係ok wor!連佢自己都打得happy.可以比D時間練吓,再作打算吧!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-10 22:53 發表
仔仔準備改打法,岩岩仔仔同教練學完波.教練話仔仔的性格,同步法,手感不如改打長膠.我都林住比仔仔試下.因為我自己以前都是打長膠的,跟師父學波時都係練長膠,之後我先改番打兩面反貼.因為見仔仔打了兩面反貼都有一段時 ...
好多人都話唔好打長膠, 我倒覺得無問題, 只要唔好忽略基本功訓練就行了, 就算真係唔岩打, 當認識下長膠性能都好, 唔駛見到長膠就亂晒龍, 遲D用番反貼囉, 小朋友適應得好快的

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-2-11 14:04 發表

好多人都話唔好打長膠, 我倒覺得無問題, 只要唔好忽略基本功訓練就行了, 就算真係唔岩打, 當認識下長膠性能都好, 唔駛見到長膠就亂晒龍, 遲D用番反貼囉, 小朋友適應得好快的
對呀!我都是改邪歸正的人呢!
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

小朋友不要太早用怪膠.上到中上水平你會後悔!
adam

小朋友用c7吧
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-2-11 18:08 發表
小朋友用c7吧
站時用755.

小朋友打長膠是最失敗決定.教練提出証明教練冇料到 大個左實後悔.

引用:
原帖由 chrisho2010 於 2012-2-11 19:06 發表
小朋友打長膠是最失敗決定.教練提出証明教練冇料到 大個左實後悔.
一個教練有冇料到,不是打咩膠.而看不看到每人能力的不同,去改變打法,同教法.我不敢說:我師父是一個好勁的人,但他一定不是冇料到的教練.
PS:唔該你收番:教練提出証明教練冇料到呢一句.

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-2-10 22:53 發表
仔仔準備改打法,岩岩仔仔同教練學完波.教練話仔仔的性格,同步法,手感不如改打長膠.我都林住比仔仔試下.因為我自己以前都是打長膠的,跟師父學波時都係練長膠,之後我先改番打兩面反貼.因為見仔仔打了兩面反貼都有一段時 ...
曾聽一席話,現今乒壇百花齊放!我哋嘅新一代球手,動作較以前規範了很多,而且也打得有板有眼!終可放寬於長膠在12歲以下之限制了!
打長膠者在動作、手法及規範上略孫一般打反膠的球員!打長膠就好似直接練七傷拳咁,未傷敵先傷己!若沒練成玄門正宗內功,即正宗扎實嘅基本功,練上來就必內傷亦即影響動作!
放寬長膠另一原因,我哋新一代已不再只對上同齡對手,還會對上一些經驗豐富及一些多變嘅球手!打下去相形見絕!像當年乒乓孖寶,對上外國人多輕易取勝,不只因為她技術了得,還因為那塊見鬼嘅長膠!簡直聞風喪膽!
對上長膠,你必先有扎實嘅基本功,再掌握長膠嘅鬼異特性,打上來還不至於下風!所以你看到長膠絕跡於甲組前八!當然,若果你有個超強嘅伙伴同練,殺入甲組前八亦指日可待了!
長膠放寬後,多了一眾年青球員使用,在有限嘅時間,要小學生練就扎實嘅基本功已不易,判斷來球旋轉落點,難矣!何況要佢哋明白及掌握其變化及處理來球更是難上難!所以當年金毛師王為急著報滅門之仇,也不顧一切練上殺傷力強大嘅七傷拳!務求與敵同亡!
今天新一代打長膠,短期內或可殺敵,他朝又要用上多少歲月來把內傷冶好呢?試問有多少人能像楊過以左手由頭練起?不會有,因為楊大俠除咗自己努力外還有一番際遇!
櫻木花道曾問白髮鬼安西總監!老頭子,你最光輝嘅時刻係幾時?是全日本時代嗎?我呢?就在今天!
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 精彩 2012-2-13 14:18

相信打長膠,一定不是主流.但本人不同意打長膠就不要練基本功.

看看朱世赫, 世界頭十
長膠無話一定無出路, 打唔上
長膠亦唔一定只打怪, 穩削找機會反攻亦可
不過真係好難練得好, 要本身有天份, 有好教練, 好陪練

引用:
原帖由 hotmanlap 於 2012-2-12 00:16 發表
看看朱世赫, 世界頭十
長膠無話一定無出路, 打唔上
長膠亦唔一定只打怪, 穩削找機會反攻亦可
不過真係好難練得好, 要本身有天份, 有好教練, 好陪練
同意到極!

行行出狀元

有教无类.能因材施教就是好教练.每个人的天份,客观条件都不同.教练的建议肯定有他的理由.我个人的看法,如果体能不太好,但是聪明,观察能力强,专心的小孩,打长胶会较为适合.
洪华山

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2012-2-12 06:47 發表
有教无类.能因材施教就是好教练.每个人的天份,客观条件都不同.教练的建议肯定有他的理由.我个人的看法,如果体能不太好,但是聪明,观察能力&#2437 ...
說得好呀!

引用:
原帖由 青見人 於 2012-2-11 22:50 發表

曾聽一席話,現今乒壇百花齊放!我哋嘅新一代球手,動作較以前規範了很多,而且也打得有板有眼!終可放寬於長膠在12歲以下之限制了!
打長膠者在動作、手法及規範上略孫一般打反膠的球員!打長膠就 ...
不能同意更多
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 chrisho2010 於 2012-2-11 19:06 發表
你可以不同意chrisho的意見,但我覺得chrisho是出自真心善意的回應。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2012-2-12 12:21 發表

你可以不同意chrisho的意見,但我覺得chrisho是出自真心善意的回應。
我會接受不同意見,但不接受人話自己師父冇料姐!
我知打長膠不是主流,我自己都是由長膠轉為兩面反膠的.
PS:此論壇也有不少長膠高手呢!

引用:
原帖由 青見人 於 2012-2-11 22:50 發表

打長膠者在動作、手法及規範上略孫一般打反膠的球員!打長膠就 ...
講得非常好 , 最中意最後一句

你可以試試玩下的。

但長膠要打得好,用得好難度不比反貼少。

我以前學界都靠長膠得過獎,到某階段,面對基本功好的,不怕長膠的,長膠就被人襟住來打,夾生打死。所以長膠是優點同時也是缺點。

7歲小朋友也太快下定論說他反手反貼冇進步吧!

我3年前重拾球板後改了2面反貼。

發新話題