21 12
發新話題

[長膠] 愛國者

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

愛國者

呢塊好膠好冇打?我呀SIR比左呢塊我打
我有打開波,原本打直,而家轉橫,反手長膠
同埋仲有冇咩教學片段比細佬學下野XD

直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

睇過啦,但我橫板反手膠用長膠
好多佢講既都做唔到
有冇D橫板既教學片段?

你用長膠嘅打法係咩先
削/推擋/閘/攻?
愛國者我就用來打閘波(冇海綿)
不過後尾轉左long2(1.0海綿) 防守邪又可以攻埋

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

多數用黎防,拎分係用正手個板
當然,間唔中有機會球都要攻
跪求教學

我個人認為橫板不好用長膠,因為手腕難扭動,不易set位,而橫板長膠多用來遠枱削波

引用:
原帖由 monkey330 於 2011-12-26 22:11 發表
多數用黎防,拎分係用正手個板
當然,間唔中有機會球都要攻
跪求教學
長膠用來防守
我一般都會閘或者推擋過去
愛國者係呢方面唔錯
但係我打的是冇海綿
你想間唔中長膠拍一板或者拉一板來拎分
打1.0海綿吧
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

要用長膠製造進攻機會
首先你要了解長膠嘅特性
有啲會反旋 有啲會變冇旋

用長膠多數會打波嘅正中間
咁樣個波唔會冒高之餘
面對上旋 撞返過去會飄
對手磨得愈轉 你就要打個波嘅中上位
否則你可能會食唔實個波出界 反之你壓得過去 就會愈飄同冇旋
下一板對手要用更加嘅力量先可以再攻 增加失誤率
面對下旋 擋過去則會無旋兼沉
對手可能會搓高或者搓落網

長膠放波嘅落點同節奏亦都好緊要
搓一兩板近網 突然放個追身或者出台
對手一唔為意就會進攻失分 拉落網 / 出界
當你搓搓下嘅時候
你可以手腕加力令球速加快 配合落點製造對方失誤機會

以上意見只係一個玩左兩年長膠嘅渣豆講下
還望各大長膠高手指點指點

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

多謝各位既答案,咁我呢塊係反旋定係冇旋...
係咪要打直塊板黎打波嫁...
我第一次用長膠

有海綿,但勁薄,攻到或者話攻到?

引用:
原帖由 monkey330 於 2011-12-27 18:35 發表
多謝各位既答案,咁我呢塊係反旋定係冇旋...
係咪要打直塊板黎打波嫁...
我第一次用長膠

有海綿,但勁薄,攻到或者話攻到?
首先 長膠唔一定要用直板先打到好波
第二 愛國者反旋能力麻麻地
最後 冇海綿都可以攻 但技術要有返咁上下
另外 一般反貼拉球都係30-45度角 長膠要再向上磨高少少
配合手腕剔一剔 打出來嘅波可旋可唔旋

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

Devilaaron,
多謝你的分享, 分析
幾時在將軍澳有球局呀?
如果有, call我呀
kei

引用:
原帖由 monkey330 於 2011-12-26 13:53 發表
呢塊好膠好冇打?我呀SIR比左呢塊我打
我有打開波,原本打直,而家轉橫,反手長膠
同埋仲有冇咩教學片段比細佬學下野XD
可以睇下這位美國印度球員
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 kei 於 2011-12-29 09:11 發表
Devilaaron,
多謝你的分享, 分析
幾時在將軍澳有球局呀?
如果有, call我呀
kei
其實呢個假期
我同walter已經打左好多波
先係3個鐘 再來24,29號2日2個鐘
本身想叫你過來打
但我唔知你有冇野做同埋車程遠所以冇叫囉
既然你咁講 下次叫埋你!
今日29號將軍澳體育館book左場喎 3-5點 你得閒過來玩下囉

發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-12-29 09:14 發表

可以睇下這位美國印度球員
mQwVx5epAXA
呢個小朋友好波喎!
面對長膠打得好好
不過個阿叔就--....
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-12-27 18:42 發表

首先 長膠唔一定要用直板先打到好波
第二 愛國者反旋能力麻麻地
最後 冇海綿都可以攻 但技術要有返咁上下
另外 一般反貼拉球都係30-45度角 長膠要再向上磨高少少
配合手腕剔一剔 打出來嘅波可旋可唔旋
我既意思係:係咪要"棟直"塊板先擦到旋,唔係指用直板
另外,我用橫板正手反膠開波,打直塊板撞埋去開,粒波好沉,但打橫塊板,又唔沉,點解會咁既?

引用:
原帖由 monkey330 於 2011-12-29 13:40 發表

另外,我用橫板正手反膠開波,打直塊板撞埋去開,粒波好沉,但打橫塊板,又唔沉,點解會咁既?
呢個問題唔識答 sorry
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 monkey330 於 2011-12-29 01:40 PM 發表

首先要知道長膠特性,個波轉回過去便轉,,冇咩轉回過去便冇咩轉,,當然緊系吾將旋轉100%回過去,,大約六至七成,,也視乎你用咩長膠同咩木,,如果開波要沉,,手法要好'柔',盡量吾好太'剛',,而底板方面最好用較'林'既木,,個人推YE,,不個有小小震手,,但波十分沉><世奧得怪拍王打長膠也不錯

引用:
原帖由 鍾少 於 2012-1-9 19:22 發表

首先要知道長膠特性,個波轉回過去便轉,,冇咩轉回過去便冇咩轉,,當然緊系吾將旋轉100%回過去,,大約六至七成,,也視乎你用咩長膠同咩木,,如果開波要沉,,手法要好'柔',盡量吾好太'剛',,而底板方面最好用較'林'既木,,個 ...
ye係好淋 但又太過冇力
如果唔係打削球 ye未必好打
因為擋過去嘅球速太慢威脅力就減少
打5夾碳唔錯架
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-1-9 08:55 PM 發表

ye係好淋 但又太過冇力
如果唔係打削球 ye未必好打
因為擋過去嘅球速太慢威脅力就減少
打5夾碳唔錯架
我用直板,,反貼用hd彌補佐這缺點,,但YE用反貼拉都沉

21 12
發新話題
最近訪問的版塊