29 12
發新話題

香港削球高手

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

香港削球高手

剛剛在FB看到乒乓小王子話在香港對戰個一個最勁既削球手, 因為小兒剛學削球打法, 所以極希望能向該位高人暢教, 請問有冇邊位ching可告知全港削球高手名字及芳踪呢? 謝謝!

佢好似係今日定明天就走

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2011-11-23 13:40 發表
佢好似係今日定明天就走
國內高人? 請問同炳叔比較水平如何?

佢住澳洲的,外國人,我唔識邊個炳叔

陳x強。

星期一晚有幸睇到呢埸波,哈哈
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

我識人少,唔係好識。

引用:
原帖由 old-cake 於 2011-11-23 14:11 發表
星期一晚有幸睇到呢埸波,哈哈
咁正。小王子有冇爆衝?

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2011-11-23 14:11 發表
我識人少,唔係好識。
藍衫個位
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=41643&extra=page%3D1

我唔知我d係咪爆沖,但我發全力沖,有時可以削我4,5板

正手是否削球為主呢? 可以削你4,5板, 咁手削球都係以穩為主, 但亦反响佢手削球旋轉不足

正手反貼,削球無咩轉,反手長膠,削球好鬼轉

引用:
原帖由 Terence 於 2011-11-23 14:28 發表
正手是否削球為主呢? 可以削你4,5板, 咁手削球都係以穩為主, 但亦反响佢手削球旋轉不足
唔一定, 轉有轉既拉法, 唔轉有唔轉既拉法, 對方可以cut到好轉, 但不代表小王子一定拉唔到
小弟有幸跟某國內削球手學藝, 對方閒閒地cut二, 三十板, 我拉得越轉, 佢就cut得越轉, 但不代表我拉不到, 只是方法問題了, 當然對方是就住我來cut, 一個旋轉, 否則一有變化, 小弟何來拉到二, 三十板?

與其盲目追求旋轉, 不如追求轉不轉的變化更好.  而家d長膠越來越無料到, 何不試用生膠來cut? 可加轉可不轉, 又可反手彈擊, myron仔考慮一下吧!

多謝十萬轉兄分柝及建議.
近期myron亦有跟炳叔對練, 削球轉與不轉當然是削球基本要素, 要打出不轉球相對容易得多, 但要削出很轉之回球, 學問要大得多, 長膠削球, 由於大部份依賴對方旋轉強弱而定, 所以十分難控制, myron亦在努力學習中.
至於改用生膠, 正膠, 相信暫不考慮了, 始終myron近枱閘球及攻球有一定威脅性, 要重新適應短顆粒膠皮, 相信也不容易呢! 以最新出之Tibhar Grass D.Tec長膠為例, 由於顆粒短了, 用起來總不是味兒! 現在只能在舊長膠中配上一塊薄海綿, 效果當然沒有先前單用OX的好, 但也是沒有辨法中的辨法. 無論如何, 謝謝你的提議..
2012年你會見到全新打法的myron, 到時請加以指教. Thx

呢D爹地, 真係無話可說
飛埋下個星期, 2011年應該收工, 可以跟Myron學習學習

引用:
原帖由 Terence 於 2011-11-23 17:23 發表
多謝十萬轉兄分柝及建議.
近期myron亦有跟炳叔對練, 削球轉與不轉當然是削球基本要素, 要打出不轉球相對容易得多, 但要削出很轉之回球, 學問要大得多, 長膠削球, 由於大部份依賴對方旋轉強弱而定, 所以十分難控制, ...
我地南區青年削球手蔡頭練左cut波約兩年, 兩個月前轉左生膠cut即有上佳表現, 丙團獨得2分, 爆乙出線, 月賽亦上四強, 以myron仔既基本功要上手唔難, 祝myron仔成功轉型!!  

引用:
原帖由 nchan001 於 2011-11-23 17:32 發表
呢D爹地, 真係無話可說
飛埋下個星期, 2011年應該收工, 可以跟Myron學習學習
C伯, 期待你既復出.
有空揾myron打下波呀

引用:
原帖由 Terence 於 2011-11-23 17:46 發表

C伯, 期待你既復出.
有空揾myron打下波呀
有空揾你哋打波and打邊爐

仲有周公子都糸高手呢。削得非常穩
主板A: BTY 朱世赫
正手 :  37度狂3
反手 : 1.5 長膠
主板B : viscaria
正手 : 老2.1mm 狂2 35度 19#
反手 : 1.5 長膠
主板C:  NP700
正手 :  狂2 38 2.1
反手 :  1.9 SPECTOL

引用:
原帖由 abccw 於 2011-11-27 23:42 發表
仲有周公子都糸高手呢。削得非常穩
周公仔係港版加大碼丁松
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

29 12
發新話題