發新話題

Melbourne Inter Asian Clubs Table Tennis Championship 2011 - Single Open

Melbourne Inter Asian Clubs Table Tennis Championship 2011 - Single Open

Frankie(李清) vs Charles, Single Open
Frankie a defensive player with a long pimple ox forehand

thx
Timo Boll ALC FL+Tenergy05+Roxon
Timo Boll ALC FL+Baracuda+Tenergy64

引用:
原帖由 卓朗 於 2011-11-21 19:42 發表
thx
Thanks for your kind encouragement !

你既對手應該之前無見過長膠...
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2011-11-21 20:06 發表
你既對手應該之前無見過長膠...
我也有同感, 謝謝!

我覺得你個對手好慘,比人用長膠邪足咁多球,攪到完全唔識打,仲要比人上網,—定大受打擊,師兄你打完有無安慰你既對手?

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2011-11-21 23:56 發表
我覺得你個對手好慘,比人用長膠邪足咁多球,攪到完全唔識打,仲要比人放止網,—定大受打擊,師兄你打完有無安慰你既對手?
有時真是不想用長膠, 但年紀大了跑得不快,用長膠去打沒那麼吃力, 不過很多年青世界高手也用喎, Korea 的 Joo Se Hyuk 是例之一, 以前中國世界冠軍鄧亞萍也是長膠高手.

鄧亞萍用長膠架?
不過我記得鄧亞萍打法兇狠積極…
與你的打法稍有不同… so to speak…

你的對手完全不懂得打長膠,你的對手可以話亂打一通,不過你是否很懂得用長膠呢? 就不得而知,
因為片中看不到你的發揮。

引用:
原帖由 . 於 2011-11-22 00:13 發表

有時真是不想用長膠, 但年紀大了跑得不快,用長膠去打沒那麼吃力, 不過很多年青世界高手也用喎, Korea 的 Joo Se Hyuk 是例之一, 以前中國世界冠軍鄧亞萍也是長膠高手.
朱世爀是削中反攻打法,反而少用長膠嘅特性!隨了回接短球時才突顯長膠特質!
鄧亞萍則是近檯快攻結合弧圈,打法凶狠!人哋唔講仲以為佢打緊生膠!
請問你有晉級後的賽事嗎?

引用:
原帖由 rmak2222 於 2011-11-22 17:47 發表
你的對手完全不懂得打長膠,你的對手可以話亂打一通,不過你是否很懂得用長膠呢? 就不得而知,
師兄有空請到我長膠綱址多多易教,謝謝!!
http://tabletennistraining.weebly.com/

引用:
原帖由 青見人 於 2011-11-22 23:54 發表

朱世爀是削中反攻打法,反而少用長膠嘅特性!隨了回接短球時才突顯長膠特質!
鄧亞萍則是近檯快攻結合弧圈,打法凶狠!人哋唔講仲以為佢打緊生膠!
請問你有晉級後的賽事嗎?
謝謝資料, 我遇到比我更懂用長膠及死膠對手(前越南國手), 未能全勝, 但巳很有滿足感 , 長膠ox能在賽中發揮更大威力 , 尚要努力學習, 一山還有一山高, 乒乓運動的樂趣, 享受過程, 勝負乃兵家常事.我尚有另一賽事對紐西蘭冠軍巳在此綱上登上.

無話可說........................................................

引用:
原帖由 rmak2222 於 2011-11-22 17:47 發表
長膠要借用下旋作攻擊, 在片中可見我用反貼發下旋球(黑色膠) 再轉板用長膠(紅色膠)拉打, 回球變成上旋球, 你可見對手反手打回的球向上飛出檯, 此乃運用長膠技巧之例子

發新話題
最近訪問的版塊