發新話題

老餅同學會(打波要考試)

細個時唔洗猜枱,因為跟本無石枱,只係地下打波,或者水箱頂平平地個勿打。

正規訓練手法正中好多,不過要加 d 街波絕招,唔係點贏。

有錢仔打729???
應該打 Butterfly Sriver, Super Sriver, Tackiness,
或者打 Yasaka Mark V 卦....
引用:
原帖由 防守王 於 2011/8/25 15:21 發表
低褲就未見過, 不過試過有個有錢仔打波時比人猜檯, 留波留板下, 輸了.

他把那塊729撕下, 說: "我留板, 沒有說過留膠"....哈哈,

好似有塊叫 Tempest...
自己應該擁有過 Super Sriver and Tempest

回復 22# 的帖子

無錯,仲係友誼729套裝。塊膠可以貼起個波超過五秒,係正版國貨。

回復 21# 的帖子

我都打過地波, 屋企開飯枱用casette帶盒作網啦

引用:
原帖由 Riccardo 於 2011-8-25 21:24 發表
好似有塊叫 Tempest...
自己應該擁有過 Super Sriver and Tempest
剛剛醒起, 還有一塊當時很出名的板呀!!

閃光一號

LONG TIME AGO, I  PLAYED PING PONG ON THE LONG CHAIR WITH MY FATHER AND BROTHER
<-->
.

自我訓練手感,對住屋企幅牆打,打到成幅牆d灰x
夜晚呀媽會好好招呼我,是日晚餐 ( X 條蚊豬肉 )

回復 29# 的帖子

成'攻'係要付出代價!

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-8-26 09:29 發表
LONG TIME AGO, I  PLAYED PING PONG ON THE LONG CHAIR WITH MY FATHER AND BROTHER
這亦是親子活動之一呀!!! 十個讚!

引用:
原帖由 日本仔 於 2011-8-26 09:37 發表
自我訓練手感,對住屋企幅牆打,打到成幅牆d灰x
夜晚呀媽會好好招呼我,是日晚餐 ( X 條蚊豬肉 )
家中的牆我試過, 門外的大撻地也試過. 這感覺真的很好, 很深刻.

說來也覺得, 這樣的練球可增強手感.

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-8-25 12:53 發表
sorry im just 25, can't   chat with you in this post,
my net name is young-cake
無勇氣點做黑暗論壇管理員, 尋日部電腦打唔到中文, 無法回覆你.
回得這個 post, 相信都不是 80s 或 90s 后.

作西
十字西
國際全新例
gg 西
棺材柄
流星 惠康賣 7.3 一塊
仲有盾牌....

我無防守王咁幸福, 中一才有机會接觸乒乓球, 無人教無錢學, 不過我將圖書館的乒乓球書全部看晒, 可惜自學乒乓球用了羽毛球的發力方法, 一年后有個姐姐帶了我上雅健, 當時雅健在天樂里某大廈八樓, 每次都要行樓梯, 星期六由兩點打到晚上11:00點, 黃sir好好人, 教波又好又有心机, 可惜資質有限. 初中時逗留的地方起初是石枱, 一有人過來差枱便走, 但當時有d人好惡, 說唔準走. 我會比一個波佢地了事, 因為 29蚊一塊 729對於我來說好貴, 又有d一有一大堆爛板, 留波留波留比你都無用, 后來去青少年中心打, 果陣時認識小閒, 佢當年好勁,久不久便上來掃場,我一次都未win過佢. 少年時偶然會打區賽,久不久便會對家耀.一見到家耀個名都驚, 因為次次打次次輸. 以前d小朋友打波真是簡單好多,沒有draw,沒有咁多無品的家長,也沒有咁多是非.

引用:
原帖由 防守王 於 2011-8-26 09:26 發表

剛剛醒起, 還有一塊當時很出名的板呀!!

閃光一號
我仲有一快

回復 33# 的帖子

你所講的大概是當年大部份波友的寫照. 現在乒乓器材當然先進, 木檯都分不下數十款. 但當年打石檯, 猜檯的日子, 想起都開心. 我不是說留波留板的劣行, 而是透過猜檯, 其實也可增進技術. 有點像比賽.

原來當年的猜檯, 就是現在的月賽的早先.......

街場輸左要留波留網...輸得多都唔敢打了,
後來某同學仔介紹去小童群益會......之後就是我的快樂戰場了...
話時話~~~而家仲有無小童群益會???

很回味當年小朋友的無機心的快樂乒乓....而家d小朋友打波...唉
討厭輸波,但無奈已成習慣!

你 Touch.....
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 mao 於 2011-8-26 10:56 發表

無勇氣點做黑暗論壇管理員, 尋日部電腦打唔到中文, 無法回覆你.
回得這個 post, 相信都不是 80s 或 90s 后.

作西
十字西
國際全新例
gg 西
棺材柄
流星 惠康賣 7.3 一塊
仲有盾牌....

我無防守王咁 ...
又擺我上抬 不過講真果句我地小時侯真係留下好多好多美好回億!

引用:
原帖由 小閒 於 2011-8-26 14:22 發表
又擺我上抬 不過講真果句我地小時侯真係留下好多好多美好回億!
你美好姐...同你打親都輸, 美好何在
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 poon 於 2011-8-26 14:08 發表
街場輸左要留波留網...輸得多都唔敢打了,
後來某同學仔介紹去小童群益會......之後就是我的快樂戰場了...
話時話~~~而家仲有無小童群益會???

很回味當年小朋友的無機心的快樂乒乓....而家d小朋友 ...
我不清楚其他地方的文化,在我少時打開的地方,猜輸話事,對方要留波留板,我不打便可走......

發新話題