58 123
發新話題

老餅同學會(打波要考試)

老餅同學會(打波要考試)

見到有post講開大家少時打波事件, 不如我們來過老餅同學會吹吹水吧!

我少時最愛在柴灣傷健協會打球, 那裏可算是當時巨星雲集的地方. 有學界, 香港冠軍, 有港隊級人馬等等. 最記得傷健協會打波的地方不大, 只得一張檯, 但每日下午二時至六時必定有十位八位球手在"打躉".

在沒有猜檯, 無得訂場, 及當時還在打廿一分的情況下, 實在無法跟排隊的波友逐一對戰. 所以就出現了"考試"這制度. 每位跟隊等打波的波友都必先要考試合格才可跟做"皇"的打廿一分. 這一個是當時最常用的方法.

當年家長為兩餐已沒有時間看子女打球, 亦無多餘錢給子女找私人教練學波, 因此, 大家學習打球的地方便是社區中心, 小童群益會, 傷健協會或街檯(即要猜檯用鐵網的一種).

我們要"考試"合格, 或再大貪一點要做"皇", 我們必要自強, 努力打球, 四出找高手打波. 沒有父母金錢支持及私人教練的我們, 反而技術進步得很快, 可以說"波, 是我們的朋友".

雖然我們或未及現今有系統的訓練, 使到年輕球手走向國際的機會, 但總可說我們是從小到大都打快樂乒乓球. 波友們不會說是是非非, 父母更不會因為我們在社區中心被冷待, 或沒機會代表學校出賽而要求甚麼公平, 公正及公開的報告等等.

人, 簡單一點, 可能會更開心, 更快樂.
(這句說話未必人人認同, 但起碼我這樣想法會輕鬆得多)

sorry im just 25, can't   chat with you in this post,
my net name is young-cake
本帖最近評分記錄
  • 防守王 +5 勇氣可加.....夠膽話自己係25歲 2011-8-25 12:56
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

totally support
主板: 黑檀5cs 正手:  國狂(國套)3 反手: Andro rasant

記得當年年紀小,
係小童羣益會打乒乓,
每次都要考試成功才可進入球局,
有時三分二, 有時六分四
時常俾人玩縮波, 手又唔夠長,
自好眼望望, 睇住嗰波走番回頭!

支持!  就算點樣花巧包裝, 點樣泣泣漾漾; 有底線o既人點都清楚乒乓係一種運動 / 消閒活動.

我爸爸在我三歲時已帶我去曾大屋打波,當時我太矮,爸爸抱我坐在枱上同佢打,到我夠高時,伯伯,叔叔和其他哥哥同我打,個個好有心同我打又唔會嫌我屎波,在無冷氣同埋室外和石枱鐵網有好多環境因素,但係大家仍然堅持繼續打波,呢份心意實在難得,我有時間實會再去

回復 4# 的帖子

我打石檯都見到有人玩縮球,這一點應該小朋友最怕的...哈哈.
至於計分,我記得去循道打球就六分四,不過傷健就廿一分,所以給引多人點高手.
我......就是每一次只有得考試,難打廿一分的一族

呵呵....係....兒時果d一分game,基本上唔可以叫做打波,
因為人家一開西波過來就食西,咁就玩完,要再輪過至有得打!!!
最記得當時有一種開波叫"大力丸"...食到飛上天...呵呵

討厭輸波,但無奈已成習慣!

有無人開之字波丫

猜枱時輸左要否留波留板留底褲

回復 10# 的帖子

低褲就未見過, 不過試過有個有錢仔打波時比人猜檯, 留波留板下, 輸了.

他把那塊729撕下, 說: "我留板, 沒有說過留膠"....哈哈,

回復 8# 的帖子

大力丸同"蝴碟犀"有無關係?

大力丸 is to serve a side spin without throwing up the ball 16cm, instead throw the ball towards the surface of the blade directly, it is not accepted in all competition rule nowaday.
Bty innerforce 兩面反膠

呵呵!有時我都好懷念猜檯嘅日子。猜輸留波留板留底衭;有重猜無反猜;打一分 get (get out 個 get ); 嗰陣時覺得人地開波拋到鬼咁高好威水,(自己就開埋啲遮擋發球,喺”加拿大”發球
究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

我記得當年, chok"十字犀", 一野張個乒乓波扔落快板, 超轉. 對面果個要用後面的木板才接到的.
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 13# 的帖子

擦犀?? 應該是這個了. 極重側旋, 基本上沒有拋波.

引用:
原帖由 至高境界 於 2011-8-25 16:31 發表
呵呵!有時我都好懷念猜檯嘅日子。猜輸留波留板留底衭;有重猜無反猜;打一分 get (get out 個 get ); 嗰陣時覺得人地開波拋到鬼咁高好威水,(自己就開埋啲遮擋發球,喺”加拿大” ...
所以你現在每球都拋到九樓. 原來你要扮高手...哈哈.

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-8-25 16:37 發表
我記得當年, chok"十字犀", 一野張個乒乓波扔落快板, 超轉. 對面果個要用後面的木板才接到的.
現在,用長膠接便可以了.回球後你就麻煩,因為連自己都唔知開甚麼旋了.

讀書時系工業學校,當時無錢買板,自已系d木材鋪執d碎料夾板DIY做塊板,而家想當年都幾回味、幾自豪 ( 呀Q就真 )
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

引用:
原帖由 防守王 於 2011-8-25 12:51 發表
見到有post講開大家少時打波事件, 不如我們來過老餅同學會吹吹水吧!

我少時最愛在柴灣傷健協會打球, 那裏可算是當時巨星雲集的地方. 有學界, 香港冠軍, 有港隊級人馬等等. 最記得傷健協會打波的地方不大, 只得一 ...
雖然我沒經歷過以上ge年代
不過都好同意你ge講法

58 123
發新話題