發新話題

大專體育聯會黑箱作業 選拔結果難以服眾

引用:
原帖由 dowhatiwant 於 2011-6-13 01:52 發表
首先, 我覺得你地係針對人唔係針對事!
你地講選拔問題, 唔應該focus o係賽手度,
選拔o既方法, 係主辦o既問題, 你地不斷咁針對住某人o既方案,
令到我覺得你地唔係批評個方法, 同埋好唔尊重賽手
我又想問下你地 ...
點解年年唔同?
無錯, 年年都唔同,但選拔既方法都係一樣, 打2次循環, 第一次10幾個人打, 選5-6個人出黎再打第二次循環
你同我講, 5-6個人既循環, 有可能會同10幾個人既循環一齊計分咩???

但總括黎講, 每一年都會係比賽前同埋章程入面講, 依家好明顯係針對個陳姓教練完完全全無講過, 無係章程寫過

一個比賽定生死?

請問世大舉辦在咁多年, 有邊次選拔唔係一次定生死呢?
唔好話世大, 所以比賽選拔包括田徑,羽毛球,排球,就算去到國家隊選拔,都係一樣
打得選拔,就會預左
你無得話一次狀態唔好, 就打多一次,
唔通打個比賽,拎唔到冠軍, 又叫舉辦機構俾佢打多一次咩?

如果你話咁樣唔公平, 咁不如由大專聯會,請接搵前港青港隊打la, 選拔賽用黎做咩???

陳教練你唔洗搵咁多打手係到出post, 直接d, 開個會,當面對質囉, 你係岩既, 上面自然會承認

呢個post將會告一段落, 因為未來2星期內, 就會知道誰對誰錯

引用:
原帖由 mandychan 於 2011-6-12 23:27 發表

各位朋友,有時間看一看今日恒生學界的賽果究竟陳教練是有眼光還是未卜先知

男子冠軍及女子亞季分別是樓主認為不能代表香港的人
如果係真係咁眼光獨到, 你就唔會到今日先至可以回到呢個post 啦
選拔結果如果可以以未來既比賽名次黎決定, 咁佢唔係眼光獨到, 係未卜先知

大家針對緊既係選人方法混亂, 男女子方法唔同, 你唔好放錯重點

引用:
原帖由 dowhatiwant 於 2011-6-13 01:52 發表
首先, 我覺得你地係針對人唔係針對事!
你地講選拔問題, 唔應該focus o係賽手度,
選拔o既方法, 係主辦o既問題, 你地不斷咁針對住某人o既方案,
令到我覺得你地唔係批評個方法, 同埋好唔尊重賽手
我又想問下你地 ...
你用拉curve 呢個例子, 咁會唔會拉完curve 之後30分0個個A, 但係90分0個個F 啊?

如果你話因為唔知佢地既水平所以唔公開選拔準則, 說穿了咪即係大會都唔可以為呢個結果俾到一個合理既解釋囉
就係咁簡單

回復 85# 的帖子

引用:
原帖由 小米 於 2011-6-13 09:36 發表

你用拉curve 呢個例子, 咁會唔會拉完curve 之後30分0個個A, 但係90分0個個F 啊?

如果你話因為唔知佢地既水平所以唔公開選拔準則, 說穿了咪即係大會都唔可以為呢個結果俾到一個合理既解釋囉
就係咁簡單
依家上面個打手, 就好明顯解釋唔到呢樣野囉...拉完curve 之後30分0個個A, 但係90分0個個F,

點解30分都拎到A呢??

因為佢30分果個 平時係學校 年年考第一,又係全港D什麼考試拎第三, 所以就計埋學校既結果比佢A囉
一次考試唔算GA, 要睇學校成績,

咁其實個考評官心入面已經想佢拎a, 但係唔參加高考,又唔可以俾佢拎wor, 所以就睇完考出黎既成績之後,再做決定囉

你用得高考呢個例子, 就好好講, 點解咁多人考完升唔到大學, 但係又無咩投訴呢? 因為個制度一開始已經講明晒,唔得就無得升

高考可以年年retake, 選拔可唔可以年年俾你選?? 一個人大專生涯得3,4年, 一次問題, 終生遺憾

引用:
原帖由 mandychan 於 2011-6-13 12:45 發表
我是中立的, 以前東亞兒童杯有打假波重選? 唔知你哋會不會重選呢?
不過恒生學界某君又真是拿了冠軍, 肯定有一定实力, 但某加又在四強 ko 了某君....
如果可以增加透明度, 這個遊戲可以會有趣一點

...
呵呵, 由打恆生杯個日開始,我已經知道會有人拎呢樣野黎睇,

如果某君輸了, 肯定沒有人會拿來說, 但某君贏了, 就會有人說,

這是名單確定後才打的比賽, 就算某君最後拎甲組冠軍, 最後又如何? 選拔賽輸了就是輸了

路過,想講一講

其實選拔結果只係參考之用
真正的選拔名單唔多唔少都要加埋教練的主觀因素
因此,計分名單係比唔到你的
話哂世大都係咁重要的比賽
唔可以因為單單一次兩次選拔賽已決定

因為許個呢個選拔賽嬴到
唔代表你出到去會嬴到
你嬴得多,只係代表你機會大d

再者,如果係咁
D人又會許度o曹,又會輸打嬴要
因為仲有過往對賽成績,都應該要考慮
所以,最後都靠教練的專業判斷去決定
我們只能相信教練的專業判斷

咁你會話既然教練決定
咁打選拔賽黎做咩?
選拔賽就係比個教練去觀察你的表現
所以選拔賽最後的成績不等於最後的名單

樓上提到的高考,大學入學試
其實無從比較
高考每年咁多人去考
因此只可以在比較客觀的方式去選人
已是次選拔賽只有十多人參加
教練可以從中看出邊一位才是有潛質的球員
決出最後的名單

總結而言,教練係玩哂的

所以依家唯一問題就係佢一開始講得唔清楚

路人丙, 其實你已講中了重點, 以及今次討論的中心了. 那就是最尾的兩句:

總結而言,教練係玩哂的

大家的討論如果走到極端了就很危險吧!

有一點我想問問"之助" 或其他參與人士, 在章程上有否寫上以下類似字句:
"大會(或教練)可以在代表選拔中作出任何修改或最後決定權"

唔好意思 ! 我只係個局外人 ! 我看如需了解整件事,都係需要陳教練自己出嚟講返,整個甄選計劃是否主辦單位全權授予他話事,或他只是奉命行事 . 如真係教練話哂事,而在此事先沒有向參選球員講明甄選程序及結果,都係由教練全權話事的話,而甄選賽只係參考,哪教練仍有殉私之嚴 ! 對事定對人,就要睇此事的真相了 ! 請主辦單位及教練,還球員一個公道 ! 說明真假 !

引用:
原帖由 防守王 於 2011-6-13 16:08 發表
路人丙, 其實你已講中了重點, 以及今次討論的中心了. 那就是最尾的兩句:

總結而言,教練係玩哂的

大家的討論如果走到極端了就很危險吧!

有一點我想問問"之助" 或 ...
完全沒有寫, 章程我已經貼在第一頁岩

不是教練"講得唔清楚", 而是教練從來沒有講.

引用:
原帖由 路人丙 於 2011-6-13 15:31 發表
路過,想講一講

其實選拔結果只係參考之用
真正的選拔名單唔多唔少都要加埋教練的主觀因素
因此,計分名單係比唔到你的
話哂世大都係咁重要的比賽
唔可以因為單單一次兩次選拔賽已決定

因為許個呢個選拔賽嬴 ...
我們已經是打了差不多10年的球員, 不是教練在青苗或者小學隊隊入面選材,

所以不可以用"潛質"來選拔人才, 這是一個打完就會散隊的比賽

我們是針對過往10多屆世大的選拔,從來沒有一屆是這樣不公平

之前10多屆,那一屆不是經過一次選拔來決定人選?????

如一開始就說明選拔賽嘅規則,例如:選拔賽也只是作教練的參考等就沒問題了!現在的賽制明顯給教練操控!這是不對的!我相信在擔任選拔這職位時,有人已在章程上做嘢!使自己在選拔上有較大的調整空間!愛誰選誰!
切勿忘記,某人是有前科的!有人反問佢計得咁清楚又點會出事!這只可說明佢以為佢真係可以隻手遮天!智者千慮!必有一失!

由頭到尾大家討論都係對事 , 唔係對人
瓜田李下, 如果佢d球員真係咁勁, 身為乘大教練唔係應該做得好d,
一早列哂所有rules 出黎等以示公正咩?
咁樣大家都服啦

樓主已經講左, 由參加人數開始, 乘大已經益緊自己友
睇呢件事如果有人覺得係對人唔係對事, 係因為佢都覺得呢件事係有一個人搞出黎既
咁咪好似對緊人囉

ps 我都係中立路過的

總之有人選拔打第二都無得打世大就一定係唔公平,,,
某教練講既野好明顯係極主觀...
請問佢憑咩用自己既主觀意見去決定世大名單呢?(相信有d波友都見識過佢係有線電視度講波,,,知道呢位教練有幾多斤丙)
而且佢個句" 我無必要向你交代 "真係好唔付責任....

引用:
原帖由 mandychan 於 2011-6-12 23:27 發表

各位朋友,有時間看一看今日恒生學界的賽果究竟陳教練是有眼光還是未卜先知

男子冠軍及女子亞季分別是樓主認為不能代表香港的人
睇咗o甘耐,真係忍不住要出聲.
如果你聽o甘講, 教練o甘有眼光.一早就不應該攪什麼選拔賽.
既然攪得選拔賽,大家就要遵守遊戲規則.
如今文明現代既社會, o甘就退化了, 退步了.你欣賞這樣的社會嗎?
打個例子: 2011年1月簫穎霖贏左石頌謙取得乙組冠軍. 在之後2011年6月的一場區際初賽石頌謙贏左簫穎霖, 難道簫穎霖要將2011年的乙組冠軍給石頌謙嗎? 細心想想吧!

睇咗咁耐我都忍唔住講番句。
話明係選拔賽,即係一賽定出線權啦,如果唔係就唔好叫選拔賽,到最後賽果並非他們所預期的時候,便用其它理由狡辯,難得嘅係啊陳教練咁都講得出口,利害!  
况且,睇落喱嗰陳教練嘅身份喺喱嗰選拔賽好有利益衝突,其實佢更加要公平啲做嘢啦。

冇辦法 ! 讀得大專,個個都係成年人,有一定學識,唔係細路仔,唔係你話點就點,始終要對公眾有個合理的交代 !

發新話題