發新話題

大專體育聯會黑箱作業 選拔結果難以服眾

另外仲有一個重點

話說我係第二次選拔賽之後, 因為過左10日,遲遲都未知道結果, 所以就打俾"陳"教練, 問佢結果
因為係城大幾位學生中, 流傳出會以第一次循環+第二次循環排名 除 2 既說法

我打俾佢問, 問有最終結果未, 佢答我仲未有, 我問佢計分方法係點, 佢就話佢只係將第一,第二次循環既結果呈俾上面,唔係佢自己計分,
我再問佢, 係唔係用第一次循環+第二次循環排名 除 2 佢答我 "當然唔係咁計"

之前已經收收埋埋唔講 , 選之後又唔公開計分方法,如果唔係朋友個度得知道入選名單,我諗入選唔到既人, 仲係度一直等
, 唔通做教練既, 真係可以隻手遮天咩??

我想知經過2輪循環戰後,係咪全部球員都可對均哂 ! 如果不是的,就肯定此甄選方法有問題 ! 而原來根本已預留咗攞雙打位比某些球員,那些球員根本不用出來選啦 ! 分明做場大龍鳳,比D唔識玩嘅人睇下姐 !

引用:
原帖由 文仔 於 2011-6-9 12:16 發表
我想知經過2輪循環戰後,係咪全部球員都可對均哂 ! 如果不是的,就肯定此甄選方法有問題 ! 而原來根本已預咗某些球員攞雙打位,那些球員根本不用出來選啦 ! 分明做場大龍鳳,比D唔識玩嘅人睇下姐 !
是所以球員都有對均哂,

但問題是, 第一次循環是 "11"個參賽者作賽, 而第二次循環 只有 "6"位參賽者作賽. 這兩次積分,竟然可以混合計算,這簡直是離譜

啊 ! 請問第2次輪選係計第1次輪選嘅最好成績的6位出來再選嗎 ? 如是的,其實只需計第1次輪選成績,或第2次輪選成績,己很足夠 ! 要2次輪選成績加上除2的計分方法,分明有古惑 !

引用:
原帖由 文仔 於 2011-6-9 12:37 發表
啊 ! 請問第2次輪選係計第1次輪選嘅最好成績的6位出來再選嗎 ? 如是的,其實只需計第1次輪選成績,或第2次輪選成績,己很足夠 ! 要2次輪選成績加上除2的計分方法,分明有古惑 !
對的, 是計第一次成績選出來的, 計程已經說明, 會在11個球員中,選6個最好的.

可見主辦單位唔關注,全權由代表負責 . 代表權力過大,大到可以權謀私 . 我雖然係局外人,都十分痛恨 ! 香港乒壇內點解會發生啲咁嘅事 ! ...  

男子劉某第一次不是第二,第二次不是六嗎?最後得分都係三!野原係五+二,唔係2.5嗎?就算佢雙打有成績!佢今次會夾番上次partner嗎?
女子仲荒謬,鍾+潘恒生雙打冠軍實至名歸!駱又算甚麼呢?雖則鍾+駱也不錯,但到比賽時你會放棄鍾咁強嘅單打嗎?潘+駱行嗎?如你這樣夾,要駱嘅理由便沒有了!更本說不通!理由就看看駱嘅出生吧!

我覺得要抗爭到底,不要放過哩啲以權謀私嘅人!
其實乒總有沒有停牌制度,若查出該教練品得行為有問題(當然係關乎教波上嘅嘢!)給予短期內停牌或降級等罰則呢?
先去信乒總吧!我深信總會有一定安排的!

引用:
原帖由 青見人 於 2011-6-9 18:58 發表
男子劉某第一次不是第二,第二次不是六嗎?最後得分都係三!野原係五+二,唔係2.5嗎?就算佢雙打有成績!佢今次會夾番上次partner嗎?
女子仲荒謬,鍾+潘恒生雙打冠軍實至名歸!駱又算甚麼呢?雖則鍾+駱也不錯,但到 ...
陳教練 跟我說, 選擇駱x恩的原因,是因為世界大學生運動會的團體賽入面, 會跟奧運賽制, 即是單單雙單單, 因為鐘 + 駱是全港第三,所以選了駱

好的, 問題就出現了,  根據奧運賽制, 1名球員在團體賽內, 只可以打1場雙打及1場單打, 而沒有打雙打的球員, 就可以打2場單打

即是說,  1.鍾 2.潘  3, 鍾+駱  4,駱  5.潘

那不就是找 一個 香港 "乙"組的女子 出去代表香港 在世界團體賽入面打2場單打??????
這是什麼道理?

這次找駱的原因是因為想在團體賽內拿分, 但卻找一個香港乙組女仔去打2場單打,又想贏,但又要輸,  陳教練的想法, 大家能估到嗎!?????????????

引用:
原帖由 青見人 於 2011-6-9 18:58 發表
女子仲荒謬,鍾+潘恒生雙打冠軍實至名歸!駱又算甚麼呢?雖則鍾+駱也不錯,但到 ...
鍾+潘雙打係唔係今年既恆生雙打冠軍?
咁佢地要駱既原因係咩?  咁樣, 好似場場都要鍾打雙打, 但係明明佢係最勁, 應該打2場單打!

點解同一個比賽, 選男仔同女仔既準則可以咁唔同?咁樣公平咩?

回復 73# 的帖子

3個都係甲組  潘升左冇幾耐

講咗咁耐,已知道的係賽制是有問題,加上透明度嚴重不足,而負責教練又唔肯聽人意見,最後只有向主辦單位高層投訴 ! 如仍這樣,真係冇辦法 ! 事實係當權者話事 ?!

最後的答案, 會說成比賽只是給教練看看各球員在比賽的表現, 而非正式決定誰跟誰入圍. 所有入選隊員主要由教練直接揀選.....

引用:
原帖由 防守王 於 2011-6-11 10:56 發表
最後的答案, 會說成比賽只是給教練看看各球員在比賽的表現, 而非正式決定誰跟誰入圍. 所有入選隊員主要由教練直接揀選.....
當成出嚟見工一樣,挑選受聘 ! 有冇黑幕,自己心照 !

[quote]原帖由 文仔 於 2011-6-11 11:17 發表

當成出

真係好好好唔公平,,,野原新之助..實撐你呀....
以後唔去佢間新X星買野...

引用:
原帖由 mandychan 於 2011-6-12 23:27 發表

各位朋友,有時間看一看今日恒生學界的賽果究竟陳教練是有眼光還是未卜先知

男子冠軍及女子亞季分別是樓主認為不能代表香港的人
這個是名單落實後的比賽, 如果你說陳教練是有眼光還是未卜先知

那不如用恆生學界杯當選拔, 那打選拔賽用來做什麼???

如果你可以這樣說, 那李忠x 8強便輸了, 有可能代表嗎?

請你認清楚時事情的先後次序

發新話題