發新話題

[其它討論] 新品種澎漲劑

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
引用:
原帖由 feideepking 於 2011-4-27 23:44 發表
嘩,復活膠皮澎漲劑!
形容貼切 .
但應該只能用於黏性膠面
爛玩屎波,正是在下.
服役中:百希達中直+省隊打底藍鯨(多謝天悅球會會長)

引用:
原帖由 agito 於 2011-5-6 23:26 發表

形容貼切 .
但應該只能用於黏性膠面
不是呀, 我已經用了在10多款的套膠上(包括 中/日/德)
完全冇問題.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-6 23:39 發表

不是呀, 我已經用了在10多款的套膠上(包括 中/日/德)
完全冇問題.
絕不懷疑 cHing 的探索和應用能力 , 我也是得你提點才有一塊全新生命的膠皮 , 再謝
只是覺得澀性膠面兼有黏力,感覺有點吊詭
爛玩屎波,正是在下.
服役中:百希達中直+省隊打底藍鯨(多謝天悅球會會長)

回復 23# 的帖子

論壇原意就是一個平台可讓大家互相交流, 所以無需客氣
我覺得用這澎漲劑的好處在於幾方面 :

(1) 令到整體膠面和海綿都軟化了
(2) 令膠面旋轉強了(而且手感柔和, 更易拉波)
(3) 令海綿更有彈性(而且咬波)
(4) 不會令膠面反光
(5) 持久性比以往灌膠更長
(6) 可以經得起過機測試

只要不擦海綿, 只擦膠皮面, 相信都會很耐用
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

請問可否直接用於已上板的膠皮上, 而無需要將膠拿走, 如擦膠面, 要塗多少層? 要多久才可以打? 謝謝指教

引用:
原帖由 MOMO 於 2011-5-14 22:11 發表
請問可否直接用於已上板的膠皮上, 而無需要將膠拿走, 如擦膠面, 要塗多少層? 要多久才可以打? 謝謝指教
就是可以, 好方便, 我都係直接用於已上板的膠皮上,
不需要擦太多遍(我自己就擦3遍, 每隔10幾秒就乾, 乾了後又擦一遍)
用太多膠皮會過厚 !!
即刻便可以打波.

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-14 23:03 發表

就是可以, 好方便, 我都係直接用於已上板的膠皮上,
不需要擦太多遍(我自己就擦3遍, 每隔10幾秒就乾, 乾了後又擦一遍)
用太多膠皮會過厚 !!
即刻便可以打波.
i bought this "god oil" today & thx for your poison last nite

btw, is it harmful if i apply one more time today?

引用:
原帖由 r_t 於 2011-5-14 23:12 發表

i bought this "god oil" today & thx for your poison last nite

btw, is it harmful if i apply one more time today?
如果你又唔係打比賽, 應該ok 既

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-5-14 23:31 發表

如果你又唔係打比賽, 應該ok 既
seeeeeeee

cccccccccccccccc

剛剛好一個月(4星期) 就已經用完了一枝澎漲劑

.....和(2個星期) 就用完了一枝100ml 的 Nittaku Fine Zip,
今日去萬達再買一枝新的時候.....仲俾2個靚女串我, 話我"大洗", 佢話一般人可以用到幾個月

版主, 我醒, 一早買多一支, 
我手上的T05 已開始下岥了, 用了兩個月左右, NEO省狂3藍綿也是,
我暫時沒有參加比賽, 幾大都膨一膨佢地, 打到盡先轉新膠, (雖然我己有後備膠)
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

引用:
原帖由 是神 於 2011-5-28 22:53 發表
版主, 我醒, 一早買多一支, 
我手上的T05 已開始下岥了, 用了兩個月左右, NEO省狂3藍綿也是,
我暫時沒有參加比賽, 幾大都膨一膨佢地, 打到盡先轉新膠, (雖然我己有後備膠)
如果唔用太多澎漲劑 (用得多膠皮會過厚), 是仍然可以打比賽的 !

引用:
原帖由 豆腐~ 於 2011-5-30 20:11 發表
有咩用架??點樣reborn法?
你肯定冇睇之前posts 的內容

我而家仲用埋佢來當"護木液", 佢有揮發性, 好快可以隱形在板面上.

另外用左澎漲劑在膠面後, 撕返出來時候會捲曲得好勁, 咁解決方法只有一個,

(1)先清除海綿上無機膠水積
(2)把澎漲劑也擦上在海綿上, 咁塊膠應該會平返
(3)隔4-6小時後便可以再上膠水 (注意)到時整塊膠的 size 已經發大了, 就像灌了膠一樣

jcclee 兄 , 我就係咁做.
如果膠皮向海綿方向捲曲, 就擦幾浸响海綿,
咁就會平番,,
再上板,
擦在海綿上 仲可以幫助去除頑固殘膠,  
我就用這個方法, 救番我60元買回來的neo 狂三
當時仲打得, 但有四浸木板一樣的膠水在海綿上. (怕煩唔去殘膠之過),
一用膨膨,,, 惦晒
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

想問下要幾耐先干?
我上左2次好似2日都唔干有層野系塊膠面咁....

引用:
原帖由 儍峰 於 2011-6-24 14:02 發表
想問下要幾耐先干?
我上左2次好似2日都唔干有層野系塊膠面咁....
10幾秒就會乾, 應該感覺像是油(但帶揮發性) 不應是粘性的, 如果不是油性便有問題
快用洗板水先清除下來 !
(可以打電話給我)

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-6-24 16:00 發表

10幾秒就會乾, 應該感覺像是油(但帶揮發性) 不應是粘性的, 如果不是油性便有問題
快用洗板水先清除下來 !
(可以打電話給我)
我用手指推走曬層膜啦
仲要用洗板水嗎?

引用:
原帖由 儍峰 於 2011-6-24 17:01 發表

我用手指推走曬層膜啦
仲要用洗板水嗎?
你覺得已經乾淨返未 ?
如果已經 clear, 咁就ok.
我驚你處理不好, 會整喎塊膠, 如有需要可直接call 我.

你枝野係邊度買 ? (之前氣x西北買左一枝又係粘性的 - 非常之奇怪)

發新話題
最近訪問的版塊