發新話題

(純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?

紅標金字CL,宜家的CL較淋。

請問jcclee板主/其他師兄 對 YES 7 和 Donic 紅木7 的意見。 Thanks!

引用:
原帖由 kenyy 於 2014-5-3 12:52 發表
請問jcclee板主/其他師兄 對 YES 7 和 Donic 紅木7 的意見。 Thanks!
已pm回覆了你的問題。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-5 11:07 發表

已pm回覆了你的問題。
我也想知道、可以說出來給大家參考一下嗎?

YES 和 Bloodwood 7
我都對這2瑰7夾甚有好感,
分別上是個人用後感,只供大家參考,及請指教。
2塊板都有好的控制和底勁,很適合業餘波友所用。
YES 是偏向弧快的板,且稍剛陽,2面反貼易於拉起有質量的弧圈球。
Bloodwood 7 板面稍細,指向性強,是偏向快弧的底板,
但因為面材是用上了比rosewood 之類較柔和的物料,拉起弧圈也非難事。
在小路球的處理上Bloodwood 較優,遠枱則YES 小勝,
但在中/近枱而言,這2塊都是優秀且手感很好的底板!
如有錯漏,還望各位不嫌賜教。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

不同牌子的板可以适合不同的打法.大部份7夹纯木板我都用过,觉得最硬最重是老08,最百搭是老黄标CL,性价比最高是奥查洛夫.
洪华山

奥查洛夫 真係平靚正

clipper cr才是皇道
熹仔

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2014-5-7 07:31 發表
不同牌子的板可以适合不同的打法.大部份7夹纯木板我都用过,觉得最硬最重是老08,最百搭是老黄标CL,性价比最高是奥查洛夫.
7夾純木我都真的打過唔少,記憶中超50塊以上,但有做記錄的只有40幾塊。

Nittaku:
Barwell
Adelie
Flame
Septear
Ludeack
Ludeack Power

Butterfly:
TB W7
All Hinoki 7
Power 7
Kobel SK7
Timber Shot Off+
吉田海偉

Stiga:
Rosewood 7
Ebenholz 7
Optimum 7
Maplewood 7
Clipper CC
Clipper wood

Donic:
Ovtcharov
Baum Carrera Senso
Persson Powerplay
Waldner Lagonda
Bloodwood 7

Yasaka:
Galaxya
YE7
YES
Overdrive
Maxwood

Avalox:
P700
Blue Thunder 777

Andro:
CS7 Pro
CS7 Velocity
Super Core Cell Off+
Super Core Cell All+

Tibhar:
Samsonov Force Pro
Curious
Furious

Adidas:
Avenger 7

Banda:
Taurus wrb

Xiom:
Extreme S

Tulpe:
T 7007

Double Happiness:
勁極 7
本帖最近評分記錄

Adelie

FORCE PRO
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

紅鳥羽係好好打架!

Force Pro 雖然是大陸造,但質量和價性比都好高!

近而幾年都係打緊紅雙喜既7夾
勁極7 506 狂飆龍2/3 都打過
4塊都幾似 勁極7同506就好好拉 特別係勁極7 剛剛出果期買,果塊真係點拉都到台 好夠轉但係唔夠沖
506就厚左好力左但容錯性相對降低左小小
去到狂飆龍2 就好好力 好快但係板面相對比勁極7同506細左D 所以台內波會好D 出左台之後就對比起勁極7同506就無咁到台
去到狂飆龍3就真係   板面加番大 硬番少少 令到攻波加大殺傷力 但比起勁極7同506旋轉會差小小
我覺得紅雙喜做既純木其實以經好好  睇番個人本身力量可以簡番打咩7夾好
發力好 力量夠 勁極7以經好夠 其餘既個人愈細力就要打D貴番D既板了
其他7夾打過CL 黑7 玫7但   但試過打仲差過勁極7.......
本帖最近評分記錄
  • jcclee +5 多謝分享 2014-5-15 05:24

我打過幾塊7夾
Butterfly power 7 CS
黃標 CL wrb
奧查
勁極7
HRT 黑檀
當中最滿意既係黃標CL 我直板當橫板用 十分得心應手
勁極7唔錯 可惜我反轉成個taobao都搵唔到st
依家就用緊hrt既黑檀7 (ST )正手用訓練型海夫 反手冥皇星生膠
唔錯 性價比幾高
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 crazyvin 於 2014-5-15 04:01 發表
我打過幾塊7夾
Butterfly power 7 CS
黃標 CL wrb
奧查
勁極7
HRT 黑檀
當中最滿意既係黃標CL 我直板當橫板用 十分得心應手
勁極7唔錯 可惜我反轉成個taobao都搵唔到st
依家就用緊hrt既黑檀7 (ST )正 ...
HRT廠好像不敢出ST柄, 要自己鋸...... 很久以前用過HRT黑檀七, 好用但很重, TB買東西怎樣要求要輕最後到發到94克以上. 勁極七ST柄手頭上有兩支(不是在TB買), 頭一支好好用, 方柱的柄, 很爽.

<-->
.

回復 77# 的帖子

有ST的,但唔多,仲少過ST既勁極7
我間間都去問先問到一間ST有貨

我個人認為方形ST比教舒服
依家打算係世奧得訂塊塊返黎

結構為KOTO+蓝芳碳+3层等厚的阿由丝+碳素+林巴 打法正反反生 厚度6.4
唔知大家有無咩意見?

引用:
原帖由 crazyvin 於 2014-5-15 14:21 發表
我個人認為方形ST比教舒服
依家打算係世奧得訂塊塊返黎
估不到HRT肯出ST, 謝報料. 世奧得的超劍系列的ST不是方形的(AN就超粗厚), 但其ST都好適中, 柄頭的D形斜面好夠闊大, 反手時可以容納大手指公按去, 不過都是很少遇到有90克內, 打兩個弧不容有重套膠.......

<-->
.

發新話題