發新話題

快速測試奧查洛夫(碳板)

快速測試奧查洛夫(碳板)

上星期在華星訂購了一塊奧查洛夫碳板 - ST
(Ovtcharov Senso Carbon - ST)
收到通知有貨到了, 今天一早即刻出去取,
原來老闆真係細心加好人, 他特登訂了4塊給我優先揀選(十分感激和多謝)
發覺4塊木紋都好靚, 而且平衡點(Balance Point)都十分之好, 重量接近手柄(因為碳板我比較著重控制).
我揀了最重的一塊(89g-90g), 即時找人去試板....
http://www.donic.de/index.php?sc ... amp;TreeNodeID=1313

地點 : 私人會所
球拍 : Ovtcharov Senso Carbon - ST
正手膠 : Hexer Duro
反手膠 : Hexer Duro

板拿上手感覺輕巧, 一d都唔似有90g咁重,
因為板身重量平衡點近手柄, 貼上膠後重量分佈平均(滿意)

正手掃球 - 穩健, 手感柔和, 很容易控制落點, 弧線適中, 借力也是良好, 就算加力也很受控
正手拉球 - 夠底勁, 因為輕力拉都不會落網, 控制弧線上算優美, 感覺到板有少許形變(只是很少), 足以令2跳出來拱+轉
正手攻球 - 很容易打透(可能 Duro 海綿軟的關係), 但吞吐感強, 球像是嘖出去的, 快攻配合上也算滿意,
(奧碳)的底勁十足, 只需要發8-9成力量, 就能達到以前奧查木板10成力量的效果(反而發盡力會有失控感覺, 可能是我技術未夠關係)
正手搓短 - 只要手腕加力, 或放膽比力去搓, 回球便絕對不易冒高, (下旋)旋轉很強

反手配 Hexer Duro 比正手更好, 因為球會停在板上時間長了, 可充分地輕鬆拉出轉的弧圈,
好容易拉起下旋球, 快壓, 反撕也很順手, 彈打快且清脆(好爽)

正手我會改試用 Hexer 或 Roxon 500 來打快攻結合弧圈球(更適合我自己打法)
經過一小時試打, HK$400 大元覺得此板物有所值, 碳板得來又有木板 feel
比起奧查洛夫7夾純木, 又多了一點點瀟灑和力量

(如有錯或漏, 請包容勿責)
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

謝推介

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-12-9 16:31 發表
謝推介
你都打橫板 ?
你唔係打直板架咩 ?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-12-9 13:03 發表

你都打橫板 ?
你唔係打直板架咩 ?
乜e隻無直板o架?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-12-9 16:44 發表

乜e隻無直板o架?!
好大機會....無
建議你打電話俾華星問問先好上去

Thx your report !

塊板咁好打?

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-12-9 13:33 發表

好大機會....無
建議你打電話俾華星問問先好上去
謝謝!

引用:
原帖由 風吹雪 於 2010-12-9 18:12 發表
塊板咁好打?
或者咁講喇....
我以前貴價的 Butterfly(和其他) 碳板都打過不少,
相比呢塊$400 only, 價性比較d貴板就抵用好多....
我又覺得 Donic d碳板手感上總是比較易上手一點(可能是木材軟的關係)

jcclee  果然是乒器專家

thanks ! 好好既評測 ~   
另外我想問問 奧碳 同奧 7 夾 有什麼分別?
速度上, 旋轉上, 手感 同 咬球感兩者邊個好d?
tks!
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2010-12-11 09:39 發表
thanks ! 好好既評測 ~   
另外我想問問 奧碳 同奧 7 夾 有什麼分別?
速度上, 旋轉上, 手感 同 咬球感兩者邊個好d?
tks!
手感上, 出奇地相差唔係太遠喎(當然始終7夾純木點都會有 feel 多d)
速度上當然碳板快, 旋轉就好相近, 但碳板的弧線發力時有曲墜效果,
用碳板, 當然是為了中/遠抬的力量和優勢喇, (奧查木)會咬波一d, 但(奧查碳)都唔差,
有人鍾意純木可以發盡力, 大大板咁去打, (碳板發盡力會失控, 用碳板就係為左想慳返d 力)
總結來講, 這塊板真的算係咁

Ovtcharov Senso Carbon (ST)

正手 - 轉了 Roxon 500 (之前 Hexer Duro)
反手 - 仍然 Hexer Duro

Roxon 500 是橫向海綿, 直向膠面, 比 Hexer Duro 硬了幾度, 膠面的內能感比 Hexer Duro 更甚,
得來的結果是 : 一速快了, 但旋轉弱了一些, 但感覺上又爽d, 弧線低(我已習慣), 但過網不難,
好適合我的正手快攻打法, 冇之前打得咁透板, 擊球聲也冇咁嚮,
聽落沉實得來似純木, 但當然心知這是一塊碳板, 覺得在擊球時更加有安全感,
明天晚上再試....

很喜歡用心的評測,thx ...
不知這塊奧碳能否取代樓主的黑晶成為主板呢
爛玩屎波,正是在下.
服役中:百希達中直+省隊打底藍鯨(多謝天悅球會會長)

引用:
原帖由 agito 於 2010-12-14 12:54 發表
很喜歡用心的評測,thx ...
不知這塊奧碳能否取代樓主的黑晶成為主板呢
假以時日....可能會 !
之前我用 Tri Carbon, 但因為一打碳板個人就會懶走動,
所以先轉返晒打木板, 呢塊(奧查碳)會是例外, 因為佢"木味"好重,
好啱我的個人要求
可惜的是覺得佢(90g)仲未夠重, 而家我連100g 重的板都唔放在眼內(點算好 ? 重板難求 !)

Anyway, 多謝支持 !

咁果塊STIGA 納米碳(9層)評價如何? 比起蝴蝶王 邊塊會好D? 我主打快攻衝球(中/短台),間中快弧/拉球(長台)~
其實想買多兩三塊替換玩下/收藏下~ 想選擇以下既板同埋膠~麻煩比D意見~邊塊適合我多D...感激不盡~
主板:(排名不分先後)
1.)蝴蝶王
2.)納米碳(9層)
3.)水谷準(次選)
4.)黑壇7 (次選)
5.)TIMO BOLL
6.)YASA DYNA碳17
7.)CC7
8.)未知...因為對其他牌子既板唔熟~又未試用過~但本人鐘意碳板~感覺上好似打得舒服D~打球唔會震手~
   麻煩你比D意見...
主膠:(排名不分先後)
1.)TENERGY T05
2.)TENERGY T05 FX
3.)TENERGY T64
4.)NEO 省狂3
5.)未知...因為好多膠都唔熟..更加未用過..係識出名D呢幾塊..本身我用緊ROSEWOOD配T05都OK既~幾好衝~
   但聽聞T64最勁..但又唔知係唔係...所以真係要麻煩你喇...

另外想搵多一塊專打拉球既~但一定要超強吸球感~謝謝幫忙~
主板: Boll ZLC:正:T05 反:Hexer Duro 副1): Darker J-S90:正:Roxon500 反:Hexer Duro 副2): Taksim:正:T25 反:Acuda S3 副3): Rutis:正:Acuda S1 反:Hexer Duro 副4): Hybrid Wood 9.8:正:Hexe 反:XP Pro ,副5): Rosewood  7:正:T64 ,反:Focus 3 副6): Carbo7.6 WRB黃標:正:Nittaku狂3 反:Hexer Duro 副 7 ):劉國梁 簽名限量 CL 黃標: 正:Roxon500 反:Hexer Duro 副 8 ):CL-CR WRB:  副 9)黑檀 7:

知兄弟呢期銀根充裕, 但也不忍見到你白灑金錢
我簡單地幫你快速篩選以下:

蝴蝶王>>> 幾夠力/底勁, 可考慮
納米碳王-9層>>> 擊球覺得有少少不實在, 浮, 但借力ok
水谷準>>> 冇蝴蝶王咁扎實, 力量也差點, 但旋轉唔錯(可考慮作拉波用)
黑壇7>>> 好硬, 擊球速度快, 但相對手感低, 要用套膠和技術配合
TIMO BOLL>>> 這系列我推薦 (直板ALC), 其次是 ZLC
YASAKA DYNA碳17>>> 冇打過這塊板 (但如果是好野, 應該一早就會有好多人用緊) ?
Stiga CC7>>> 手感有d奇怪, 可能之前試的太輕....

正手膠, 你已經有 Tenergy 05, 買多一塊 Tenergy 64 就已應該足夠, 其他的不用了.
遲d 先可以再考慮入返2塊 HEXER.

樓主評得非常詳細
不過
吾知樓主覺得這塊好打還是Ovtcharov Soft Carbon V1好打呢?(我想換板)

引用:
原帖由 ccyanthony 於 2011-2-22 19:58 發表
樓主評得非常詳細
不過
吾知樓主覺得這塊好打還是Ovtcharov Soft Carbon V1好打呢?(我想換板)
Sorry, 冇試過 Soft Carbon, 因為香港應該好難買到

發新話題