34 12
發新話題

[球板討論] 原來平價既板都未必唔好打

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

原來平價既板都未必唔好打

(主角) Donic Baum Carrera (FL) 90g (under $300)
正手膠 : Roxon 500 ($220)
反手膠 : Roxon 450 ($220)
板面 Size : 155mm X 150mm (跟 Butterfly standard size 一樣)

之前介紹過奧查洛夫, 今次同大家分享另一塊 Donic 的7夾純木板 Baum Carrera

結構同經典的 Stiga Clipper Wood 相似, 但木材我覺得 Donic 好一點, 厚度也比CL薄了一點點,
面才Baum 比奧查洛夫的"核桃木"軟, 但芯木材料就加強了, 比奧查洛夫硬一些, 擊球聲沈實.
不過整體速度仍是奧查洛夫快過 Baum, 但兩者是很接近的,
弧線是 Baum 比較高d, 拉弧圈球和衝上旋 Baum 比奧查洛夫轉,
吞吐感強, 但快彈或扣殺, 就不及奧查洛夫般的爽快和清脆了, 但絕對也可接受.
擺短就兩者都差不多, 配 Roxon 可控制出好的落點, 相持能力強,
反手就較奧查洛夫易於做出弧圈, 控制落點也相當出色, 難怪劉詩雯之前都是用佢.
如果有波友是由5夾轉打7夾的話, 這塊板會幫到你舒適地渡過適應期 !

(以上只是個人見解, 請多多指教)
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

~超級榮譽~

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-10-21 15:50 發表
(主角) Donic Baum Carrera (FL) 90g (under $300)
正手膠 : Roxon 500 ($220)
反手膠 : Roxon 450 ($220)
板面 Size : 155mm X 150mm (跟 Butterfly standard size 一樣)

之前介紹過奧查洛夫, 今次同大家分享 ...
Very good and handy Report.  Thank you.

引用:
原帖由 閃人 於 2010-10-21 15:59 發表
是否這塊
http://www.donic.de/gateTools/sc ... ID=1251&convert[-resize]=400x400

YES

咪就係你以前打過嗰塊囉 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-10-21 04:07 PM 發表

YES

咪就係你以前打過嗰塊囉 !
早知保留 唔知有沒有直板>?請問

~超級榮譽~

引用:
原帖由 閃人 於 2010-10-21 16:08 發表

早知保留 唔知有沒有直板>?請問
應該有直板....不過膠就一定要配 Roxon !! (個人認為最夾)

我打緊塊板一百蚊左右,好好打
君子不奪人所好? 廿年前咩...
世界上冇先到先得,只有價高者得?haha

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-10-21 04:14 PM 發表

應該有直板....不過膠就一定要配 Roxon !! (個人認為最夾)
我買好平 星期一上博一您借Roxon拉下先 然後照版買

~超級榮譽~

引用:
原帖由 大吉 於 2010-10-21 04:15 PM 發表
什麼品牌,噤好打

~超級榮譽~

引用:
原帖由 大吉 於 2010-10-21 16:15 發表
係咩黎架, 吉哥 ?!
有好野要公諸同好喎, 唔好獨食 !

引用:
原帖由 閃人 於 2010-10-21 16:17 發表

我買好平 星期一上博一您借Roxon拉下先 然後照版買
我都有4塊 Roxon 喇
使咩借你的呀 ?!

引用:
原帖由 jcclee 於 2010-10-21 04:20 PM 發表

我都有4塊 Roxon 喇
使咩借你的呀 ?!
平讓啦 我喜歡紅色,
有您膠皮顧問
我師父直板顧問
條唔行近左

~超級榮譽~

回復 11# 的帖子

我打緊您比我塊內能868到現在
05fx都唔啱打
多謝您比我寶貴膠皮

~超級榮譽~

我的是橫板膠...你是直板
借塊roxon450你試試, 如果o岩既, 你要自己去買喎

三維  a3
結構似OC ,但好力過OC好多
90蚊人仔
君子不奪人所好? 廿年前咩...
世界上冇先到先得,只有價高者得?haha

~超級榮譽~

以前唔過一百蚊, 而家真係一百蚊左右; 90 / 0.85 = 105.88 港元   

引用:
原帖由 大吉 於 2010-10-21 16:33 發表
三維  a3
結構似OC ,但好力過OC好多
90蚊人仔
多謝分享, 會留意o下.

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2010-10-21 16:40 發表
我會買晒的貴版
我就差唔多已經放晒d貴板喇

34 12
發新話題