33 12
發新話題

正手拉波冇質量!

正手拉波冇質量!

已計不清, 你練了幾多個月正手拉波,
表面上, 近期姿勢靚,
看似勁左(睇你打分的表現),

這只是我的感覺,
但在教練眼中,則是另一回事!

教練話你正手拉波冇質量,
用到轉腰時,就冇摺前臂,
有摺前臂, 就冇轉腰,
重要的, 做唔到拍接觸到波前, 特然加速的爆炸力,
所以, 正手拉波冇質量!

你都同意教練的評語,
好, 就比心機練 la,

知恥近乎勇!

不論何種來球. 即使下旋球, 你每次拉波都是打"快點"
點解要增加自己拉失的風險,
唔打慢點,
希望你可以改變這習慣, 減少拉失波!

哈哈哈,上次學波, 教練和你打分時,
話你打波用多咗腦去思考, 變化比之前多咗 d d,

哈哈哈, 即是話你之前打波唔用腦, 太死扳呀!

小弟愚見:
可能小朋友對平時練波回球心急或緊張,導至動作唔能夠達到連貫性。試吓租發球机來練,球速宜稍慢,先熟識放鬆來拉,動作輕d,重心要由腰帶起到稍向前,然後再試吓漸漸加力。在發力ge同時,仔仔要留意及比較吓每打出一球ge力度、手型、角度、應點去調節等等。
beside, 唔同膠ge性能同拉波ge手法都有小小唔同,要互相配合,先可以發揮出有轉又冲ge球。例如粘性膠(狂系,729..)同donic類德國膠係發力同摺臂都有分別,要請教仔仔嗰教練。
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 Thanks for your detailed advice 2010-9-3 05:56

引用:
原帖由 thynk 於 2010-9-3 01:02 發表
小弟愚見:
可能小朋友對平時練波回球心急或緊張,導至動作唔能夠達到連貫性。試吓租發球机來練,球速宜稍慢,先熟識放鬆來拉,動作輕d,重心要由腰帶起到稍向前,然後再試吓漸漸加力。在發力ge同時,仔 ...
Thanks for your detailed advice

好好牙~繼續努力!

我都要加油唔可以俾你個仔仔過我頭過得咁快

正手拉波要有質量,不會在短短幾多個月練成.
大多數人要花一年或多年至有成果.
繼續努力,不要怕失敗.

拉波的確唔簡單, 到現在我都唔識點樣拉好d.

引用:
原帖由 kelvin 於 2010-9-3 04:34 發表
許昕拉波有質量
http://www.youtube.com/watch?v=tOb-yx1fHeE
許昕拉波巧轉!

冇辦法 ! 由快攻結合拉弧圈,改為以全拉弧圈為主,是需要時間去重新練習及適應的 ! 請繼續努力吧 !

陳sir拉波勁轉......

引用:
原帖由 牙龜 於 2010-9-3 06:43 發表
好好牙~繼續努力!

我都要加油唔可以俾你個仔仔過我頭過得咁快
好耐冇見你la, 而家你應己練成曠世神功,
blueskyson 點過你頭

引用:
原帖由 kelvin 於 2010-9-3 08:04 發表
許昕拉波有質量
http://www.youtube.com/watch?v=tOb-yx1fHeE
勁!!!

Thansk Kevin

引用:
原帖由 yip22kwai 於 2010-9-3 10:38 發表
正手拉波要有質量,不會在短短幾多個月練成.
大多數人要花一年或多年至有成果.
繼續努力,不要怕失敗.
謝謝對 blueskyson 的鼓勵!
哈哈哈, 他有排練呀

引用:
原帖由 Michael0115 於 2010-9-3 22:46 發表
陳sir板加轉好西......
Who's 陳sir?

引用:
原帖由 文仔 於 2010-9-3 20:45 發表
冇辦法 ! 由快攻結合拉弧圈,改為以全拉弧圈為主,是需要時間去重新練習及適應的 ! 請繼續努力吧 !
哈哈哈, 我都唔知 blueskyson 是甚麽打法,
原來叫快攻結合拉弧圈, 謝謝文仔!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-9-3 23:28 發表

勁!!!

Thansk Kevin
許昕先勁
腳夠力 步法到位 拉既波先有質量
要跑多d步,兔仔跳..

做唔到拍接觸到波前, 特然加速的爆炸力?
係唔係指舜間發力?

知易行難,講就易.. 吾都做唔到

Thanks for sharing
每次拉波都是打"快點"
點解要增加自己拉失的風險,
唔打慢點,

Can explain where are "快點" and 慢點, Thank you.

哈哈, 睇完你篇貼後,  昨晚叫囡囡落樓下練下拉波, 打了15分鐘, 已話好累....哈哈, 無鬼用. 拉過網, 有旋轉...成功率六成...有無質量....我就吾識分了.
好多時, 睇完你的貼後, 使我更關注囡囡的乒乓球(如情緒控制, 換膠問題, 拉波....) 謝謝.

引用:
原帖由 Bluesky 於 3-9-2010 23:34 發表

Who's 陳sir?
Rainbow Sir....

唔知你講既冇質量,係指前三板,定係連續拉時冇質量,若果係拉機會球,擊球下降前期, 想拉球有質量,擊球前準確判斷旋轉,落點,步法到位,蹬腿,轉腰(腰部收緊,迎前,收臂,(視來球而定可加大擺幅),發力前要放鬆,(不要發死力),拉球後要極快速還原.
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 Thanks for your advice 2010-9-4 15:29

33 12
發新話題