24 12
發新話題

手皮薄, 打波手指起水泡

手皮薄, 打波手指起水泡

Blueskyson 手皮薄, 打波手指起水泡,
唔理它, 繼續打, 水泡壓破了,
貼塊膠布, 繼續打,
打打下, 膠布又磨脫了,
再換塊新的,
其實, 咁樣都打波, 痛唔痛架!

而家, 水泡處己結皮好返,
手皮又會厚咗,
又可 happy 打波了!

咦, Blueskyson手指幾尖, 唔多使做; 手指尾明顯過無名指第三關, 較外向!

My experience was that, when it happen, use handshake blade instead of penhold at the following week, until the hurt finger recover, that return to use the original  blade.

哈,,,我有時都會起水泡並硬化......
我仲得閒無聊時刮下佢,,,睇下佢脫唔脫出來
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 太陽之子 於 2010-9-1 12:14 發表
BLOW WATER ADVICE: -
YOU MAY USE 雞眼滴, LET 硬皮粉沫化, THEN CLEAR

如不能放棄打波, 基本上這是無藥可救的,
這是皮膚科醫生說的.

我真係未試過打波打到起水泡啊
每逢打到隻手磨到痛就停一陣
如果唔係可能真係會好似blueskyson咁啊

我又味試過起水泡,blueskyson係係勤力練波,練到起水泡

起水泡係打乒乓球無可避免, 起得多證明blueskyson有努力練波

直板係容易起水泡
本体分裂

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-9-1 08:05 發表
咦, Blueskyson手指幾尖, 唔多使做; 手指尾明顯過無名指第三關, 較外向!
多謝飛碟大師指點謎津

引用:
原帖由 Baukaw 於 2010-9-1 08:53 發表
My experience was that, when it happen, use handshake blade instead of penhold at the following week, until the hurt finger recover, that return to use the original  blade ...
Using handshake blade will make him lose game, he will prefer suffering pain rather than losing game.
Thansk for your advice.

引用:
原帖由 太陽之子 於 2010-9-1 12:14 發表
嘩, 好得人驚呀

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2010-9-1 12:28 發表

BLOW WATER ADVICE: -
YOU MAY USE 雞眼滴, LET 硬皮粉沫化, THEN CLEAR
Thanks for your advice

引用:
原帖由 成仔仔 於 2010-9-1 15:30 發表
我又味試過起水泡,blueskyson係係勤力練波,練到起水泡
Blueskyson 不是勤力練波, 而是大陸回來后, 好多日冇打波, 有一日打咗 N 個鍾而起水泡

引用:
原帖由 Ken~Ken 於 2010-9-1 16:05 發表
直板係容易起水泡
可能他揸拍手勢有問題

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-9-1 16:01 發表
起水泡係打乒乓球無可避免, 起得多證明blueskyson有努力練波
哈哈哈, 咁就希望他的手多 d 水泡 la

引用:
原帖由 笨小霧 於 2010-9-1 14:01 發表
我真係未試過打波打到起水泡啊
每逢打到隻手磨到痛就停一陣
如果唔係可能真係會好似blueskyson咁啊
你有自制力, good

引用:
原帖由 LiKaren 於 2010-9-1 14:00 發表
如不能放棄打波, 基本上這是無藥可救的,
這是皮膚科醫生說的.
水泡后, 皮變硬d, 都係有好處的

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-9-1 23:30 發表

嘩, 好得人驚呀
得閒無聊冇野做嘛
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

24 12
發新話題