52 123
發新話題

[正貼] 應否轉打粒仔?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:27 下沉
引用:
原帖由 阿舜 於 2010-8-24 07:02 發表

希望你可以覺得好打, 咁就有多一位粒仔高手啦
塊海綿有幾厚呢? 我試過太厚既完全打唔到, 所以我而家最多只係用2.2
In the table tennis shop, they only have 2.2 海綿 and buy it. So does it have some other thickness on 海綿?
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-8-24 07:02 發表

希望你可以覺得好打, 咁就有多一位粒仔高手啦
I am just the 粒仔 beginner. need your coaching on 粒仔 in coming future.

Thanks ahead
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 old-cake 於 2010-8-24 11:06 發表

In the table tennis shop, they only have 2.2 海綿 and buy it. So does it have some other thickness on 海綿?
在網上, 可以找到由1.3到超過2.2, 不過香港本地應該好難有齊貨啦
http://tt-japan.net/index.php?ma ... &products_id=74

我只係試過2.2 同埋 超過2.2既膠, 超過2.2既膠實在太彈, 一掂個波就出界, 不過就快少少, 但係我當時無時間練, 因為離排名賽只係得番一到兩個星期, 所以就轉番2.2... 遲D有時間我可能會再試試
其實我以前都打開生膠, 而家我都係正貼既初哥, 我以前D隊友見到我而家既打法都話我既正手慢左好多同埋無以前咁轉, 發球既種類又無以前咁多... 所以唔好話coaching啦, 大家切磋下啦

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-22 23:58 發表

多謝Terence的意見!我自己的打法只有推擋和抽擊,都是很單調的打法,所以今天我打了3小時正貼後,有以下感覺:

1.開波不太旋,導致開波變化少左;
2.接發球無咁易食西;
3.第二板接發球時可直接抽擊,而且命中機會率 ...
我諗你已經講出晒粒仔既長處同短處
應否轉粒仔, 就要睇下你能否善用佢既長處, 同埋有無辦法解決佢既短處啦

引用:
原帖由 ncc321 於 2010-8-24 20:48 發表
本人覺得試下又何妨,樣樣膠都玩下,,.直横日槍板也玩下,,一世留留長..只玩一種膠,一種板,會不會單調了一些, 唔信大家問下小碟兒吧        
你說得也很有道理,不妨玩下其他膠,話唔定有意外驚喜。

今日跟小閒哥大戰了兩個回合,更加體驗到粒仔的特性,操控能力比反貼差,做成有很多無謂的失誤,看來不能在短時間克服粒仔操控能力差的特性。唔知其他膠既操控能力會不會好些。

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-26 00:45 發表
今日跟小閒哥大戰了兩個回合,更加體驗到粒仔的特性,操控能力比反貼差,做成有很多無謂的失誤,看來不能在短時間克服粒仔操控能力差的特性。唔知其他膠既操控能力會不會好些。
除非當日手感很好, 否則粒仔最好都係自己搶攻比較好

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-26 00:45 發表
happy哥 你昨晚已打得好好,可以繼續常試打粒仔落去,不過你要注重下打粒仔時吾好退到中枱打,所有粒仔都係打前枱快攻為主的

引用:
原帖由 ncc321 於 2010-8-26 09:26 發表

操控能力比反貼差,是因你用反膠手法打粒仔,你初初用反膠也是不能在短時間克服反膠的操控哦   
你說得對,反貼和正貼的打法是不一樣的,我一時間不能適應。

引用:
原帖由 小閒 於 2010-8-26 10:21 發表

happy哥 你昨晚已打得好好,可以繼續常試打粒仔落去,不過你要注重下打粒仔時吾好退到中枱打,所有粒仔都係打前枱快攻為主的
多謝前輩教導!

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-8-26 02:27 發表

除非當日手感很好, 否則粒仔最好都係自己搶攻比較好
連舜哥也這樣說,打粒仔就一定要攻,攻,攻!!!

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-22 23:13 發表

好啊! 搵日同你打番場, 等你感受下我用反貼同正貼有乜分別!
今曰試用單面粒仔,都吾錯,幾易上手,會繼續打幾個星期,睇下點

52 123
發新話題