發新話題

[正貼] 應否轉打粒仔?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:27 下沉
引用:
原帖由 kaka061011 於 2010-8-22 10:07 發表

近排同其他家長都講起此話題, 他們都說: 遲下轉膠. 反手打長膠好過打反膠; 雖說學反膠是全面, 但打長膠易有成績....
學打長膠可能付出時間, 毅力, 忍耐力都比正統反膠來得多. 乒乓球運動基本上是時間投入程度主宰, 所耗時間愈多, 自然收穫愈多. 基本上與打何種膠無任何關連喎

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-22 06:58 發表

Andy兄,上星期是不是和你打過波呢?
對!生膠可以直接抽擊,有些人打生膠,用抽擊來接發球,不論你開下旋或上旋,也可以抽擊,勁!
至於餅哥用反貼,都可以用以上打法, 仲勁!!!
剛剛又買左塊正貼,遲D同你玩下,一於見人用人板,見鬼用鬼板,
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 old-cake 於 2010-8-22 21:51 發表

剛剛又買左塊正貼,遲D同你玩下,一於見人用人板,見鬼用鬼板,
好啊! 搵日同你打番場, 等你感受下我用反貼同正貼有乜分別!

引用:
原帖由 bond 於 2010-8-22 10:01 發表

咁我完全唔識打波了, 發球沒有Hoi,4466, 乒乓小王子.....的質量,正手沒有葉振家咁poweerful, 反手沒有biside 咁靚....
Bond兄, 我其實想用轉器材令自己能在短時間內,提升自己技術,因為我覺得拉波需要學手法和步法,需要長時間練習,而且現在我的年紀對於體力方面,已經唔可以應付走來走去,左拉右拉了,所以一定要依賴轉器材來補救自己體力上的不足.

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2010-8-22 12:07 發表

小弟認為狂3果d拉波就好, 推同抽始終唔係佢果範, 不如試下d速度快d彈d既膠, 令你既推波同抽擊更快更有威力 e.g. JO silver, Roxon......, 拉波呢, 做過渡都得既唶, 唔一定好似野獸(Eric哥)咁沖既.
多謝十萬轉兄的意見,我會嘗試多一速度快d彈d既膠,不過我以前好似試過,成日推出界, 可能彈得制.

引用:
原帖由 Terence 於 2010-8-22 21:11 發表
Happy哥, 小小意見, 有錯莫怪. 如果直板打單面粒仔而不倒板(oldcake之前試左既打法), 倒不如打返反貼, 始終粒仔打法太單調, 尤其是開放左年齡限制, 很多家長都鼓勵小朋友學打怪膠, 所以打怪膠既優勢愈黎愈小, 倒頭來 ...
多謝Terence的意見!我自己的打法只有推擋和抽擊,都是很單調的打法,所以今天我打了3小時正貼後,有以下感覺:

1.開波不太旋,導致開波變化少左;
2.接發球無咁易食西;
3.第二板接發球時可直接抽擊,而且命中機會率很高;
4.推擋沒有分別,覺得差不多,但對手好似說過比較沉,唔知真定假;
5.擋沖波未習慣,有時落網;
6.因為多左抽擊,覺得攻擊力強左.

至於你的孩子相信已經今非昔比了,看到他的大小比賽成績,可以知道他一定特飛猛進了!

引用:
原帖由 Terence 於 2010-8-22 21:16 發表

學打長膠可能付出時間, 毅力, 忍耐力都比正統反膠來得多. 乒乓球運動基本上是時間投入程度主宰, 所耗時間愈多, 自然收穫愈多. 基本上與打何種膠無任何關連喎
冇錯,學打長膠耍拿握的技術比反貼更多,更難。要打得好須要有天份,有時間,有毅力。

我就是百無所以由長膠轉反貼。

長膠唔係想象中咁易用得好。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-22 23:58 發表

多謝Terence的意見!我自己的打法只有推擋和抽擊,都是很單調的打法,所以今天我打了3小時正貼後,有以下感覺:

1.開波不太旋,導致開波變化少左;
2.接發球無咁易食西;
3.第二板接發球時可直接抽擊,而且命中機會率 ...
開始打粒仔時, 由於對手不適應, 所以感覺上打得比反貼好, 或者試下揾個識打粒仔既對手切磋下, 再作決定, 都係個句, 如果加埋轉板技術, 正生反反/ 正正反反/ 正防反反 都有可取之處.
myron現在開始少用長膠取分, 正苦綀正手, 始終反貼才是取分之匙.

引用:
原帖由 old-cake 於 2010-8-22 21:51 發表

係唔係我果塊?

引用:
原帖由 ycfu 於 2010-8-23 00:08 發表

冇錯,學打長膠耍拿握的技術比反貼更多,更難。要打得好須要有天份,有時間,有毅力。

我就是百無所以由長膠轉反貼。

長膠唔係想象中咁易用得好。
深有同感.
myron都係先綀好反貼, 當時他反手反貼打得比正手好, 才開始轉打長膠...綀習過程不足為外人道 , 亦曾經諗過放棄, 好彩條靚仔內在毅力十足, 加三倍苦練, 才有現在普普通通既技術, 佢現在跟馮教綀苦練番正手, 次次練完佢都虛脫 , 咁樣綀法, 咪因為要補番反手長膠既不足囉, 到正手稍為好少少, 又要揾陳教練練番反手長膠, 周而復始, .....

Terence 真係謙,myron直頭係好叻啦!

我2個月前係友傳見一個年青長膠教練同孔氏兄弟打,
打得好好呀!佢反手有時倒板爆沖,好型啊!
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2010-8-23 00:36 發表
Terence 真係謙,myron直頭係好叻啦!

我2個月前係友傳見一個年青長膠教練同孔氏兄弟打,
打得好好呀!佢反手有時倒板爆沖,好型啊!
講用長膠, 佢有排學啦.
個嗰教綀乒總盃有機會見嘅, 技術唔方便講, 球品就

咁又係,我都見過佢嚇細路。

唔止咁,
品德 , 小朋友學識打波都冇用啦 , 況且的技術

black list!

引用:
原帖由 ycfu 於 2010-8-23 00:51 發表
咁又係,我都見過佢嚇細路。
我有時見到d教練兇神惡殺咁教細路,攪到個細路 ,
我覺得個細路好可憐,俾錢仲要俾人駡......

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-8-23 00:17 發表

係唔係我果塊?
係呀!!
係你塊膠配紅雙喜PH4-903 木板, 而家貼緊, 星期五試
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 Happy仔 於 2010-8-22 23:13 發表

好啊! 搵日同你打番場, 等你感受下我用反貼同正貼有乜分別!
好呀, 剛剛貼左, 膠係 moristoSP 配木板 PH4-903,
遲D話你知result

引用:
原帖由 old-cake 於 2010-8-23 22:04 發表

好呀, 剛剛貼左, 膠係 moristoSP 配木板 PH4-903,
遲D話你知result
餅哥星期五係咪在哥街試板呢?

引用:
原帖由 old-cake 於 2010-8-23 22:01 發表

係呀!!
係你塊膠配紅雙喜PH4-903 木板, 而家貼緊, 星期五試
希望你可以覺得好打, 咁就有多一位粒仔高手啦
塊海綿有幾厚呢? 我試過太厚既完全打唔到, 所以我而家最多只係用2.2

發新話題