發新話題

真係手皮太薄了!

真係手皮太薄了!

今晚去體育館睇你打波局,
見你揸橫板打分(你是打直板的)!

只係到搓, 削和放高波, 冇乜拉波,
心覺不妙了!

打完波, 問你 why , 原來揸直板,手指痛,
因為上星期日, 你打了 10 小 時波,
舊繭被磨到脫皮,
隔了三日后再打, 脫皮處磨到流 血 tim,
真係手皮太薄了!  

幸好, 今日睇你脫皮處, 已冇流 血 la,
將會再結新繭!

我打得耐都好痛
因為我轉左打直版
辛苦左好多

覺得易攰係直板特點

係唔係渣板渣得太緊?

引用:
原帖由 sam1996921 於 2010-6-25 22:30 發表
我打得耐都好痛
因為我轉左打直版
辛苦左好多
哈哈哈, 那麽你又換新板了!
Add oil la

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-6-25 23:31 發表
覺得易攰係直板特點
Yes

引用:
原帖由 kaching 於 2010-6-26 00:07 發表
係唔係渣板渣得太緊?
係一日打了 10 小 時波, 打得太長

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-6-25 22:24 發表
今晚去體育館睇你打波局,
見你揸橫板打分(你是打直板的)!
只係到搓, 削和放高波, 冇乜拉波,
心覺不妙了!

http://a367.yahoofs.com/hkblog/b ... eFwdpMy7OQ--_1/blog ...
磨到脫皮是那個位置呢? 其實即使打太耐也不應這樣, 應該稍為留意下打球時是否握板太鬆..

引用:
原帖由 青見人 於 2010-6-26 04:53 發表

磨到脫皮是那個位置呢? 其實即使打太耐也不應這樣, 應該稍為留意下打球時是否握板太鬆..
Thanks for your advice.
好, 等他睡醒, 我去睇清楚位置,
應是食指第二節內側

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-6-26 03:38 發表

係一日打了 10 小 時波, 打得太長
多打是好, 但適量更好!
免得受傷錯過比賽, 或未能全力出賽啊.
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2010-6-26 11:22 發表

多打是好, 但適量更好!
免得受傷錯過比賽, 或未能全力出賽啊.
Agreed !  thanks for your advice.
可惜小朋友不知甚麼是適可而止!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-6-26 10:43 發表

Thanks for your advice.
好, 等他睡醒, 我去睇清楚位置,
應是食指第二節內側
我覺得握拍還是其次,我之前見你POST過磨拍肩的照片,你好像前後兩面都有磨,而且仲磨深左虎口位,又冇用幼砂紙磨滑,總之易界損手.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 金擇魚 於 2010-6-26 22:16 發表

我覺得握拍還是其次,我之前見你POST過磨拍肩的照片,你好像前後兩面都有磨,而且仲磨深左虎口位,又冇用幼砂紙磨滑,總之易界損手.
請問 OK 嗎?  
Many thanks

發新話題