發新話題

兒子打波練習 Video

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-25 02:22 發表

唉!  講起他的正手, 不知不覺間, 己學了成 10 個多月了, 始终未能拹調發力, 姿勢也未好,

http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=729FBCAC34312F12
有更長的長短片嗎? 在這電光火石的3秒裡, 其實係1秒!
正手攻球過於用大臂, 或者是較嚴重的.. 勒肩!
發力後身不由主往後傾.. 這是不對的!

引用:
原帖由 andrew98765432 於 2010-4-25 03:27 發表
控球感需加強,宜針對手腕訓練,
打球質量尚可,
下身需要更扎實一點
謝謝 Andrew!
請問怎樣做手腕訓練?

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-25 02:55 發表

有更長的長短片嗎? 在這電光火石的3秒裡, 其實係1秒!
正手攻球過於用大臂, 或者是較嚴重的.. 勒肩!
發力後身不由主往後傾.. 這是不對的!
請指救. 謝謝青見人
http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=7E8A25DAD5C86FA6

問題

打得很好,但為可正手位練這麼多橫打

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2010-4-25 10:05 發表
打得很好,但為可正手位練這麼多橫打
因為是熱身, 全練正手, 之后, 全練反手 (不理是甚麽位置), 之后......

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-24 22:48 發表

請多多指教
唔知係角度問題定點
我覺得佢橫打引拍應該低少少
佢而家拉出黎既睇落冇乜旋轉
另外應該"頂肘" , 即引拍時肘係最前.
而家技術動作比較偏橫拍既反手拉

引用:
原帖由 防弧王子 於 2010-4-25 12:15 發表
打得很好,正手腳發力需要再加強
Thanks 防弧王子

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-4-25 13:14 發表

唔知係角度問題定點
我覺得佢橫打引拍應該低少少
佢而家拉出黎既睇落冇乜旋轉
另外應該"頂肘" , 即引拍時肘係最前.
而家技術動作比較偏橫拍既反手拉
謝謝出奇老鼠, 他看 video 后也覺自己有此問題

正手擊球時間有問題, 比正常的遲了, 在片段的距離和球的起跳位置而作出的引拍和用的技術有問題.所以發不了全部正手應有的質量和球速

"只得速度"= 純撞,冇磨. 擺速快, 擊球板形一時向上,一時向下.  <------this is 弱點所在.
欲講買
STEPHEN 1019
之2手板前,建議請用「搜尋」查看本人之買賣 ''秒殺" 紀錄,多謝。。

主板:全售。。
等待中。inner fibre ZLFS CS

相當好啦,慢慢練上去就超好架喇。

引用:
原帖由 stephen1019 於 2010-4-25 17:39 發表
"只得速度"= 純撞,冇磨. 擺速快, 擊球後板形一時向上,一時向下.   
謝謝你的建議, 等我叫他留意下擊球後的板形先

引用:
原帖由 spoon 於 2010-4-25 17:07 發表
正手擊球時間有問題, 比正常的遲了, 在片段的距離和球的起跳位置而作出的引拍和用的技術有問題.所以發不了全部正手應有的質量和球速
謝謝指教, 擊球時間問題, 我估他要多練幾個月才可掌握好少少

引用:
原帖由 3070 於 2010-4-25 18:17 發表
相當好啦,慢慢練上去就超好架喇。
謝謝, 慢慢練上去, 正手再練多半年, 應會好d

不過你仔仔已經勁過我好多
我 d 動作更唔合理更別扭

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2010-4-25 20:07 發表
不過你仔仔已經勁過我好多
我 d 動作更唔合理更別扭
Thanks .
哈哈,你太謙虛 la

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-25 07:10 發表

請指救. 謝謝青見人
http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=7E8A25DAD5C86FA6
唔敢!大家研究下..
其實真係有冇再長少少.. 若連續有30秒會很好!

引用:
原帖由 青見人 於 2010-4-26 01:33 發表

唔敢!大家研究下..
其實真係有冇再長少少.. 若連續有30秒會很好!
好呀, 等他下次練波, 我去拍 video放上網,
到時, 再請你多指教

Very nice
<-->
.

發新話題