36 12
發新話題

[橫打] 橫打是否可以完全代替推擋 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

橫打是否可以完全代替推擋 ?

咁以后不用練推波 la
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2010-3-12 17:47 發表
咁以后不用練推波 la
但係對方發急衝球時有可能黎唔切橫打,要推波~
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

There is only one Wang Hao in the world.

引用:
原帖由 james007 於 2010-3-12 18:04 發表
There is only one Wang Hao in the world.
佢剛被人大炒呢...
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

其實推波係勁有用,推波推得好會屈死人,因為推波會好似有少少沉,個波好似有dd下旋,勁果d可以推飾旋同推d上旋過黎,橫板推側旋就會好怪,橫板通常都戚拍人同彈人

唔係

擋波我個人認為推擋好好多

其實冇話橫打不可以代替推擋 ,
視孚如果合理運用 ,
如果步法好 , 正手都可以代替推擋 ,
又或者橫板反手好 , 全台都反手亦可 .

全台都反手亦可我想難度高左d wo.......

我諗佢應該問係唔係可以直板唔用推球波改做全橫打,佢而家就問我地得唔得,意見點?

引用:
原帖由 風吹雪 於 2010-3-12 19:08 發表
其實推波係勁有用,推波推得好會屈死人,因為推波會好似有少少沉,個波好似有dd下旋,勁果d可以推飾旋同推d上旋過黎,橫板推側旋就會好怪,橫板通常都戚拍人同彈人
推球- 推上旋, 側旋, 下旋, 快帶, +-力推甚至反手攻球!
橫板反手- 推上旋, 側旋, 側切, 快撕, 快帶, 彈打, +-力推甚至反手攻球(另加弧圈球)!

引用:
原帖由 風吹雪 於 2010-3-12 23:07 發表
我諗佢應該問係唔係可以直板唔用推球波改做全橫打,佢而家就問我地得唔得,意見點?
當然是可以, 看看王皓就可以了! 上次打球時就看見
隔離檯個細蚊女反手球球橫打都冇一球推擋過, 應該
由細培養!

我果人覺得, 當近台的時候, 橫打或推擋都各據優勢, 但中遠台的時候, 橫打一定比推檔好!

被別人攻反手如果用橫打
等於反攻,用橫打防守好似............................
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

有時推,有時橫打
玩死人

唔可以100%完全代替推擋,但都可以取替到起碼70%既。

我反而最怕直板的....就是推擋
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

應該可以100%= = 你唔擋波 全部反拉 如果有咁既技術

推擋及橫打,就跟打直板及橫板一樣,各有優劣。
打得好,優點便可蓋過缺點,否則.....

講乜都冇用

36 12
發新話題