發新話題

學校考試 vs 乒總丁組賽

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-24 21:02 發表
我覺得就唔好啦~如果係前2日都OK,我都會去,但係如果係之前個日就唔得嫁啦,想君急抱佛腳都唔得la~
我就建議考好個試,努力預備2月既學界啦(個人意見)
+1,特別係之前果日,即使唔溫書都要準備個心,唔係再去打波GE時候,畢竟學生都要以讀書為主~

引用:
原帖由 小閒 於 2009-12-24 21:32 發表
比您小兒去打下比賽啦
你ge表情好邪惡

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-24 21:27 發表

沒錯,不過我都會打波,只要識分配時間就得啦
我讀書唔勁,但我班d人對讀書都幾有心得,我未聽同學/老師講過考試前仲好去比賽...
唔知你有咩良法可以分配好時間?我都想要,果日猛打波,第2日仲可以考好試,正

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:19 發表

你是學生都咁唸,唉! 我真係要唸唸
吾......我都係學生,雖然仲未考超過10年試,多謝

我地老師比埋溫習time table我地,事關我地放完假都要考試,我覺得我老師講得幾岩,到時考得唔好,想拎番個聖誕節黎溫書就無可能~

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:35 發表

他說温書巳按時間表進行,
又答應不會比上次test 差,
我應否比他去呢?
或者比佢試一次都好,難得佢咁有決心嘛。如果真係考到好成績,即係證明佢有尼個能力,咁以後咪可以唔捉得咁緊。相反唔得ge,咪當買個教訓,下次就記得專心溫書。

↑是我小小的提議

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 07:50 發表

hahaha, 我覺得, 他能在班上拿到中等成績, ok la
可唔可以透露下係邊間?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 06:49 發表
到目前為止, 9位網友回復,
6位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 6位不讚成
點解得9個人,會有12個意見?

引用:
原帖由 威利多 於 2009-12-26 14:39 發表

但比賽前的心理/練波準備、比賽日所花的心力、比賽後的複雜情緒......均大有可能影響往後數天的學習及考試﹗
贊成,一係得就得,唔得就成個考試都唔方好~

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 12:28 發表
帶埋本書去溫  每隔一場温一陣
有3個可能的結果
1.考試考唔好
2.場波打得衰
3.2樣都衰晒~

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 13:27 發表

咁事前也應温左la
咁你帶埋本書去有咩用呢?用黎分心?搞到比賽又用唔到全力,溫書又溫唔上心,2頭唔到岸,結果係咪果3個可能性呢?

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 19:29 發表

自己集中=ok
我想問可以集中溫書定集中比賽?我諗1心2用,成效一定會打折扣~倒不如集中做其中一樣,要明白針無2頭利,顧此就失彼,所以先有好多野要我地選擇~

引用:
原帖由 ericcwk 於 2009-12-28 18:47 發表
純粹本人意見,只供參考:

1.是否他已足夠準備學校試?
2.他對自己是否有信心應付考試?
3.臨場考試心理質素如何?
4.他是否對造任何事都全力以赴?
5.他過往的成績是合格?

如果全是的話,我認為他今次的試差極 ...
我即使不斷溫完又溫,都唔敢全部答是...關鍵係第1同第3題,真係唔知點先叫夠同埋臨場會唔會有其他野影響我情緒...

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-28 20:30 發表

以前去其它的比賽試過, 但當日好難集中精神溫書的,
哈哈哈, 但乒乓球賽有點不同, 可能他第 一場就比人 out 咗!
可以回家!

帶埋本書, 可在搭車時溫
哈哈,好識利用時間,打完比賽可唔可以咁快收拾心情都係一個問題~特別係打贏好多場,之後先輸~

請問咩叫   中 A中中2  ?

發新話題
最近訪問的版塊