發新話題

學校考試 vs 乒總丁組賽

引用:
原帖由 維克多 於 2009-12-26 13:15 發表
我建議讓他去比賽,因即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部。
我想參加都唔得,因額滿。
"即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部! "
有 point !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-26 13:55 發表

"即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部! "
有 point !
但比賽前的心理/練波準備、比賽日所花的心力、比賽後的複雜情緒......均大有可能影響往後數天的學習及考試﹗

◆°`玻璃面具碎了後,人既心就表露無遺∮﹏∮
【 ★*"〃─?..一次又一次的希望...〤只換來無限次的失望.......▼ ★*]]~

引用:
原帖由 威利多 於 2009-12-26 14:39 發表

但比賽前的心理/練波準備、比賽日所花的心力、比賽後的複雜情緒......均大有可能影響往後數天的學習及考試﹗
贊成,一係得就得,唔得就成個考試都唔方好~

其實無咩所謂, 之前咁多日, 要溫都溫哂啦.....
我以前成日考試前幾日唔知做咩好都係去打波 or 打機的......
所以 ~~~ GOGOGO~~~
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

我覺得應遵重你個仔的意願, 起碼佢試完後, 大家有個共識
如佢打完比賽後,可以維持到成績, 甘可以安心之後他去打比賽
如佢不能維持到成績,甘你同個仔溝通, 令佢明白不能分心讀書和後果
我相信你仔仔會明白的

到目前為止, 16位網友回復,
10位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 6位不讚成

那麼你現在有了決定未?

引用:
原帖由 維克多 於 2009-12-26 23:59 發表
那麼你現在有了決定未?
都係發此帖當曰的決定:

如果他認為巳準備好考試, 我會比他去丁組賽,
他承擔自己選擇的后果!

唉! 不過, 我要說服太太比 blueskyson 去....
煩呀!

帶埋本書去溫  每隔一場温一陣

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 12:28 發表
帶埋本書去溫  每隔一場温一陣
有3個可能的結果
1.考試考唔好
2.場波打得衰
3.2樣都衰晒~

佢唔打,可能心掛掛.都係溫唔倒書..
結果係一樣...

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-28 12:32 發表

有3個可能的結果
1.考試考唔好
2.場波打得衰
3.2樣都衰晒~
咁事前也應温左la

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 13:27 發表

咁事前也應温左la
咁你帶埋本書去有咩用呢?用黎分心?搞到比賽又用唔到全力,溫書又溫唔上心,2頭唔到岸,結果係咪果3個可能性呢?

純粹本人意見,只供參考:

1.是否他已足夠準備學校試?
2.他對自己是否有信心應付考試?
3.臨場考試心理質素如何?
4.他是否對造任何事都全力以赴?
5.他過往的成績是合格?

如果全是的話,我認為他今次的試差極有限。
亞洲乒乓

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-28 15:14 發表

咁你帶埋本書去有咩用呢?用黎分心?搞到比賽又用唔到全力,溫書又溫唔上心,2頭唔到岸,結果係咪果3個可能性呢?
自己集中=ok

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 19:29 發表

自己集中=ok
我想問可以集中溫書定集中比賽?我諗1心2用,成效一定會打折扣~倒不如集中做其中一樣,要明白針無2頭利,顧此就失彼,所以先有好多野要我地選擇~

引用:
原帖由 乒乓小子ben 於 2009-12-27 23:15 發表
帶埋本書去溫
以前去其它的比賽試過, 但當日好難集中精神溫書的,
哈哈哈, 但乒乓球賽有點不同, 可能他第 一場就比人 out 咗!
可以回家!

帶埋本書, 可在搭車時溫

引用:
原帖由 sunshine 於 2009-12-26 17:30 發表
我覺得應遵重你個仔的意願, 起碼佢試完後, 大家有個共識
如佢打完比賽後,可以維持到成績, 甘可以安心之後他去打比賽
如佢不能維持到成績,甘你同個仔溝通, 令佢明白不能分心讀書和後果
我相信你仔仔會明白的
Agreed. 正是我所想的

引用:
原帖由 ericcwk 於 2009-12-28 18:47 發表
純粹本人意見,只供參考:

1.是否他已足夠準備學校試?
2.他對自己是否有信心應付考試?
3.臨場考試心理質素如何?
4.他是否對造任何事都全力以赴?
5.他過往的成績是合格?

如果全是的話,我認為他今次的試差極 ...
我即使不斷溫完又溫,都唔敢全部答是...關鍵係第1同第3題,真係唔知點先叫夠同埋臨場會唔會有其他野影響我情緒...

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-28 20:30 發表

以前去其它的比賽試過, 但當日好難集中精神溫書的,
哈哈哈, 但乒乓球賽有點不同, 可能他第 一場就比人 out 咗!
可以回家!

帶埋本書, 可在搭車時溫
哈哈,好識利用時間,打完比賽可唔可以咁快收拾心情都係一個問題~特別係打贏好多場,之後先輸~

發新話題