發新話題

打波時,是不能錫拍的!

打波時,是不能錫拍的!

上星期一午膳時間, 去左幫個仔買塊 donic 白金 soft,

晚上交比粉嶺乒村長老龍叔, 幫兒子換去正手的 donic F1, 粘上白金 soft!

龍叔放工就和我在火車站交接, 即把新膠及球拍, 拿回家開工,

我在他家附近的餐廳吃晚飯等他, 真係有點過意不去, 阻住龍叔吃晚飯 tim!

剛過去的星期日, 我踏單車送兒子去參加粉嶺乒村的波局。

兒子在輪隊打波時,龍叔行過來問小兒覺得新膠感覺如何,

順手拿起小兒塊拍望望! (嘻嘻, 可能是欣賞下自己的傑作)

, 用了不足一星期, 咁快就爛左啦!

我隨即過去睇睇,

!那塊 正手的白金 soft真係崩左,

我再反轉塊拍,

睇下塊用左兩星期的 donic baracude,

Oh my god !

塊膠前端巳烈左!

當時, 兒子好似有點歉意地說:

唔打比賽, 這些膠還可以用很長日子!”

我沒有在眾人面前說,

只是心裡在想:

膠預左會打爛的,

最緊要唔係因摔拍而整爛!

如果你全心為打一球或救一球,

使球拍意外撞台,

那怕是膠崩,

即使是拍爛,

我都覺值得的!

, 繼續把它們打爛撞崩吧!

打波時,是不能錫拍,就住來打的!

相當明白!

唔知點解,我好錫塊板&膠(冇錢換呀)
我有個同學上年學界甩左幾粒膠粒,就話唔俾打,最後要用人地塊板,最後當然輸左啦~

有說德國膠比祖國膠易爆!

引用:
原帖由 william011894 於 2009-11-17 20:57 發表
我有個同學上年學界甩左幾粒膠粒,就話唔俾打,最後要用人地塊板,最後當然輸左啦~
me too 無錢!

但係platin soft放正手唔會太淋嗎?

引用:
原帖由 3070 於 2009-11-17 22:30 發表
食波嘛

我諗暫時呢D傷勢仲可以拎去打比賽

引用:
原帖由 tomyiu 於 2009-11-18 01:06 發表

食波嘛

引用:
原帖由 3070 於 2009-11-17 22:30 發表
小兒話同 donic F1 差不多, 不覺太淋

引用:
原帖由 william011894 於 2009-11-17 20:57 發表
新年利是錢去買, ok 嗎?

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-11-17 21:10 發表
有說德國膠比祖國膠易爆!
十分同意

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-11-18 12:50 發表
我諗暫時呢D傷勢仲可以拎去打比賽
用左兩星期咁多咋

Donic ge膠不嬲都好易爛,所以我就算換膠都唔會換Donic ge 膠!
※※§§§§§§▽▼▼▼▼▼□◇◆◆

發新話題