發新話題

之前好想你入青苗!

之前好想你入青苗!

下星期, 就考青苗試, 你和教練都好似唔緊張!
我都和你們一樣!

你話就算考入了, 到時, 一星期 train 兩天 (Sat and Wed)!
星期六冇問題,  但星期三晚上7:00-9:00的訓練, 來回車程的約 1.5 小時,
總共 3.5小時, 平曰又要做功課, 根本抽不到時間去!

不過, 我覺得你巳學咗年幾波, 去考青苗試,
测試一下自己的基本功水平都好的!

之前好想你入青苗, 但現在的想法就有點兒改變!

其實想打好波,入不入到青苗都不是問題! 因為就算以港青為例,入選條件都不理你是否青苗或精英出身,只理你的成績!這就是本港的精英制度! 而除港隊、港青及育才外,其他的訓練,都只注重私人訓練,這就是基層訓練!由此可見,入不入到青苗或精英都不是問題!只要肯努力,總有出頭天! 而你的兒子只是為興趣及測試技術成果,更不是問題啦!

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-8 13:13 發表
其實想打好波,入不入到青苗都不是問題! 因為就算以港青為例,入選條件都不理你是否青苗、精英或育才出身,只理成績
小兒應是丁組排名最后那一位,
哈哈哈, 精英, 港青?
太長遠了!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-8 11:28 發表
下星期, 就考青苗試, 你和教練都好似唔緊張!
我都和你們一樣!

你話就算考入了, 到時, 一星期 train 兩天 (Sat and Wed)!
星期六冇問題,  但星期三晚上7:00-9:00的訓練, 來回車程的約 1.5 小時,
總共 3.5小時 ...
我覺得是一個階段,有時有d野小朋友唔見識過唔得,好老實..依家小朋友仲細有機會長時間接受集體訓練
但大過左之後,想體會都體會唔到,雖然話唔一定靠佢先入到港青,但為何不為兒子加多一個機會呢?在說
3小時路程,我之前學校一堆人返學好多同學都係咁架la,唔通叫佢放棄咩?我係覺得反正都決定就努力到底..
不過都係順屬自己意見la..希望幫到你

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-8 13:18 發表

小兒應是丁組排名最后那一位,
哈哈哈, 精英, 港青?
太長遠了!
對不起! 之前按錯鍵,sorry! 請重看!

(修正版)
其實想打好波,入不入到青苗都不是問題! 因為就算以港青為例,入選條件都不理你是否青苗或精英出身,只理你的成績!這就是本港的精英制度! 而除港隊、港青及育才外,其他的訓練,都只注重私人訓練,這就是基層訓練!由此可見,入不入到青苗或精英都不是問題!只要肯努力,總有出頭天! 而你的兒子只是為興趣及測試技術成果,更不是問題啦!

試下也無妨呀.........

依家教署都推行每人一體藝, 如果體育只是專注一個項目, 時間分配應該不是問題, 看游泳選手每天的訓練時間, 都非常冗長和刻苦, 但每代都有才人出, 學業成綪也不錯, 如蔡曉慧,方力申等. 乒乓球選手冇理由做唔到文武全才架!

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-11-8 18:38 發表
依家教署都推行每人一體藝, 如果體育只是專注一個項目, 時間分配應該不是問題, 看游泳選手每天的訓練時間, 都非常冗長和刻苦, 但每代都有才人出, 學業成綪也不錯, 如蔡曉慧,方力申等. 乒乓球選手冇理由做唔到文武全才 ...
謝謝你對小兒的鼓励!
你說得對, 乒乓球選手冇理由做唔到文武全才的,
我知趙頌 X 就是一個好例子,
可惜, 各人天資不同, 小兒應未有能力兩者兼得,
況且他能否被錄取也是未知數

發新話題