32 12
發新話題

11 分波裹, 你會用幾多款發球呢?

11 分波裹, 你會用幾多款發球呢?

在比賽中, 11 分波裹,一般來說, 請問你大多數會開出幾多款發球呢?

haha...學藝未精既我淨係識開無轉,下旋,上旋,反手側上&側下...

第1局就5-6款,睇下對手食邊款
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 william011894 於 2009-10-11 08:48 發表
haha...學藝未精既我淨係識開無轉,下旋,上旋,反手側上&側下...
11 分波裹,一般來說, 請問你大多數會開出幾多款發球呢? (上面幾款都用上?)

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-10-11 08:57 發表
第1局就5-6款,睇下對手食邊款liness" />
好計!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-10-11 09:07 發表

11 分波裹,一般來說, 請問你大多數會開出幾多款發球呢? (上面幾款都用上?)
差唔多啦...一局波無理由開死果一兩隻~
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 wocuonimade 於 2009-10-11 08:55 發表

我會開無限種  

如果對方唔食旋轉, 直接開急球對2邊角算
嘩, 你發球得分率一定好高

睇對手接成點 , 隨機應變
如果打到關鍵分 , 盡量發d有把握既 , 或者之前未發過既

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-10-11 09:15 發表
睇對手接成點 , 隨機應變
如果打到關鍵分 , 盡量發d有把握既 , 或者之前未發過既
Good Idea ! 但會否在第一局開不同的發球, 試探一下?

我會開三隻左右
第一隻開下旋..方便自己發球搶攻
第二隻開側上旋...等對方以為自己成日開下旋...一削個波就會飛起左
第三隻開無旋...用黎呃下對手

4-5種la...

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-10-11 09:32 發表
我會開三隻左右
第一隻開下旋..方便自己發球搶攻
第二隻開側上旋...等對方以為自己成日開下旋...一削個波就會飛起左
第三隻開無旋...用黎呃下對手
同一動作, 微少變化, 開出上述三種發球, 勁呀

引用:
原帖由 軒仔 於 2009-10-11 09:42 發表
6-7種到啦
11 分波裹, 6-7種, 都好多 la

無旋
側下
側上

加埋就5種

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-10-11 11:11 發表
無旋
側下
側上

加埋就5種
5種都用上, 都好好喎

引用:
原帖由 防弧王子 於 2009-10-11 11:20 發表
1種
1種好似少D, 但發得好, 對方適應不到,接不到,  都ok 呱!

第一局發5-6種是正常的,用以試探對手

我都係4, 5種到啦!
o( ^ (00) ^ )o

32 12
發新話題