發新話題

步法是乒乓球運動的生命

步法是乒乓球運動的生命

乒乓球前国家队总教练蔡振华曾经说过,步法是乒乓球运动的生命!
又有人說, 打乒乓波, 7分脚3分手!

從上所言, 可見步法的重要性:

1. 你同意他們的說話嗎?
2. 你有否正式學步法?
3. 平時有冇set 時間專用來練習步法呢?

Many thanks  

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-15 08:36 發表
'7腳3分手'(但唔太刻意注重, 因懶)聽過吓, Bluesky真提到運動的精髓!
哈哈哈,飛碟兄, 你不用注重脚法 la, 因為飛會快D

引用:
原帖由 peterpan 於 2009-8-15 08:48 發表
步法是乒乓球運動的生命 ... 100% agree
平時有冇set 時間專用來練習步法呢?

引用:
原帖由 ncc321 於 2009-8-15 09:19 發表
為何打羽毛球人就會走,但打乒乓就不願走,唔通     
我見羽毛球训練, 好多時見佢地練步法,
但乒乓球训練, 我見的是練手比脚多,
唔明

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-15 09:34 發表
乒乓球步法拼步,跳步+重心轉移,講就易,做到成為習慣+條件反射就超難.
日直柳成敏的步法,可以做敎材
做到成為習慣+條件反射就超難, 好同意!
Nixonwin 兄, 平時有冇set 時間專用來練習步法呢?

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-15 12:26 發表

通常女性或男,女孩子練步法,左右擺動,會很自然,搖曳,很美.
痳甩佬練會害死人架,隔離D人見到個佬係度郁身郁LAW,會作嘔架.
唔怪得少見成人練步法 la

引用:
原帖由 vv79200 於 2009-8-15 12:31 發表
同意,不過我唔會用時間練步法,順其自然啦~~
可能有很多波友都順其自然, 唔會用時間練步法
哈哈, 我也是其一!

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-8-27 10:35 發表
I think how you move is very important and  that is why many do well during practice and lose during matches.

The problem is not all teacher correct how you move with a good method, many just tell  ...
hahaha, Can't agree with you more

'Many teacher just tell you what's wrong without actually suggest what you should do law'

發新話題