35 12
發新話題

步法是乒乓球運動的生命

步法是乒乓球運動的生命

乒乓球前国家队总教练蔡振华曾经说过,步法是乒乓球运动的生命!
又有人說, 打乒乓波, 7分脚3分手!

從上所言, 可見步法的重要性:

1. 你同意他們的說話嗎?
2. 你有否正式學步法?
3. 平時有冇set 時間專用來練習步法呢?

Many thanks  

'7腳3分手'(但唔太刻意注重, 因懶)聽過吓, Bluesky真提到運動的精髓!

步法是乒乓球運動的生命 ... 100% agree

非常同意!!

引用:
原帖由 ncc321 於 2009-8-15 09:14 發表
如能當打羽毛球能識走就好
羽毛球唔止要走八個位, 仲要跳往黎打

乒乓球步法拼步,跳步+重心轉移,講就易,做到成為習慣+條件反射就超難.
日直柳成敏的步法,可以做敎材

agree

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-15 08:36 發表
'7腳3分手'(但唔太刻意注重, 因懶)聽過吓, Bluesky真提到運動的精髓!
哈哈哈,飛碟兄, 你不用注重脚法 la, 因為飛會快D

引用:
原帖由 peterpan 於 2009-8-15 08:48 發表
步法是乒乓球運動的生命 ... 100% agree
平時有冇set 時間專用來練習步法呢?

同意!!

引用:
原帖由 ncc321 於 2009-8-15 09:19 發表
為何打羽毛球人就會走,但打乒乓就不願走,唔通     
我見羽毛球训練, 好多時見佢地練步法,
但乒乓球训練, 我見的是練手比脚多,
唔明

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-15 09:34 發表
乒乓球步法拼步,跳步+重心轉移,講就易,做到成為習慣+條件反射就超難.
日直柳成敏的步法,可以做敎材
做到成為習慣+條件反射就超難, 好同意!
Nixonwin 兄, 平時有冇set 時間專用來練習步法呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-15 10:18 發表

做到成為習慣+條件反射就超難, 好同意!
Nixonwin 兄, 平時有冇set 時間專用來練習步法呢?
通常女性或男,女孩子練步法,左右擺動,會很自然,搖曳,很美.
痳甩佬練會害死人架,隔離D人見到個佬係度郁身郁LAW,會作嘔架.

同意,不過我唔會用時間練步法,順其自然啦~~

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-15 12:26 發表

通常女性或男,女孩子練步法,左右擺動,會很自然,搖曳,很美.
痳甩佬練會害死人架,隔離D人見到個佬係度郁身郁LAW,會作嘔架.
唔怪得少見成人練步法 la

引用:
原帖由 vv79200 於 2009-8-15 12:31 發表
同意,不過我唔會用時間練步法,順其自然啦~~
可能有很多波友都順其自然, 唔會用時間練步法
哈哈, 我也是其一!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-15 06:42 發表

哈哈哈,飛碟兄, 你不用注重脚法 la, 因為飛會快D
BlueSky, 在下唔識飛天步!

引用:
原帖由 ncc321 於 2009-8-15 05:41 發表
[quote]原帖由 feideepking 於 2009-8-15 08:36 發表
'7腳3分手'(但唔太刻意注重, 因懶)聽過
你要學多十年腳部飆移哦
有3個選擇:
3, 5, 7!

明知步法是很重要, 但因為懶所以冇乜去練, 所以打極都咁渣.

步法真是好重要,我現在就為左步法而煩惱,搞到好唔想打波

35 12
發新話題