發新話題

學了乒乓, 再學羽毛球, 不適應嗎?

學了乒乓, 再學羽毛球, 不適應嗎?

學了乒乓球, 再學打羽毛球, 會很不適應嗎?

前者拍短後者長,

前者可發有旋的波, 後者不能!

前者較少揮拍由上向下殺波, 後者多的是!

Many thanks !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-18 13:15 發表

前者拍短後者長,

魚毛求我就唔知....但係網球就一定有幫助!
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

我  就覺得學了乒乓球後, 對魚毛求, 網求, big求, 都有幫助....因為對求速容易適應. 步法也易學會.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-18 13:15 發表

前者拍短後者長,

會架   學左乒乓波  最好唔好打badminton

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-7-18 13:22 發表

魚毛求我就唔知....但係網球就一定有幫助!
但用力和拍的長度,大小都不同喎

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-7-18 13:31 發表
    我  就覺得學了乒乓球後, 對魚毛求, 網求, big求, 都有幫助....因為對求速容易適應. 步法也易學會.
哈哈哈, 你適應力很強呀

引用:
原帖由 肥邦 於 2009-7-18 18:11 發表
我覺得乒乓波板短柄,羽毛球長柄,所以我識打乒乓波,唔識打羽毛球!!
你唔識打羽毛球, 但有冇去打? 易打到球嗎?

引用:
原帖由 ngankc 於 2009-7-18 19:50 發表

會架   學左乒乓波  最好唔好打badminton
可能初初 會有D 混亂

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-18 19:55 發表

但用力和拍的長度,大小都不同喎
佢可以令到你習慣用腰發力,仲可以練到步法
其實發力動作同拉波差唔多(無摺臂),但係爆發力就唔同....
始終覺得係有好多相似地方
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

我以前試過兩樣一齊學,,點知...

打羽毛球時正手做左乒乓波既動作0.0

打乒乓波時見到個波就一野拍落去- -

亦見過有一個師姐同我講..

叫我試下左手打乒乓波,,右手打羽毛球..

因為當時佢自已都係咁

最後..我都係放棄左羽毛球唔學=P

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-7-25 05:51 發表
我以前試過兩樣一齊學,,點知...

打羽毛球時正手做左乒乓波既動作0.0

打乒乓波時見到個波就一野拍落去- -

亦見過有一個師姐同我講..

叫我試下左手打乒乓波,,右手打羽毛球..

因為當時佢自已都係咁

最 ...
哈哈哈, 真係這樣的,
'打羽毛球時正手做左乒乓波既動作'
我仔, 用羽毛球拍正手做左乒乓波既動作, 撞了一下頭
笑死我!

近排唔见你去北體?
8 q.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-25 06:30 發表

哈哈哈, 真係這樣的,
'打羽毛球時正手做左乒乓波既動作'
我仔, 用羽毛球拍正手做左乒乓波既動作, 撞了一下頭
笑死我!

近排唔见你去北體?
8 q.
真係會咁嫁-v-'

近排我俾人搶左我飯碗

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-7-25 06:31 發表

真係會咁嫁-v-'

近排我俾人搶左我飯碗