發新話題

又打差左!

又打差左!

以前, 兒子攻球是’ 撞’ 的多,
最近才學拉弧圈球, 要 “磨”多D!
練習時都算 ok!

昨晚, 在自己球會打分, 兒子嘗試把學到的弧圈球技術用於實戰中,
時間就係差D D,  就常打漏,
所以, 打分的成績就差左!

但他看見成功拉到的弧圈球,接觸對手波台後反彈下沈, 向下滑落快的時後,
波友 驚奇的表情, 他又幾開心!

雖然弧圈球不是甚麼稀有的打法, 但波友之前未見過兒子拉弧圈球,
所以才有一點驚奇而矣!

波局後, 我對兒子說, 這是過渡期的表現 (近期打分表現差左)!
他亦有同感並想信, 苦繼續堅持在打分時用新學的拉弧圈球,
待熟習後, 表現就會好返D!

學波的進步不是直線式的, 一直向上,
而是潮水式, 進退, 進進退退, 再前進的!

但過程往往都係好艱辛,
大家一齊努力啦!!
o( ^ (00) ^ )o

加油呀!!!

我16歲先學拉波, 一開始學拉果陣又係零轉, 經過一輪訓練再加埋適合既膠, 越拉越轉, 而家已經變成十萬轉
不過要注意, 當你越拉越轉既同時, 亦係有可能變左唔識打上旋, 即係第一下就拉到, 但係第二下就拉出界, 不過呢個係正常的. 多多練習吧!!

你篇文章激勵左我,我以前打開一面粒仔既!
謙虛講句可以話贏過好多高手!
發覺打粒仔冇乜進步空問,所以今年3月先轉橫板打!
而家既情況就好似你個囝囝咁樣,又唔識拉孤圈球、又打漏!
近排打比賽,成日都輸,曾經諗過放棄!
不過睇完你篇短短文章之後,我覺得唔應該放棄,反而要繼續努力!

回復 4# 的帖子

me too!!!XD

加油牙 bluesky仔仔
5好咁輕易放棄

加油..........

+ 油, BlueSky一代及二代!

引用:
原帖由 1B12 於 2009-7-13 12:32 發表
加油呀!!!
Thank you

引用:
原帖由 小閒 於 2009-7-13 14:08 發表
加油..........
Thanks

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-7-13 14:10 發表
+ 油, BlueSky一代及二代!
Thanks feideepking

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-7-13 12:29 發表
但過程往往都係好艱辛,
大家一齊努力啦!!
明白這是一個艱辛而不可避免的過程!

謝謝你對小兒的鼓勵!

好呀! 大家一齊努力啦!

你下年再入北區, 猛龍過江, 拎個分齡賽冠軍走!

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-7-13 12:56 發表
我16歲先學拉波, 一開始學拉果陣又係零轉, 經過一輪訓練再加埋適合既膠, 越拉越轉, 而家已經變成十萬轉
不過要注意, 當你越拉越轉既同時, 亦係有可能變左唔識打上旋, 即係第一下就拉到, 但係第二下就拉出界, 不 ...
嘩, 你都好遲才學拉波,

你還有很大’ 加轉’ 空間,

二十萬轉、四十萬轉...

‘你越拉越轉既同時, 亦係有可能變左唔識打上旋’唔明,

點解第一下就拉到, 但係第二下就拉出界呢? 請指教!

引用:
原帖由 乒之仁 於 2009-7-13 13:47 發表
加油牙 bluesky仔仔
5好咁輕易放棄
Thanks 仁仔 !

引用:
原帖由 紅雙喜 於 2009-7-13 13:10 發表
你篇文章激勵左我,我以前打開一面粒仔既!
謙虛講句可以話贏過好多高手!
發覺打粒仔冇乜進步空問,所以今年3月先轉橫板打!
而家既情況就好似你個囝囝咁樣,又唔識拉孤圈球、又打漏!
近排打比賽,成日都輸,曾 ...
有一龍蝦脫殼故事, 與閣下分享。 互勉之! 不要放棄!

加油 !繼續努力呀!

有一天,龍蝦與寄居蟹在深海中相遇,寄居蟹看見龍蝦正把自己的硬殼脫掉,只露出嬌嫩的身軀。

寄居蟹非常緊張地說:“龍蝦,你怎可以把唯一保護自己身軀的硬殼也放棄呢?難道你不怕有大魚一口把你吃掉嗎?以你現在的情況來看,連急流也會把你沖到岩石去,到時你不死才怪呢?”

龍蝦回答:

“謝謝你的關心,我們龍蝦每次成長,都必須先脫掉舊殼,才能長大, 才能生長出更堅固的外殼,現在面對的危險,只是為了將來發展得更好而作出準備。”

寄居蟹細心思量一下,自己整天只找可以避居的地方,而沒有想過如何令自己成長得更強壯,整天只活在別人的護蔭之下,難怪永遠都限制自己的發展。

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-13 12:25 發表
以前, 兒子攻球是’ 撞’ 的多,
最近才學拉弧圈球, 要 “磨”多D!
練習時都算 ok!

昨晚, 在自己球會打分, 兒子嘗試把學到的弧圈球技術用於實戰中,
時間就係差D D,  就常打漏,
所以, 打分的成績就差左!

但 ...
每學一樣新技術都要一段時間去掌握同磨練
+ oil 呀
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

發新話題