發新話題

乒超聯的苦與樂

乒超聯的苦與樂

這季乒超聯終於告一段落,心裡面有一些感覺想抒發一下。

呢個不材隊長帶領偉裕B打了這一季賽事,其間無論自己同隊友都不竟努力過,雖然都贏了三隊在我隊排名對上的球隊,當中不乏精彩的賽事,奈何不懂得玩這個計分遊戲,也失掉了一些不應失的分數,例如球員缺席;對方排陣錯誤而得益,因自己未能現身而未有更正,之後每一場我都不敢缺席;也有時會排陣過份保守而得分不足......導致今季的成績未如理想

每次出場陣容我都要考慮到實力上的差異、勝負的可能性、讓球員出場的機會才決定當日的陣容。因為不想被友隊預先知到陣容而無在網上post出來,亦希望大家明白!

在此僅致謝每位為球隊出過力的球員:阿業、Wilkit、大隻佬、Leslie、Samuel、Matthew、Rian、Myron、Alvin、曲奇餅、小吉、Garfield。亦感謝隊友忍耐我的壞脾氣,繼續為會出力!

希望各隊友都享受比賽,珍惜自己對乒乓球的熱誠,下季賽事即將開始,大家再努力上戰場,加油!

B隊隊長
Garfield上
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

最重要是每位隊友都可以出場參與,
不要太計較勝負而影響隊友之間感情

今季乒超聯終於完成,成績未如理想。但我看見有一些球員的成長及進步,在乒超聯中特別感覺到
(1) 阿業的比賽心理進步;
(2) Wilkit的穩定性;
(3) Alvin的套路
(4) Rian的實戰能力。
(5) 其他球員都有一些進步(因我沒有出席不能詳說)。

除此以外,還有以下觀要點:
(1)
訓練大家的團結精神為重。
(2)
幫助青少年的成長。
(3)
透過比賽了解自已的不足。
(4)
訓練各位球員比賽前的心理調節及賽後結果分析。
(5)
希望各位熟悉的賽事的規則,不是去打一場波的心態便行。隊長這不是你一個責任是大家的。
(6)
臨場缺席問題有關做人方面,不說(這處只說乒乓球)。

最後,感謝隊長的無私的付出和熱誠,在此小弟有一個愚見,建議隊長是終身制好嗎?

B隊先進隊員

Samuel

引用:
原帖由 samchtam 於 2009-6-26 11:13 發表
今季乒超聯終於完成,成績未如理想。但我看見有一些球員的成長及進步,在乒超聯中特別感覺到
(1) 阿業的比賽心理進步;
(2) Wilkit的穩定性;
(3) Alvin的套路;
(4) Rian的實戰能力。
(5) 其他球員都有一些進步 ...
多謝你的提點同鼓勵,你也有為球會球隊出力,你絕對明白那種想大家好、想大家又開心又有進步的感覺,但又心急不來.......你都要俾心機!

我不希望有隊長終生制,未想嫁俾球會,喬會長又冇出糧俾我,還是要自力更新!

加菲, 你記得貓仔攪個網同埋乒超既原意係乜嗎?!
其實你已經做到一個好成功既隊長職責. 比起其他隊有過之而無不及.

乒超變化實在好大. 記得上年大家都係抱住玩下, 打完波食飯, 見識大場面等等既心態黎玩.
今年雖然有所唔同, 有星級球手, 也有排名高到嚇親人既甲級球手.
不過我相信我地呢個網, 同埋辦乒超既宗旨, 都無變過. 就係:
More games, more friends, more fun.

所以, 以你咁有責任感既隊長黎講, 小弟都要勁讚你好野!! 加油, 呢個球圈唔只得乒超比賽既, 仲有月賽, 球局, hkttf 既盃賽等等 (我唔數乒總果d啦, 有乜野比賽好玩個hkttf 攪既比賽丫!!!!)

隊長大人,

我有以下既訴求:

(1)我覺得隊員週新要跟c朗看齊;
(2)應向會長申請資金進行球員收購
(3) 因比賽完畢體力消耗過大, 隊長應請食飯令隊員體力盡快回復
(4) 如隊員有心理上的問題,例如輸球不能平復, 應有跟進工作(e.g. 請唱K, 請dum骨)

偉裕B特攻隊員

Rian

茄菲,

首先我十分感謝你作為乒超其中一名的領隊, 在我看來你已做得好好好好好. 亦給予我們大會很大体諒和支持, 坦白說做領隊不容易, 但我欣賞乒超每一位領隊, 但他們都是做得最多, 打得最少, 你看看防兄, 來便次次來, 打便不見他. 廠長也是, abc 也是 xyz 也是, 不能儘錄.

因為訂場問題, 引致乒超唔可以定時在一個固定的地方比賽, 所以你們在安排上亦十分困難. 但來季我們會集中週六打, 所以我相信會好一點. 坦白說相對你, 我做得更不好, 很多安排未欠周到. 但我期望下次可以改善.

Who is Perfect ?  Anyway 期望來季你們打得更好. 今日比較忙, 打住咁多先
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-6-30 10:53 發表
茄菲,

首先我十分感謝你作為乒超其中一名的領隊, 在我看來你已做得好好好好好. 亦給予我們大會很大体諒和支持, 坦白說做領隊不容易, 但我欣賞乒超每一位領隊, 但他們都是做得最多, 打得最少, 你看看防兄, 來便次 ...
辛苦貓哥的安排,加菲一定繼續努力,希望各領隊都一齊加油!

引用:
原帖由 riantam 於 2009-6-30 10:41 發表
隊長大人,

我有以下既訴求:

(1)我覺得隊員週新要跟c朗看齊;
(2)應向會長申請資金進行球員收購
(3) 因比賽完畢體力消耗過大, 隊長應請食飯令隊員體力盡快回復
(4) 如隊員有心理上的問題,例如輸球不能平復, 應 ...
你有病係咪要快D醫呢?

引用:
原帖由 garfieldjam 於 2009-6-30 11:17 發表
你有病係咪要快D醫呢?
以上的訴求才可以藥到病除啦!

隊長大人 ,

請接受我的訴求

一係請我食飯都ok.....我要食海鮮....多謝隊長大人

引用:
原帖由 riantam 於 2009-6-30 14:48 發表
隊長大人 ,

請接受我的訴求

一係請我食飯都ok.....我要食海鮮....多謝隊長大人
me 2

好多謝B隊特工<病人>的意見~
隊長~~~~妳係我心目中經以係120分了~~~

如果乒超改星期六就慘啦....

上次打完去唱k, 唱到6:00仲要食埋早餐先走...

要買定箱紅牛放o係歌街先.....

發新話題