發新話題

打乒乓球影响了學業

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-5-3 18:50 發表
我媽媽都話讀好書先搞興趣既野...
哈..哈.哈, 好多家長都 系這樣想的,
不過, 我覚得學業和有益身心的課外活動, 同樣重要
甚麼叫做讀書好呢, 好難一蓋而論!

引用:
原帖由 iSaMaRE 於 2009-5-3 17:23 發表
佢覺得自己係好正經咁去練波,,你罰佢一定唔服,,況且佢認為自己唔係去玩第二d野,,只係去運動。

其實你同佢傾下,,管理番好個時間既話其實問題不大,,佢e+仲細,,keep著有打就可以了,,唔洗狂操。
你講得很對,
佢覺得自己係好正經咁去練波 (仲好辛苦 tim),我罰佢一定唔服!
我會同佢訂一個準備考試時表!

你說’ 佢e+仲細,,keep著有打就可以了,唔洗狂操。’我都是這樣想,

但是, 因為他是初學, 有很強的欲望想打好D, 所以他自己選擇去狂操, 我是瞭解他的想法的!(兒子點想, 我點會唔知!)也儘量去體諒及支持!
但影響到學業, 就要切法解決!

引用:
原帖由 Yankee 於 2009-5-4 12:22 發表
If your kid have a chance to choose, to be the 10A HKCEE student or a HK Youth TT Champion, which one you would like your kid to be?
I would choose a HK Youth TT Champion for sure, IF he could also do something like 10B HKCEE.

Bluesky, you now have your own section wor! "香港乒乓球論壇 » 網友網誌 » Bluesky » "

看了bluesky兄多篇文章,就可知作為父親,為小朋友將來,確實是費剎思量.
我兩個小朋友也喜愛乒乓的.大兒子上中學後,經自已衡量,決減少打球時間,以應付校內繁重的功課,我未有為兒子作出任何决定或阻止,球技生疏了嗎?沒有,不過進度慢了,但他更珍惜寶貴的練球時間.
小女由於小學關係,仍可為所欲為,但呈分試迫近,和她商量後亦有所調整.
事實上,你想兒子打球去到那水平?
如你想小朋友打近國內水平,可以,每天練至少6小時,放棄其他所有東西.還有很多預計不到的事情.
這是小弟兩年前到國內親自看到的.

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-5-3 16:35 發表
時間管理得好是沒有問題的..........
同意, 所以會同佢訂一個準備考試時表!

引用:
原帖由 pingpong 於 2009-5-3 17:39 發表
求學時期,應以學業為重,減少練波吧!
好好地同佢傾!
巳同佢傾左, 但唔知佢真系明白幾多 “甚麼是 求學時期,應以學業為重”

我會同佢訂一個準備考試時間表!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-3 18:21 發表
其實不如你好好同佢訂立一個時間表仲好啦
同意, 所以會同佢訂一個準備考試時表!

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-5-3 18:22 發表
我唔覺得停佢打波有咩用, 因為你停左佢打波, 唔代表佢將果d時間囉左來讀書, 佢可能會因為你唔俾佢打波, 佢咪做其他野囉, 打機上網玩其他野好, 甚至將d功課攤長來做, 總之就係唔溫書.
我諗最好係鼓勵佢自律, 分配好d ...
同意你說的!

我唔會停佢打波,激氣時想想而矣!

他今次考試差左, 等他好好反省,

考試前, 唔好成日打波, 早D 開始準備!

引用:
原帖由 alexlaw 於 2009-5-3 20:20 發表
我同你仔仔一樣,樓主同我阿媽一樣...
哈..哈.哈.., 你阿媽有冇停過你的乒乓球活動呀?

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-5-3 22:14 發表

只是認真問題

你仔仔一日打波用幾多時間?

其他時間用黎溫書都得~

但係溫書係唔係狀態就係問題啦.....

佢溫書唔尊心,溫幾奈都無用~
打波唔系日日打, 不過集中在星期五, 六, 日,

其實問題應是考試前打太多波, 睇太多 youtube 乒乓球比賽, 太遲開始準備考試!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-3 22:17 發表
你可以比d獎勵佢..例如..佢考試考到幾多平均分就送塊令拍比佢等等
當然啦..你set既目標吾好太高..如果吾系以宜家細路既心態黎講
佢地會話:咁難考到咁高分..我寧願吾要好過
我問過佢最想得到甚麼獎勵,

答案就是” 打多 D 波”

哈..哈..哈, 他剛開始習慣塊 YEO, 現在甚麼靚拍都不想要!

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-5-3 22:36 發表
一日練習唔超過兩個鐘
一星期唔超過十個鐘
就應該冇問題啦
凡事都唔能夠過量
上面 quota 全超過,

但他唔系日日打波 , 系集中在星期五, 六, 日,

星期六可達5-6 個鐘

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-5-4 10:38 發表
I agree it may just be time management issue, need to learn sooner or later anyway, why not learn now?

But need to the find root cause first, 考試成績退步了really because of ping pong ...
Hahaha, Thanks for your advice.

I don’t know how to teach him time management ! So I will work out the exam preparation time table with him. Hope he can get a better result next  time.

I think the root cause is that he is too crazy about  playing table tennis. In order to get more time to practice table tennis, he even dropped  learning Taekwondo (an activity he has got the champion in HK Youth Taekwondo Competition  but need spend lots of time to practise ). You can imagine how crazy is him about TT.

打球時間中, 包括學波, 練波, 打分及玩,

他打分所用的時間最多,

打分時就把平時學的技術應用上。

練基本功,他都想有人可同佢練, 可惜沒有!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-5-4 10:49 發表
看看是否他的體能或精神不能同時兼顧打波及溫習....
因為有時打完波後是不能集中溫習的
其實, 星期六, 日, 一天5-6小時 (包括大班的玩,打分, 學習, 練習) 我睇佢真系好累的

你說得對, 有時打完波後是不能集中溫習的, 等我再留意下先! Thanks !

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-5-4 10:57 發表
不打波都有可能影响學業
對呀, 不打波都有可能影響學業,

因為把時間花在其他方面,

打得太多, 又影響學業,

引用:
原帖由 songyip 於 2009-5-4 11:44 發表
沒辦法, 現今家長以 "趙XX" 小朋友這位優才作藍本, 他們均希望自己的兒女能 "品學兼優, 運動俱佳"; 原意上是好的, 但要取得兩者的平衡, 實屬不易, 而且早上(至下午)要上學, 放學後又要補習和練球, 精神體力負荷大, 某 ...
哈..哈..哈, "趙XX" 是兒子的偶像, 他真是優才的藍本!

"品學兼優, 運動俱佳” , 實屬太完美啦!

每個人的天賦不同, 只要巳盡力, 成績是其次, 不能強求,

我希望兒子有個開心的童年,

所以學業上, 也沒有要求他補習或要考全班頭幾名,

只要學業成績ok, 他可分配他的時間, 參加有益身心的課外活動 !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-4 22:31 發表

我問過佢最想得到甚麼獎勵,

答案就是” 打多 D 波”

哈..哈..哈, 他剛開始習慣塊 YEO, 現在甚麼靚拍都不想要!
宜家都就黎考大考啦
你叫佢..如果你想真系打多d波既..就叫佢比心機考好個試
暑假個陣..佢一日打12個鐘都得啦
其實小朋友最緊要系哄既姐
佢地成日貪新鮮..就連我都系...
你一見到人地有d咩令野..就會好想要

引用:
原帖由 妮妮 於 2009-5-4 12:04 發表
我媽都係學業理由5俾我打波-.-
1個禮拜2個中佢都嫌多lo
1個禮拜2個中太少太少了...

但是, 你是否巳售參加了很多其他活動呢?

引用:
原帖由 Yankee 於 2009-5-4 12:22 發表
In my opinion, school work and education for kids must be on 1st priority, unless you are not living in Hong Kong or you are very rich.  Too bad and too sad, but that's the reality.  If your kid have a chance to choose, to be the 10A HKCEE student or a HK Youth TT Champion, which one you would like your kid to be?  ...
Agreed. School work and education for kids is the first priority. But I only hope my son can work hard and  get whatever result he deserves basing on his efforts spent. If he had work hard to achieve his goal, I would not care whether he got HK Youth TT Champion or 10A HKCEE. This might be his goal one day but not mine.

To tell the truth, he had got the champion in HK Youth Taekwondo Competition in HK and Macau (in his weight group), but now he chooses to drop Taekwondo because he need more time to practice TT. TT is a new sport he has learnt for ten months.I let him  choose a sport he has slim  chance to get prize.

For sports he choose, he pushes himself to practice . I have no pressure putting on him. Seeing his determination and hardworking to improve his skills, I  only try to provide him with resources for skill improvement.

Funny enough, I have not paved the way for my son  to enter famous local secondary school. I have just chosen the secondary school for him in our district (North District).

No doubt that  school work is the first priority .But I think helping kids to actualize their potential and let them have a happy childhood is most important .

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-5-4 14:19 發表

I would choose a HK Youth TT Champion for sure, IF he could also do something like 10B HKCEE.

Bluesky, you now have your own section wor! "香港乒乓球論壇 » 網友網誌 » Bluesk ...
Really ??? you are not greedy ar!

發新話題