26 12
發新話題

HKTTF 會員有冇青苗或青苗父母?

今天才知道全港青苗分8 區, 每區有A, B兩 组, 每组有男有女的青苗!

青苗真系好難入!

以B 组 (11-14歲) 男子青苗為例,

每區人數由12至16不等, 全港共有约120 人,

名額有限, 入到的真厲害 !
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

同小朋友練多 D 波, 每區都有 12-16 個位, 話多唔多, 話少唔少, 練好 D 波總有機既
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

育才便一定有, 青苗都應該有
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

play more is good

考青苗有四種基本技術:
正手攻球
左推右攻
搓中側身拉
發球

+動作協調

青苗每星期學四粒鐘.
其實系學咩技術? 多吾多時間比小朋友對練?

而家我小朋友學緊恒生, 每次兩粒鐘, 實際掂波的時間比較少.

是1至7級......嗎?
我大仔有玩過,but...........
青苗多時間比小朋友對練,但coach 1對12

其實入得青苗, 基本技術應該不錯了.  所以, coach1 對 12, 應該是在他們對打中,留意他們的流暢性,  改善他們的步法, 意識, 和心態. (我估?)

我囡囡系學緊1至7果隻, 我都只系希望她從一班人上課學習中, 培養打乒乓球的興趣.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-27 11:18 發表
其實入得青苗, 基本技術應該不錯了.  所以, coach1 對 12, 應該是在他們對打中,留意他們的流暢性,  改善他們的步法, 意識, 和心態. (我估?)

我囡囡系學緊1至7果隻, 我都只系希望她從一班人上課學習中, 培養打乒乓 ...
請問1至7果隻是甚麼?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-27 11:26 發表

請問1至7果隻是甚麼?
進修班1-7級
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

從各方面,青苗比1至7級理想
建意練好四種基本技術,12/2009考青苗

引用:
原帖由 mankit 於 2009-3-27 11:51 發表
從各方面,青苗比1至7級理想
建意練好四種基本技術,12/2009考青苗
上年是9月10曰至10月3曰報名, 可能今年也是!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-28 06:44 發表

上年是9月10曰至10月3曰報名, 可能今年也是!
咁要練好4種考核技術嘞

引用:
原帖由 mankit 於 2009-3-29 00:59 發表

咁要練好4種考核技術嘞
從乒總網找到以下青苗甄選測試內容, 想問每項要求標準如何?
Thanks  

1.        每項的規定時間?
2.        每項可用球的數目?
3.        達標的板數?

甄選測試內容:

1. 參加者須知
2. 技術測試內容 (本會保留修改測試項目的權利及詳情只限於甄選當日公布):
        2.1 第一部份:正手對攻球(考生須達到指定技術要求,方可進入第二部份測試。)
2.2 第二部份:
2.2.1 正手對攻球(1分鐘累積球數)
                2.2.2 推攻球
2.2.3 對搓中側身拉/攻球
2.2.4 發球測試
            (除以上四項評分外考官會觀察考生整體表現,就球員控制球速、動作協調性及反應�集中力三方面加以評分。)

http://www.hktta.org.hk/training_activity/yat/index.html

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-29 01:08 發表

從乒總網找到以下青苗甄選測試內容, 想問每項要求標準如何?
Thanks  

1.        每項的規定時間?
2.        每項可用球的數目?
3.        達標的板數?

甄選測試內容:

1. 參加者須知
2. 技術 ...
你小朋友是細仔.
正手: 60-75  (1分鐘)
推攻: 50-65組(2吓為一組)5球機會
搓拉: 10球機會
發球: 20球(左/右A3紙)
2/3分

另1/3是動作協調性
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 多謝分享 2009-5-16 13:46

引用:
原帖由 mankit 於 2009-3-29 20:06 發表

你小朋友是細仔.
正手: 60-75  (1分鐘)
推攻: 50-65組(2吓為一組)5球機會
搓拉: 10球機會
發球: 20球(左/右A3紙)
2/3分

另1/3是動作協調性
Thanks a lot.

報到 !!  
小兒 7 Years Old 努力中

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-27 11:18 發表

我囡囡系學緊1至7果隻, 我都只系希望她從一班人上課學習中, 培養打乒乓 ...
你囡囡青苗結果考得如何?合格嗎?

引用:
原帖由 青見人 於 2009-12-9 02:51 發表

你囡囡青苗結果考得如何?合格嗎?
今晚睇反這個舊貼, 好多好多感觸--- 時間好似過得真快. 由吾知咩叫青苗, 到報名, 至放榜...好似無耐之前的事.

多謝青見人的關心, 囡囡好好彩啦, 比佢考到.  

另外, 要多謝mankit 曾給我的寶貴意見.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-12-10 23:42 發表

今晚睇反這個舊貼, 好多好多感觸--- 時間好似過得真快. 由吾知咩叫青苗, 到報名, 至放榜...好似無耐之前的事.

多謝青見人的關心, 囡囡好好彩啦, 比佢考到.  

另外, 要多謝mankit 曾給我的寶貴意見.
恭喜! 恭喜!
雖然 blueskyson 考唔到, 但都要多謝Mankit 的寶貴 tips.
Many thanks Mankit.

26 12
發新話題