28 12
發新話題

[膠皮討論] 直板橫打 反手膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

直板橫打 反手膠

小弟宜家用緊YEO,正手用緊razka 9。 反手用緊rozena。 想試下轉反手膠。諗住試EL-P, razka 7 or Nittaku fastarc S1。想請問轉邊隻好?
唔該大家

EL-P or T64

我打橫板, 之前都試過係YEO反手用EL-P, 但係個感覺好木, 隻波個速度點打都唔去, 而且塊膠既重量唔算好輕, 可能要習慣一下, 後來轉左用XIOM藍V就好好多
亦都試過係個朋友既HUGO SAL上面打過EL-P, 個感覺係好好打, 所以可能EL-P唔係咁識合YEO

個人意見, 只供參考

引用:
原帖由 AKINA 於 2022-8-31 13:42 發表
EL-P or T64
T64當然好,但太貴了。
小弟都係睇緊啲2xx-300價位既膠

引用:
原帖由 橫板直打 於 2022-8-31 14:12 發表
我打橫板, 之前都試過係YEO反手用EL-P, 但係個感覺好木, 隻波個速度點打都唔去, 而且塊膠既重量唔算好輕, 可能要習慣一下, 後來轉左用XIOM藍V就好好多
亦都試過係個朋友既HUGO SAL上面打過EL-P, 個感覺係好好打, 所 ...
多謝你既意見。睇黎藍V都可試下喎

引用:
原帖由 TerryCW 於 2022-8-31 13:10 發表
小弟宜家用緊YEO,正手用緊razka 9。 反手用緊rozena。 想試下轉反手膠。諗住試EL-P, razka 7 or Nittaku fastarc S1。想請問轉邊隻好?
唔該大家
你唔滿意rozena咩?想要咩效果?

如果直板過重左(192G)。想換反手去整輕佢, 有咩膠作為反手橫打, 輕得黎又唔會冇力?

引用:
原帖由 Kenixting 於 2022-9-1 17:24 發表

你唔滿意rozena咩?想要咩效果?
塊膠用舊左,就爆邊。都要換。想試下其他。

回復 7# mhz 的帖子

Nittaku S-1 速度型2.0mm , 重量輕EL-P 好多Donic Acuda S P-2 2.0mm, 易透, 輕量, 彈波

引用:
原帖由 ncterry 於 2022-9-2 10:27 發表
Nittaku S-1 速度型2.0mm , 重量輕EL-P 好多Donic Acuda S P-2 2.0mm, 易透, 輕量, 彈波
請問2者容錯性如何?邊塊攞嚟擰起下旋容易控制啲?
唔該

引用:
原帖由 TerryCW 於 2022-9-2 12:35 發表
請問2者容錯性如何?邊塊攞嚟擰起下旋容易控制啲?
唔該
S-1 可能會好D,  P-2 弧線會低平D

引用:
原帖由 ncterry 於 2022-9-2 12:58 發表

謝謝你的建議!

donic f1? 用過都好以幾輕, 又快

引用:
原帖由 ncterry 於 2022-9-2 12:58 發表

Acuda S1 係一塊較容易把下旋拉起
既膠,但拉出的質量不算太高,感覺
係如果反手拉球未掌握得好的話,可
以選擇,因為此膠容錯性高。

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2022-9-2 18:29 發表

Acude S1 係一塊較容易把下旋拉起
既膠,但拉出的質量不算太高,感覺
係如果反手拉球未掌握得好的話,可
以選擇,因為此膠容錯性高。
我仲以為係講緊Nittaku fastarc S1。原來係講緊Donic 。我誤會左

順便問下。直板反手膠係咪越輕越好?唔該大家

引用:
原帖由 mhz 於 2022-9-1 17:51 發表
如果直板過重左(192G)。想換反手去整輕佢, 有咩膠作為反手橫打, 輕得黎又唔會冇力?
Rakza9

引用:
原帖由 TerryCW 於 2022-9-1 23:15 發表
塊膠用舊左,就爆邊。都要換。想試下其他。
市場版yeo冇力,你直接用elp起

引用:
原帖由 Kenixting 於 2022-9-2 21:59 發表
市場版yeo冇力,你直接用elp起
多謝你的意見

又問下,如果用elp 。反手膠重過正手,有無影響呢?

同埋想問下反手果面既膠,係咪應該黏到貼曬拍柄,唔使留位?

唔該

引用:
原帖由 TerryCW 於 2022-9-2 19:57 發表
我仲以為係講緊Nittaku fastarc S1。原來係講緊Donic 。我誤會左
你無誤會呀, 我講緊 nittaku S-1 , 上面師兄講緊 donic S1
Donic S1配YEO 唔太適合, 海綿硬左, YEO 本身都脫板快, 擰拉抓唔到球, 失誤較多
如果真係要用donic 的話, Acuda S P2 (易打透, 彈波快, 似T64), , Acuda S2 (旋轉好), Bluefire M2 (弧線够飽滿), 都可以試下。EL-P 用反手都幾好呀, 但我用過都覺得偏重
你塊YEO 如果偏重, 配輕D既膠會靈活D, 横打無咁易偒手碗。反手膠配滿啦。

28 12
發新話題