26 12
發新話題

小心對手打磨菇頭長膠出老千

小心對手打磨菇頭長膠出老千

公開賽又即將開鑼了
大家努力練波之餘
記緊要慎防對手
可能會打"蘑菇頭長膠"出老千呀

https://kyw988.wixsite.com/tabletennis

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

咁要用測老千機喎
<-->
.

裁判話比佢用都冇辦法
乒超領隊 : 雄昇球會

引用:
原帖由 水行俠 於 2022-7-28 09:40 發表
現時本港既正規賽冇引入呢部機嚟驗,裁判話冇問題比佢出賽咁都冇辦法㗎 !

差唔多又一年喇 ! 最近兩次比賽,都比對手用固化長膠以弱勝強,好似冇哂符咁 ! 聽聞國內像樣既比賽,都開始用檢測儀查膠,但香港賽事就完全冇人諗過。開始懷疑我哋D中下水平,繼續正路練波係未要停 ! 定玩下其他野,有空先玩返兩板 !

2024 Tibhar cup 盃 導入固化長膠檢測儀

https://youtube.com/shorts/-vftmAYaW28?si=rLtSiAwhl3vWftYI

乒總將會引用

就我所見,較多改作的固化長膠有: Air upupupup,大維saviga v,388C-2,雙魚1615,銀河晴...等。

個人推薦代替品,黃建疆特製銀河vvip長膠。已有波友一早轉用左 !

如果兩個都蘑菇頭會點
技術高嗰個贏?
定都係靠器材?

當然技術高有利;而冇咁邪果亦會有利(較易控球)。

引用:
原帖由 葉師傅 於 2024-7-16 23:51 發表
差唔多又一年喇 ! 最近兩次比賽,都比對手用固化長膠以弱勝強,好似冇哂符咁 ! 聽聞國內像樣既比賽,都開始用檢測儀查膠,但香港賽事就完全冇人諗過。開始懷疑我哋D中下水平,繼續正路練波係未要停 ! 定玩下其他野,有空先玩返兩 ...
葉師傅兩星期前比賽被一個固化"低手"炒了三隻蛋,如比我都十分會沮喪.但現在實在沒辦法.明知違規鬼膠仲拎出嚟打(只為贏波),這完全不尊重遊戲規則,亦唔尊重對手,亦比人睇清佢的人格吧

固化長膠這回事,已街知巷聞。亦已有解決方法,差在何時解決問題。在這時業餘可能需要推廣禁固化行動,或經常搞開像樣比賽既團體,可先引入檢測儀扶助,維護比賽公正。(檢測儀係淘寶賣290人仔)

引用:
原帖由 kyw9 於 2024-7-23 22:51 發表

葉師傅兩星期前比賽被一個固化"低手"炒了三隻蛋,如比我都十分會沮喪.但現在實在沒辦法.明知違規鬼膠仲拎出嚟打(只為贏波),這完全不尊重遊戲規則,亦唔尊重對手,亦比人睇清佢的人格吧! ...
黑貓白貓捉到老鼠就是好貓
@ @

固化長膠入侵學界聯賽

聽某些學生哥講今年某區某組別學界聯賽遇上某學校成隊都打固化長膠,仲被人強搶左冠軍。

已經不是個別例子,可以話係有人有組織教學生使用。真係做大人其身不正,教壞小朋友。

勝之不武......只相信真正的乒乓球運動高手,是棄用違規長膠的.

各位乒乓球界”低手"
你們苦練了多年
是否自知沒有什麼天份
所以仍然進步不大呀?
又或者根本不想花太多時間練習
但又好想擊敗啲高手?
在比賽中獲獎無數!

現有眾多現實案例
就是快快轉用”固化鬼膠”吧!

你可在淘寶上打上”固化長膠"字眼
就可以找到唔同花款的"違規鬼膠"
理論上
價錢越貴,性能就越鬼!
現在所謂最邪的蘑菇頭/微曲面長膠
就算你只有阿戊水平
亦可擊敗些你認為你這生沒有可能會贏的對手

如你恐怕對手可"看出"你是打緊鬼膠的話
仍可用"平面固化"作弊
現今新一代隱蔽的那種
可以小 S 型轉彎
都已十分邪惡
並且從肉眼上好難分得出是"加重料"
但比賽時因雙方可以互看對方的板子
事前嚴厲警告對手"只看勿摸"就好吧!

有人問未有儀器去check違規固化鬼膠咩?
答案就是 ittf 仍未批准使用

所以在比賽中"擺明作弊"
對手/裁判 都 "吹你唔脹"
兵總更加可當佢冇到
”戊组波" 都可以直升上甲乙組

就算將來已批準儀器去check膠皮
但你有冇聽過
你有張良計,我有過牆梯
將來新發明的違規固化鬼膠
都能睇準該儀器的漏洞而通過檢測!

當你自己呃了自己
一旦成為真的 "偽高手”後
就會對這些鬼膠 ”愛不釋手"
就像吸毒那樣上癮搣唔甩
不甘心打返正規膠皮做回"低手”

但對手一定發現你塊鬼膠的確很邪
反旋轉食到連阿媽都唔認得
無限的機會球供給”低手"任拍任沖
甚至唔洗點使用正手攻波
用塊 "最鬼 ” 的慢速地左篤右篤
對手就會"乖乖地"自動打失
輕輕鬆鬆炒佢三隻蛋
輸比你並不是輸比你的技術/實力
而是肯定只是輸比你塊違規鬼膠

但心境同時要吃得很開
食得鹹魚要抵得渴
賽前搽定啲厚厚面懵膏

所謂自己的 "快樂乒乓"
是建築在 "對手的痛苦" 上

比人話 "無恥" 都冇所謂

友誼第一、比賽第二可以調轉嚟寫
賽果(贏波攞獎)先最實際
什麼"體育精神"就可以通通忘記吧

雖然就算對手把口冇直接你
但其實心裡默默地咀咒你

低手你加入了 "鬼胶 大聯盟" 未呀?!

26 12
發新話題