24 12
發新話題

[砌版討論] 請問這個組合可以嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

請問這個組合可以嗎?

想試打橫版。
請問 Timo Boll CAF, AIBISS, ROZENA 這個組合可以嗎?

關於組合

反手ro聲乸係正常配套

正手膠係乜?

看你水平和要求而定

引用:
原帖由 DonaldFung 於 2022-6-14 23:52 發表
想試打橫版。
請問 Timo Boll CAF, AIBISS, ROZENA 這個組合可以嗎?
唔建議打呢塊板,你係買clcr

正手mxp 反手rozena

謝謝您的回覆。
明白你的意思,我也知道我的提問不好答。
引用:
原帖由 apple666orange 於 2022-6-15 09:28 發表
反手ro聲乸係正常配套

正手膠係乜?

看你水平和要求而定

謝謝您的回覆。我現在打直板,用張繼科 ALC 及 Clipper Wood CR。現在想試打橫板。我有想過再買 Clipper Wood CR。不過又想試試新板。
你建議的兩塊膠係好多人選擇的組合。我未用過。可能今次會試。
引用:
原帖由 Kenixting 於 2022-6-15 12:24 發表

唔建議打呢塊板,你係買clcr

正手mxp 反手rozena

不如你問吓球友有冇人打過Timo Boll CAF,意指這種物料CAF,甚麼球感。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 DonaldFung 於 2022-6-15 12:57 發表
謝謝您的回覆。我現在打直板,用張繼科 ALC 及 Clipper Wood CR。現在想試打橫板。我有想過再買 Clipper Wood CR。不過又想試試新板。
...
如果你想試平價碳板

Tmount 760
Yasaka malin carbon
Dhs 506x

若以練球、強身、健體、娛樂以及休閒消遣為目的,Timo Boll CAF夠用

我在一樓上邊講嘅板同埋膠,係我問乒乓球店老闆後,他建議給我的。不過我既波友未用過 Timo Boll CAF 和 Aibiss,所以我喺呢度向大家請教。如果冇人用過,我都唔敢買啦。
引用:
原帖由 青見人 於 2022-6-15 13:16 發表
不如你問吓球友有冇人打過Timo Boll CAF,意指這種物料CAF,甚麼球感。

謝謝你的回覆。我會看看。
引用:
原帖由 Kenixting 於 2022-6-15 13:22 發表

如果你想試平價碳板

Tmount 760
Yasaka malin carbon
Dhs 506x

謝謝你的回覆。
引用:
原帖由 水行俠 於 2022-6-15 13:29 發表
若以練球、強身、健體、娛樂以及休閒消遣為目的,Timo Boll CAF夠用

引用:
原帖由 DonaldFung 於 2022-6-15 13:36 發表
呢堆又平又夠力。

AIBISS

呢塊膠完全唔打得
兩個字 死韌
同等價錢不如玩MXP好過

10個球友11個都話唔好打
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

謝謝你的回覆。
引用:
原帖由 寫工 於 2022-6-15 15:12 發表
呢塊膠完全唔打得
兩個字 死韌
同等價錢不如玩MXP好過

10個球友11個都話唔好打

正手推薦

T巴 MXS或MxD
nittiku G1
JOOLA 王朝

呢四款打開外套既
包掂 既沖且轉

引用:
原帖由 apple666orange 於 2022-6-16 09:01 發表
T巴 MXS或MxD
nittiku G1
JOOLA 王朝

呢四款打開外套既
包掂 既沖且轉

關於膠皮

順帶一提
MxP 超級唔襟打
兩星期就跌哂watt
×××××唔好買××××××××

引用:
原帖由 apple666orange 於 2022-6-17 15:00 發表
順帶一提
MxP 超級唔襟打
兩星期就跌哂watt
×××××唔好買××××××××
Mxp你只要唔停咁打又冇乜太大問題,但擺放超過一個月拎黎打返就係咁跌。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 DonaldFung 於 2022-6-15 13:35 發表
我在一樓上邊講嘅板同埋膠,係我問乒乓球店老闆後,他建議給我的。不過我既波友未用過 Timo Boll CAF 和 Aibiss,所以我喺呢度向大家請教。如果冇人用過,我都唔敢買啦。
...
買球拍會考慮評測,最緊要有冇人打過,多唔多人打(多人打未必一定*最*好)如果可以試下就最好,坊間都係純木、炭+木、Carbon、ALC、ZLC、檜多人用,較少係Bamboo、CAF等,一塊板都唔便宜,想燒銀紙都要有個合理借口。

引用:
原帖由 DonaldFung 於 2022-6-15 12:57 發表
...
如果打開ALC,轉橫板時也可考慮,,因為球感應該差不多。亦可拎塊直板當橫板打下看看,主要重心不同,你預計打出黎既力量會較橫板打了點折扣。

24 12
發新話題