25 12
發新話題

[砌版討論] 初學打波點砌好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

初學打波點砌好?

大家好,如果好彩既話一個月後就可以打返波。

想送塊球板比個初學打波既朋友,希望大家比下意見。

要求:直板、兩面反貼、全新、盡量平。

我打算底板買 銀河 N-10 乒乓球 底板 (某間我幫襯開既鋪頭Online賣緊HK$ 70, 簡介寫係5層純木)

套膠我見銀河同729都好多HK$100內既選擇,不過唔知邊隻比較好。(比初學者用)

以前幫襯開果間鋪頭老闆會好用心講解,不過搬左加重開之後都無去過,而家車費貴過塊底板。

小小卡比

建議你睇吓本網站二手買賣分頁,有時會執到好嘢.
一分錢一分貨,如果你打算Keep住打,怕好快就滿足唔到你.

銀河N系中,N到咁後打唔落手, 5夾N2, 7夾N4稍為玩得下
<-->
.

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2022-3-22 23:36 發表
建議你睇吓本網站二手買賣分頁,有時會執到好嘢.
一分錢一分貨,如果你打算Keep住打,怕好快就滿足唔到你.
多謝意見。不過唔係比我用,可以平平地玩住先。到有心打既時候,自然會想換塊更好既。
小小卡比

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2022-3-23 01:04 發表
銀河N系中,N到咁後打唔落手, 5夾N2, 7夾N4稍為玩得下
完全無concept有咩分別。

如果唔介意既,可唔可以簡單分享一下?非常感謝。
小小卡比

一個月後就係第六波疫情冇波打

你預算幾多先?

板呢家野,可以好平又可以好貴。你有個大約預算同埋佢係長玩?

~ 最慘就係你用過別人的板&膠

~ 你就知自己可以勁好多

~分分鐘 比人叫勁人

引用:
原帖由 Kenixting 於 2022-3-24 16:49 發表
板呢家野,可以好平又可以好貴。你有個大約預算同埋佢係長玩?
我預200至350,唔預佢長玩。同埋真係完全未學過打波。我而家既板塊塊都偏硬,封場前已經feel到佢用我既板一打落個波都就會彈走,所以Prefer比純木佢玩。
小小卡比

引用:
原帖由 水行俠 於 2022-3-23 22:15 發表
一個月後就係第六波疫情冇波打
希望在明天
小小卡比

引用:
原帖由 CXC 於 2022-3-24 17:33 發表
~ 最慘就係你用過別人的板&膠

~ 你就知自己可以勁好多

~分分鐘 比人叫勁人
打波enjoy就算, 人比人,邊有得比..........
小小卡比

正手 H3
反手 Cj8000/ak47
不積跬步,無以致千里;不積小流,無以成江河。

引用:
原帖由 kelvintable 於 2022-3-24 19:14 發表

我預200至350,唔預佢長玩。同埋真係完全未學過打波。我而家既板塊塊都偏硬,封場前已經feel到佢用我既板一打落個波都就會彈走,所以Prefer比純木佢玩。 ...
銀河n10
兩面普狂

回復 14# Kenixting 的帖子

初學打波反手狂3
其實點樣判斷適唔適合反手狂甚至兩面狂?

回復 15# 我=新手 的帖子

試過先知
不過通常反手發力好都得

引用:
原帖由 Eugeoic 於 2022-3-24 23:18 發表
正手 H3
反手 Cj8000/ak47
Cj8000 我有朋友用過,我借過黎玩,性價比都唔錯
H3就未用過
小小卡比

引用:
原帖由 Kenixting 於 2022-3-28 19:00 發表

銀河n10
兩面普狂
唔膨脹係唔係唔得?
小小卡比

回復 18# kelvintable 的帖子

冇話唔得嘅

引用:
原帖由 kelvintable 於 2022-3-29 21:53 發表

唔膨脹係唔係唔得?
2 3舊水,岩岩初玩唔使理咩膨唔膨

你叫佢真係認真玩先買貴

25 12
發新話題