31 12
發新話題

未贏過純粹係因為練波練得唔夠?

回復 21# 五隻蟻 的帖子

同意呀,好睇個人本身想達到咩目標。

但睇返樓主好想贏波,但一直呻自己技術唔得點點點。
要進步技術就搵個可以幫助你進步既人。

無錯打業餘球局比賽都可以進步,但究竟係咪可以追上樓主目標既速度呢?
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

新手兄,  

以我同你打過幾次嘅感覺,我夠胆講一個結論:你只係唔熟波啫。

唔熟波,所以明明心中有戰術但係做唔到。

唔熟波,所以自己搓失。

唔熟波所以局局狀態都唔一樣。

除咗揾教練操之外,睇嚟都仲係需要時間打多啲,打出穩定嘅手感。記憶中每當你冇乜自己失球,我就好難贏你,deuce 好耐。

建立自己手法同戰略框架係要幾多時間,我都唔敢講,不過我想指出你係進步緊嘅。

唔使咁煩惱,只要打落去始終會突破 ﹗你後生吖嘛

Kevin Kwok

引用:
原帖由 我=新手 於 2022-1-7 09:16 發表
我而家就係諗緊係咪純粹輸喺少練波
你應該係輸在唔識打波

要練波有用 首先要識打

回復 24# grizzlyhk 的帖子

即係唔練就會識打?
之後先去練波?

打波或者叫玩波,與比賽係兩回事。
練波…練比賽…係唔同練法,等如考乒總金銀銅章,與打乒總賽亦係唔同練法。
如果打比賽要贏,除左練基本功,還要練針對打法,及心理戰。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 我=新手 於 2022-1-2 22:19 發表
等人失誤
被動防守→俾人沖死
唔再坐以待斃
主動進攻→自己打失
搓搓下高估旋轉結果搓出界
接發球直接食/連波都掂唔到
揾個啱嘅教練 用多啲時間練波就解決到? ...
唔好放棄打波呀。(見你送哂d球拍比人)
小弟經過三年黎既努力,終於唔係全輸啦,封場前最後一次球局打9場贏到兩場,由全輸到贏到一兩場果下真係好感動。努力唔係白費。所以你都唔好放棄呀。

我只係靠朋友得閒教我一招半式,或者上網睇youtube. 你有教練教已經好過無教練教好多嫁啦。不過我打反貼,唔知有咩分別啦。

希望可以快d打返波啦。

小小卡比

回復 27# kelvintable 的帖子

冇放棄
唔係送晒
我都係睇youtube
嗰個教練唔適合

照我睇係信心、信念、信仰既問題。一般練波只著重球技、戰術及體能問題,以致練再多波一同D似樣既球員交手就完全失控,完全冇留意到要內外雙修,加強調控、應變及抗逆能力。

乒超領隊 : 雄昇球會

回復 29# 葉師傅 的帖子

我的確係冇信心
但係實力懸殊就真係實力懸殊
唔識拉下旋
不停防守 反應又唔夠快
輸都正常

反應又唔夠快 點解唔訓練反應?
要好波除了球技,體能質素都好重要 如果唔識可以搵個體能教練

唔怕你有一萬招,至怕你練一萬次。
乒超領隊 : 雄昇球會

31 12
發新話題