發新話題

[膠皮討論] 反膠膠皮與海綿的粘合

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

反膠膠皮與海綿的粘合

請問粘合反膠膠皮和海綿是否都是用無機膠水就可以了?

'自組海綿與膠皮好難平坦'    oc軍曹

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
<-->
.

回復 2# 水行俠 的帖子

為何要用有機膠水?

回復 3# 乒乓在線 的帖子

圖片中是你自組的膠套嗎?看圖片驟眼看不到甚麼大問題
可否分享方法和步驟

引用:
原帖由 匹匹豬 於 2021-11-11 02:15 發表
請問粘合反膠膠皮和海綿是否都是用無機膠水就可以了?
應該要用有機膠水才可以貼得實,正如現在所有套膠出廠,應該膠皮及海綿仍然用有機膠水貼的。
膠皮貼上海綿好耐冇玩過了。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 匹匹豬 於 2021-11-11 14:26 發表
圖片中是你自組的膠套嗎?看圖片驟眼看不到甚麼大問題
可否分享方法和步驟
上圖玩了圖片app , 曬藍皮貼n年第一次購 Stiga 無痕板。

講返自貼海綿兼膠皮,因冇段時期可以搵到大10元膠及10元綿, 我用無機膠水貼; 除咗長膠貼綿滿意外, 其他(反膠及短顆粒)都係好明顯好難平坦。

天樂里萬記
<-->
.

有機器壓應該OK.
<-->
.

謝謝各位分享經驗

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2021-11-11 16:26 發表
有機器壓應該OK.
無機膠水係好難塗得平坦及薄,應該不是機壓的問題。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

上網睇 波爾YouTube有教
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

發新話題