25 12
發新話題

[綜合技術] 咁嘅情況係咪急需改進

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

咁嘅情況係咪急需改進

正手攻唔掂拉就更加唔掂
發球質量低
橫打唔出色
推波又唔係話好
擋波同埋搓下旋叫做相對好啲
睇嚟我真係要練多啲波

熟能生巧
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

師兄可能係大力士?全套乒器太重?
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

回復 3# 水行俠 的帖子

就算我打反膠一樣都係咁

回復 4# q9450 的帖子

應該唔係太重

想進步真係要練多d,練多d就要學正確既動作。進步係需要花時間。有時候更需要花錢

至於係咪急需就視乎你有咩目標。
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-9-30 07:49 發表
正手攻唔掂拉就更加唔掂
發球質量低
橫打唔出色
推波又唔係話好
擋波同埋搓下旋叫做相對好啲
睇嚟我真係要練多啲波
無乜特別,業餘球手個個都係差不多,只係目標同預期有D落差,一係降低D個目標,一係就努力D練波,無乜好方法
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

做任何事都係睇付出幾多時間,有冇用錯方法。

引用:
原帖由 old-cake 於 2021-9-30 10:41 發表

無乜特別,業餘球手個個都係差不多,只係目標同預期有D落差,一係降低D個目標,一係就努力D練波,無乜好方法
x2

發力從來都是來自本身最自然動作,所謂收臂轉腰,最重要係自身的重心移動能力,帶動全身四肢,產生揮板擊球。
要找到自身最自然的揮手動作,唯一方法是,練同一動作球要連續打一小時,所謂多球練習,因為當你有氣有力時,乜野啱與錯的動作都可以打中球,但當體力不繼時,人體的求生本能會釋出最後力量,亦就是自身最自然力量。
所以中國隊練波,個個都渾身有血有淚
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 1# 我=新手 的帖子

了解到自己咩地方不足已經成功左一半 加油

睇下視頻,然後對住塊鏡練習動作記入腦,找個對手同你練,嘗試將個動作還原出嚟練習。

引用:
原帖由 速鳥 於 2021-9-30 12:04 發表
x2

發力從來都是來自本身最自然動作,所謂收臂轉腰,最重要係自身的重心移動能力,帶動全身四肢,產生揮板擊球。
要找到自身最自然的揮手動作,唯一方法是,練同一動作球要連續打一小時,所謂多球練習,因為當你有氣有力時,乜野啱與 ...
NICE
<-->
.

仲要睇你自己身體狀況,夠唔夠肌肉提供力量,體重會唔會影響靈活性,想進步要好多方面配合。

首先要打多D

wun到一套自己ge波路 業餘唔攻唔係問題

伸利 我一個禮拜至少12個鐘 但都衹能keep手感
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

堅持舊野路好窄,或者上szlc加impartial xs加t19會快啲轉啲 ;)
反手全橫打,正手對拉 ;)

退役啦!

係到我要講一樣野,所謂肌肉訓練,有人出盡最大力量,狂打每一球,但請留意「心跳」,如果過快,會有問題的。
要練係要練「肌內力」,即是打足兩個鐘,仍然保持每一板都一樣質量。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

認真mode,基本功好重要,尤其打正胶要鐵般硬,甚至要比用平面更好。
退役啦!

I think you need a right coach.
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

引用:
原帖由 速鳥 於 2021-9-30 21:28 發表
係到我要講一樣野,所謂肌肉訓練,有人出盡最大力量,狂打每一球,但請留意「心跳」,如果過快,會有問題的。
要練係要練「肌內力」,即是打足兩個鐘,仍然保持每一板都一樣質量。 ...
呢個吾係一般業餘球友可以做到,尤其事我呢類老人家
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

回復 19# 速鳥 的帖子

師兄好專業
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

25 12
發新話題