25 12
發新話題

[球板討論] 底板之選擇

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

底板之選擇

套膠已有心水:
正手: MXP (普通版)
反手: ROZENA

底板(横板)仍未有選定,請問大家有甚麼提議。

横板?
MODEL ANSWER : BUTTERFLY VISCARIA

"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

你鐘意純木定碳

如果未打過mxp, 又唔係打開50度既膠,建議打普通mxp試一試先。
mxp50度+硬既底板 停留時間太短,好難下下磨出旋轉。
當然技術水平有咁上下既,50度應該更爆更衝。
(新手用後感)
小小卡比

引用:
原帖由 vr1717 於 2021-9-26 10:09 發表
横板?
MODEL ANSWER : BUTTERFLY VISCARIA

thanks

引用:
原帖由 Kenixting 於 2021-9-26 10:24 發表
你鐘意純木定碳
純木

引用:
原帖由 kelvintable 於 2021-9-26 10:25 發表
如果未打過mxp, 又唔係打開50度既膠,建議打普通mxp試一試先。
mxp50度+硬既底板 停留時間太短,好難下下磨出旋轉。
當然技術水平有咁上下既,50度應該更爆更衝。
(新手用後感) ...
唔好意思我搞錯咗,應該話我心水喺普通版MXP,請問底板方面有甚麼提議。

引用:
原帖由 vr1717 於 2021-9-26 10:09 發表
横板?

我知呢款喺好嘢,同時亦想問問有無啲平啲又適合我呢啲學習階段中的選擇。

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-26 11:09 發表

純木
純木?
MODEL ANSWER : STIGA CLIPPER CR
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2021-9-26 12:02 發表

純木?
MODEL ANSWER : STIGA CLIPPER CR
請問同Stiga clipper cr WRB 有咩分別?

https://chunhingtt.com/index.php?route=product/product&product_id=158

小小卡比

引用:
原帖由 vr1717 於 2021-9-26 12:02 發表

純木?
x2

如果想打好,如果想從新人起步,就最好打純木,因為手感是王度,乒乓最重要是人對球的反應,所為「球感」。
乒乓講個求係對球的「發力能力」及「吸力能力」,只有手感與球感合二為一,乜板在手都是其次
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:

純木?
這是好選擇
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 10# kelvintable 的帖子

WRB係空心柄

引用:

純木?
有空心/實心,請問邊一隻。

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-9-26 15:19 發表
WRB係空心柄
thanks.

我估應該會影響個重心?
空心應該會輕d,重心偏前小小?
小小卡比

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-26 15:33 發表

實心
clipper 有 81g 到 97g 都有,實心手感清,好多人打,至於空心評測好差

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-26 15:33 發表

我是用實芯的, 非WRB 版本
(乒乓潮文>濃縮版<)

Clcr
Mxp elp

純木就CR啦
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

留意番係正常顔色最common果塊
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

25 12
發新話題