22 12
發新話題

[砌版討論] 有消費巻想砌多一塊板玩

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

有消費巻想砌多一塊板玩

大家好!    我現在用緊 Nittaku FACTIVE CARBON 正手 Nittaku Factive 反手 Nittaku Moristo SP , 之前用過 Stiga Carbo 7.6 WRB 覺得太彈,我喜歡自己發力多.
現在諗緊
1, Stiga Carbonado 45               2, Butterfly Viscaria

如果有其它選擇希望各位師兄師姐比D意見,謝謝!

建議VISCARIA , BTY 品控 會比STIGA 好一點 !
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

如果 Butterfly Viscaria 唔啱玩,七折賣出街都大把人要,至於Stiga Carbonado 45 都好小地方有之外,幾乎二手無人收
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

不過若果連 7.6 也過彈的話.......

回復 4# wing0000 的帖子

是7.6  我用正手狂飆3 NEO, 反手 G1

VISCARIA可能會過彈

咁除了這兩塊板,有那款手感好的?

我覺得自己啱打就得,唔駛諗二手市場
自己發力我覺得stiga 45,我都用緊

喜歡自己發力不如用Stiga Offensive Classic

回復 9# 我=新手 的帖子

想玩 Carbon

請問如果用 林高遠ALC 會無VISCARIA咁彈嗎?

本身力量不足可打Viscaria,如果自己力量大又喜愛發力的可打龍五。但你好似打開純炭,會否先考慮打Stiga V1做過度?

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 gabriellai 於 2021-9-26 00:05 發表
請問如果用 林高遠ALC 會無VISCARIA咁彈嗎?
林高遠ALC相對VIS持球,但配膠硬小小會好D,需要多發力上個月,因消費劵買咗支林A直板

樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

INNERFORCE LAYER ALC.S 有無師兄用過 ?

引用:
原帖由 gabriellai 於 2021-9-26 16:53 發表
INNERFORCE LAYER ALC.S 有無師兄用過 ?
好打

引用:
原帖由 gabriellai 於 2021-9-26 16:53 發表
唔需要買呢塊,厚身較薄,難以借力,需要更多發力拉波,比較穩定到枱,唔建議買
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 16# tomtom1995 的帖子

明白 , 自身發力要求高.

回復 15# 網球新手 的帖子

多謝師兄意見!

我表示Butterfuly 外置ALC 系列裏面Viscaria已經係最林最韌果一個lol
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

多謝各位意見,到最後我買左Butterfuly HARIMOTO ALC !

22 12
發新話題